Connect with us

Finans & Ekonomi

İHRACAT DESTEK iŞLEMLERİ ELEKTRONİK ORTAMDA…

Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan “İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kapsamında Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan Yapılan Ödemelere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yürürlükte. Bundan böyle ihracat destek işlemleri elektronik ortamda gerçekleşecek ve başvurularda e-imza kullanılabilecek.

 

İhracatçının “Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan yararlanabilmesi” için gereken belgeler “Ticaret Bakanlığı Destek Yönetim Sistemi’ne (DYS)” ya da “elektronik imza uygulaması çerçevesinde” otomasyon sistemlerine yüklendikten sonra artık “ilgili kurum ve kuruluşlara orijinal evrak ibrazı” gerekmeyecek.

Can Orhun- E-Güven Genel Müdürü

BAŞVURU SAHİBİ, BELGELERİ 10 YIL MUHAFAZAYLA YÜKÜMLÜ
Ticaret Bakanlığı, tahakkuk listelerini DYS üzerinden elektronik imzayla onaylayıp Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na gönderecek. Listelerin tam ve eksiksiz doldurulduğuna ilişkin kontroller sistem üzerinde yapılacak ve başkaca bilgi ve belge aranmayacak. Ancak destek ödemesine ilişkin söz konusu belgelerin “muhafaza yükümlülüğü ve denetime karşı sorumluluğu” işlemden itibaren 10 yıl boyunca başvuru sahibinde olacak.

“E-İMZAYLA İŞLEMLER KOLAY, HIZLI VE GÜVENLİ OLACAK”
Türkiye’nin ilk elektronik sertifika ve mobil imza hizmet sağlayıcısı E-Güven’in Genel Müdürü Can Orhun, yönetmeliğin ihracatçı şirketlerin faaliyetlerini kolaylaştıracağını söyledi: “Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan dış ticaret verilerine göre; ihracat 2020 yılı temmuz ayında 15 milyar 12 milyon dolar olarak gerçekleşti. Temmuz ayında dış ticaret açığı yüzde 18,2 azalarak 3 milyar 297 milyon dolardan, 2 milyar 697 milyon dolara geriledi. Yeni uygulamayla ihracat yapan 38 bin 713 firma, e-imza ile kolay, hızlı ve güvenli işlem yapabilecek. Dijital ortamda bilgi güvenliğinin sağlanması açısından da avantaj sağlayan e-imza, zamandan, enerjiden ve kağıttan tasarruf edilmesini sağlıyor. Ayrıca e-imza, arşiv ve kargo maliyetlerini de minimuma indiriyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir