Connect with us

Finans & Ekonomi

“DEMİR-ÇELİK ÜRÜNLERİMİZİN KATMA DEĞERİ YÜKSEK OLMALI”

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, “Sanayi 4.0 vizyonunun gerçekleşmesi için kendi ekosistemimize bilgi beslemesi yapmamız ve süreci üretimden Ar-Ge’ye kadar detaylı şekilde yürütmemiz gerekiyor.” görüşünde.

 

 

“Mühendislik Çalışmalarında Çelik Seçimi ve Uygulamaları” konulu webinarda, “Sektörümüzde çeşitliliği, modernizasyonu sağlayarak kısacası akıllı uzmanlaşarak büyümeliyiz. Yeni pazarlara, yeni imkanlarla ancak böyle ulaşabiliriz.” diyen Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, katma değerli üretimin kolektif çaba gerektirdiğini ifade etti.

“KALİTELİ ALAŞIMLI VEYA VASIFLI ÇELİK ÜRETİMİ DAHA ETKİN OLMALI”
“Sanayi 4.0 vizyonunun” gerçekleşmesi için sektörün “kendi ekosisteminde bilgi beslemesi yapması”, süreci “üretimden Ar-Ge’ye kadar detaylıca yürütmesi” ve “kaliteli alaşımlı veya vasıflı çelik üretiminin daha etkin olması” gerektiğini belirten Ertan devamında şunları söyledi: “Çelik kullanan sektörler için malzemenin doğru seçimi oldukça büyük öneme sahip. Özellikle son yıllarda katma değerli çelik üretimine yönelen Türk firmalarımız da artış gösteriyor ve bu konuda yeni yatırımlar yapılıyor. Kaliteli yani alaşımlı çelik; üretici ve ihracatçı firmalar açısından yüksek satış fiyatlı olması, diğer yandan kullanıcı sektörler açısından da rakiplerinin bir adım önde olmaları avantajını da beraberinde getiriyor.”

Yalçın Ertan-Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı 

“BAZI SEKTÖRLERDE ÇELİK AMBARGOSU YAŞIYORUZ”
Ertan, devletten bazı önlemleri almasını ve üretimi desteklemesini istediklerini kaydetti: “1950’de 180 milyon ton ham çelik üretimi 2019’da 2 milyar seviyesine geldi. Pasta payını iyi yakalamak lazım. Ülkemizde lokomotif sektör inşaat. Veriler 2016’dan 2019’un ikinci çeyreğine kadar çelik ve inşaatın paralel gittiğini gösteriyor. İnşaat sektörü yükseldiğinde çelik sektörü de yükseliyor. İmalatla ilerleyen değil inşaatla gelişen bir durum söz konusu. Bizim ürünlerimizin katma değerinin yüksek olması gerekiyor. İmalat paralelinde çeliğin artması ya da azalması lazım. Örneğin katma değerli ürün üreten Almanya’da lokomotif sektör sanayi. Savunma ve havacılık sektörlerimizdeki hareketlilik çok önemli. Bazı sektörlerde de çelik ambargosu yaşıyoruz.”

“OTOMOTİV, ÇELİĞİN DÜNYADA LOKOMOTİF SEKTÖRÜDÜR”
Vasıflı çeliğe ağırlık verilmesinin önemine işaret eden Ertan, “1995’te gelişen ülkelerde üretilen otomobil sayısı 14 milyon adetken 2025’te 78 milyon adet üretilmesi hedefleniyor.” bilgisini paylaştı ve ardından sözlerini şöyle sürdürdü: “Otomotiv, çeliğin dünyada lokomotif sektörüdür. ABD’de 18 milyon üretim söz konusuyken Avrupa’da 20 milyon civarında. Otomotiv üretiminde düşük maliyet, ham madde, temin edilebilirlik, karbon dioksit emisyonları gibi hususlar önemli. Kullanıcılar için de güvenlik, yakıt, fiyat ön planda. Bilinçli tüketiciler artık karbon emisyonlarını soruyor. Önümüzdeki dönemde artık aracın yaydığı karbondioksit miktarını düşürmek için hibrit ve elektrikli araçlara geçilecek. Bu araçların karbon emisyonu yok, hafifletme operasyonu var. Aracın ağırlığında yüzde 10 hafifletme yapıldığında yakıttan tasarruf sağlanıyor. Sanayi 4.0 üretim süreçlerini ve dolayısıyla tüm dünya ekonomisini ciddi şekilde dönüştürecek. Atıl durumdaki geleneksel sanayi politikaları artık geçmişte kaldı. Biz eğitimlerimizle demir çelik sektöründe inovasyon odaklı üretim ve pazarlama anlayışını, sanayi ve üretimde gelinen son noktayı göstermeye devam edeceğiz.”

DÜNYA ÇELİK SANAYİNDE SON DURUM
-Çeliğin yüzde 70’i Çin, Hindistan, Japonya ve Kore başta olmak üzere Asya ülkelerinde üretiliyor.
-Çin dünyanın en büyük çelik tüketicisi. İthal ve yerli ürün dağılımına bakıldığında ihtiyaç duyduğu bütün malzemeleri kendi üreten ülkelerde Çin ve Hindistan yüzde 93 ile başı çekiyor.
ABD’nin çelik üretimdeki payı yüzde 9, Avrupa’nın ise yüzde 13. Avrupa’da katma değeri en yüksek çelik Almanya’da imal ediliyor. Türkiye dünya çelik üretiminde 8’inci sırada.
-Covid-19 salgını sürecini Çin, İran, Mısır ve Vietnam lehine çevirdi. Çin salgında üretimini artıran dört ülkeden biri oldu.
-2019’da dünya çelik üretiminde İran, Vietnam ve Mısır büyüme kaydetti. Vietnam özellikle kalıpta sıçrama yaptı.
-Avrupa Birliği (AB) çelik üreticisi sektörlerde 2021 büyüme tahminleri şöyle: İnşaat yüzde 4; makine yüzde 6,8; otomotiv yüzde 25,3; ev aletleri yüzde 5,7; ulaşım yüzde 7,4; boru yüzde 9,8; metal eşya yüzde 7,8; diğer sektörler yüzde 4,7 diğer sektörler.

2020’NİN İLK 7 AYDA TÜRK ÇELİK SEKTÖRÜ
-2020 Ocak-Temmuz döneminde demir-çelik sektöründeki ihracat bir 2019’un aynı dönemine göre değer bazında yüzde 13, miktar bazındaysa yüzde 9 azaldı. 12,9 milyon ton ürün ihracatından 11,5 milyar dolar gelir elde edildi.
-En fazla ihraç edilen demir-çelik ürünleri çubuk, yassı sıcak, inşaat aksamı ve boru oldu. En fazla ihracat da Almanya, İtalya, İsrail, Romanya ve Irak’a gerçekleşti.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir