Connect with us

Finans & Ekonomi

TÜRKİYE’NİN İLK YAPAY ZEKA VE VERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İTÜ’DE AÇILDI

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi bünyesinde Türkiye’nin ilk Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü açılıyor. İTÜ’deki ulusal ve uluslararası yapay zeka ve veri mühendisliği çalışmaları bundan böyle 2020-2021 yılında ilk öğrencilerini kabul edecek bölümde lisans eğitimi seviyesinde yürütülecek. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü, bölümün “yapay zeka ve veri bilimi konusunda” yalnızca temel mühendislik uygulamalarının değil, “yeni yapay zeka ve veri bilimi algoritmalarının da geliştirileceği” güçlü bir ekosistem oluşturacağını söyledi.

 

Son beş yılda yapay zeka alanında aldığı atıflarla ülke içindeki üniversiteler arasında birinci sırada bulunan İTÜ’deki Türkiye’nin ilk Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği’ne bu yılkı üniversite sınav sonuçlarıyla 40 öğrenci yerleşecek.

2021 SONUNDA GELİŞEN TEKNOLOJİLERİN EN AZ YÜZDE 80’İ YAPAY ZEKADAN BESLENECEK
Yapay zeka teknolojilerinin “dünyada her gün üretilen 2,5 kentilyon verinin analizinden robotikten doğal dil işlemeye; bilgisayarla görü gibi ileri teknolojilerden sağlık hizmetlerine, telekomünikasyondan imalata” pek çok farklı kulvarda devreye girmesi ve “2021 yılının sonuna gelindiğinde yeni gelişen teknolojilerin en az yüzde 80’inin yapay zeka teknolojilerinden beslenmiş olacağının öngörülmesi” bu bölümün çok önemli bir misyon üstleneceğine ve fonksiyon göreceğine işaret ediyor.

İTÜ YAPAY ZEKA VE VERİ BİLİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2018’DEN BERİ FAAL
İTÜ’deki yapay zeka altyapısıyla ilgili çalışmalar 2018’den beri İTÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce destekleniyor. Ayrıca İTÜ ARI Teknokent de akademi ile sektörü buluşturarak yüksek teknoloji çözümleri geliştiriyor ve start-uplara kol kanat geriyor.

Prof. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü-İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı

“KRİTİK ÖNEMDEKİ ALANLARDA MİLLİ TEKNOLOJİLERE KATKI SAĞLAYACAK”
Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü; “Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü, yapay zeka ve veri bilimi konusunda yalnızca temel mühendislik uygulamalarının değil, yeni yapay zeka ve veri bilimi algoritmalarının da geliştirileceği güçlü bir ekosistem oluşturacak. ” dedi. Bölümün “kritik önem taşıyan alanlarda milli teknolojilerin gelişmesine katkı sağlayacağını” belirten Prof. Dr. Öğüdücü şunları söyledi: “Üniversitemiz halihazırda Türkiye’nin öncelikli alanları için Yapay Zeka Teknolojileri Geliştirilmesi için Altyapı Oluşturma ve Ön Bilimsel Çalışmaları Başlatma projesinde TÜBİTAK ile iş birliği yapıyor. Bu yıl öğrencimiz olacak 40 genç, Türkiye’nin ilk yapay zeka ve veri mühendisleri olacaklar. Böylece büyük verilerin toplanması, saklanması, yönetilmesi yapay zeka algoritmalarına uygun koşullara getirilmesi veri analitiği veri akışlarının yönetilmesi gibi bütüncül bir bakış açısına sahip olacaklardır.”

İTÜ’DEKİ YAPAY ZEKA TEMELLİ GÜNCEL PROJELER
İTÜ’deki yapay zeka temelli güncel projelerden bazıları:
-Prof. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü, TÜBİTAK ile aday ve iş ilanı platformları için “derin öğrenme yöntemleri ile karşılıklı öneri sistemi geliştirmeye çalışan” bir TÜBİTAK projesinin yürütücülüğünü üstlenmiş durumda. Ayrıca bunun yanı sıra özel sektörle birlikte ilerleyen “öneri modelleri, finansal analiz, dinamik fiyatlandırma ve gerçek zamanlı sistemlerin makine öğrenmesi yöntemleriyle ölçeklendirmesi” konularında projeler de var.
-Prof. Dr. Gözde Ünal ve ITU-AI ve ITU Vision Lab’daki ekibinin, Uzman Radyolog Dr. Defne Gürbüz ve ekibiyle yürüttüğü çalışmada 3-boyutlu bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülerinden Covid-19 hastalığının akciğer bulgularının yapay zeka teknikleriyle hesaplanması hedefleniyor.
-Doç. Dr. Berk Canberk, Türkiye’de sektörün önde giden şirketleriyle 5G ve akıllı iletişim sistemleri alanlarında çalışıyor.
-Doç. Dr. Hatice Köse’nin işitme engelli ve otizmli çocuklarla yaptığı çalışmalarda; yapay zeka tabanlı yaklaşımlarla işaret dili ve hareket tanımanın robot ve avatarlarla gerçekleşmesi ve robotların sensörleri aracılığıyla çocukların duygu durum ve motivasyonlarını anlayıp buna göre davranış sergilemeleri amaçlanıyor. İşitme engelli çocuklarla süren proje dünyada bir ilk.
-Doç. Dr. Gülşen Eryiğit, her dil için yerli geliştirilmesi gereken bir teknoloji olan Doğal Dil İşleme alanında 20 yıldır Türkçe üzerine çalışıyor.
-Doç. Dr. Sanem Sarıel son dönemdeki akademik çalışmalarını bilişsel robotların yaşam boyu öğrenme yöntemlerine yoğunlaştırmış durumda. İnsansı robotların gündelik işleri güvenli yürütebilmesi için gerekli derin pekiştirmeli öğrenme yöntemlerini de içeren yapay öğrenme yöntemlerinin geliştirilmesi üzerine uğraşıyor.

YAPAY ZEKA VE VERİ MÜHENDİSLİĞİNE DAİR DİKKAT ÇEKİCİ İSTATİSTİKLER
-Yapay zekanın 2030 yılında kadar küresel ekonomiye 15,7 trilyon dolar katkı yapacağı ve gayri safi yurtiçi hasılayı dünya genelinde yüzde 14 artıracağı tahmin ediliyor.
-Gartner’ın araştırmasına göre dünyadaki organizasyonların yüzde 37’si “bir çeşit yapay zeka” teknolojisi kullanıyor. Geçmiş 4 yıla kıyasla bu konuda yüzde 270’lik bir artış var.
-Dünya Entelektüel Mülk Organizasyonu’nun (WIPO) yayınladığı istatistiklere göre, yalnızca 2013 ile 2017 arasında alınan yapay zeka patentleri 19 binden 55 bine yükseldi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir