Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Aynur Eke 2020’nin ilk yarısında dünya ekonomisini derinden sarsan Covid-19 salgınından sektörlerinin de olumsuz etkilendiğini ancak yılın ikinci çeyreğinde başlayan toparlanmanın ümit verdiğini ifade etti: “Yılın ikinci yarısında ise beklediğimiz yasal düzenlemelerle birlikte sektörlerimizin ivme kazanacağını düşünüyorum.”
Bankacılık dışındaki faktoring, finansal kiralama ve finansman şirketlerinin çatı kuruluşu Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) Başkanı Aynur Eke, 2020 yılı ilk 6 aylık konsolide istatistiklerine göre temsil ettikleri sektörlerin aktif toplamının 125 milyar, öz kaynak büyüklüğünün 25 milyar lira; müşteri sayısının ise 3 milyon olduğunu açıkladı.
“TİCARET ZİNCİRİ FİNANSMANI, KOBİ’LERCE AKTİF KULLANILMALI”
“Ticaret Zinciri Finansmanı’nın” KOBİ’lerce aktif olarak kullanılmasının FKB’nin en öncelikli konularının başında yer aldığını belirten Eke, “Her platformda bunu anlatarak sistemin yayılımını sağlamaya büyük önem veriyoruz. Türkiye’nin geleceği adına atılmış en önemli dijital sistemlerden biri olarak bu platformu görüyoruz.” dedi.
Aynur Eke-Finansal Kurumlar Birliği Başkanı
FAKTORİNG, FİNANSAL KİRALAMA VE FİNANSMAN ŞİRKETLERİNDEKİ GÜNCEL TABLO
Eke, birlik bünyesindeki sektörlerin güncel sayısal durumuna ilişkin şu bilgileri aktardı: “2020 yılının ilk yarısında, Finansal kiralama sektörümüzün alacaklarının 52 milyar lira seviyelerine ulaştığını görüyoruz. Sektörün aktif büyüklüğü de 63 milyar lirayı geçmiş durumda. Faktoring sektöründe işlem hacminin 60 milyar lira, alacaklarının ise 33 milyar lira seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Sektörün aktif büyüklüğü 36 milyar lira, öz kaynakları ise 8,5 milyar lira. Finansman şirketlerimizin işlem hacmi ilk çeyreğe oranla artış göstererek 10 milyar lira seviyesinde. Aktif büyüklüğü 25,5 milyar lira seviyelerinde, mikro kredilerde pazara giren yeni üyelerimizle müşteri sayısı 2 milyon 875 bin, sektörün alacak büyüklüğü ise 21 milyar lira olarak gerçekleşmiştir.”
“BU ZORLU DÖNEMDE HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR”
2020, 2019’a nazaran ekonomik açıdan hayli zor geçse de finansal kiralama, faktoring ve finansman sektörlerini daha verimli hale getirmek ve ekonomiye verdikleri katkıyı artırmak için çalıştıklarını kaydeden Eke, şunları dile getirdi: “Bu zorlu dönemde herkese görev düşüyor. Bu yaklaşımla özellikle KOBİ’lere sunduğumuz finansman kaynağını artırmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. KOBİ’lere sağladığımız destek ile ticaretin çarkları dönmeye devam ediyor. Reel sektöre daha faydalı olmak adına sektörlerimizle birlikte sık sık istişarelerde bulunuyoruz. Özellikle vurgulamak istiyorum ki; salgın dönemi ve sonrasında açıklanan ekonomik paketler, normalleşme döneminde birçok KOBİ’yi sevindirdi. Ekonomi yönetimimizin ortaya koymuş olduğu bu çalışmalarla birlikte, sektörlerimizdeki iş hacimlerinde yaşanan artış, gelecek adına hepimizi umutlandırdı. 2020’nin ilk yarısında pandemi nedeniyle dengelenme süreci sekteye uğramış da olsa da ikinci çeyrekte toparlanma var. Yılın ikinci yarısında ise beklediğimiz yasal düzenlemelerle birlikte sektörlerimizin ivme kazanacağını düşünüyorum. Söz konusu düzenlemeler sayesinde, birliğimizin geliştirdiği finansmana erişim yöntemleriyle KOBİ’lerimize, dolayısıyla ülke ekonomimize kattığımız değeri daha da artıracağımıza inanıyorum.”