Connect with us

Finans & Ekonomi

“SALGIN SÜRECİNİ EN ÇOK UYUM SAĞLAYANLAR AZ ZARARLA ATLATACAK”

“Normalleşme sürecinde güçlü ya da en büyük kurumlar değil, en çok uyum sağlayanlar dönemi az zararla atlatacak, belki de yeni fırsatlar bulacak. Bu nedenle belirsizlik ortamlarında yönetmeye ve sonuç almaya yetkin kişilere olan ihtiyaç artıyor.” diyen PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berna Öztınaz’a göre salgın şartlarında evden çalışmak zorunda kalınmasıyla “uzaktan çalışma modeli” birbirine karıştırılmamalı: “Hali hazırda global bir kriz yönetimi yapıyoruz. Uzaktan çalışmak; sınırsız mesai saati, gece yarılarına dek her e-postaya cevap vermek ya da yoğunluktan yemek bile yiyememek demek değildir.”

 

 

 

Covid-19 salgını sürecinde “bir kriz sırasında hep birlikte nasıl hareket edebileceğinin teste tabi tutulduğunu” belirten PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berna Öztınaz, “Bu sebeple PERYÖN olarak kurumsal tecrübelerimizle elimizdeki bilgileri süzmeye ve tarafları en doğru şekilde bilgilendirmeye çalışıyoruz. Ancak sürecin iş dünyası üzerindeki etkilerini anlamak zamanımızı alacak.” dedi.

“BELİRSİZLİK ORTAMLARINDA SONUÇ ALMAYA YETKİN KİŞİLERE İHTİYAÇ ARTIYOR”
Böylesi durumlarda “hızlı karar alan ve çevik davranan” kurumların başarı ortaya koyabildiğini ve bunun gerçekleşmesinde de insan kaynakları uzmanlarına önemli görevler düştüğünü ifade eden Öztınaz şunları söyledi: “Sıklıkla Darwin’i andığımız günler yaşıyoruz. Normalleşme sürecinde güçlü ya da en büyük kurumlar değil, en çok uyum sağlayanlar dönemi az zararla atlatacak, belki de yeni fırsatlar bulacak. Bu nedenle belirsizlik ortamlarında yönetmeye ve sonuç almaya yetkin kişilere olan ihtiyaç artıyor. Yatırım yapılacak, aranan özellikler arasında ise; girişimcilik, doğru analiz yeteneği, karmaşık problem çözme kabiliyeti ve empati, çeviklik, uyum gösterme gibi konular öne çıkıyor. İş geliştirme yetkinliği ve kurum içi girişimcilik dikkat çeken diğer yetkinlikler arasında sayılabilir.”

Berna Öztınaz-PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

“UZAKTAN ÇALIŞMA MODELİ PEK ÇOK KAVRAMI DEĞİŞTİRECEK”
Öztınaz, salgın döneminin iş dünyasına olan en büyük miraslarından birinin uzaktan çalışma modeli olacağını kaydetti: “Covid-19’dan önce iş dünyasında yapılan araştırmalar geleneksel çalışma yöntemlerinin gelecekteki iş modellerine cevap vermediğini bize gösteriyordu. Salgın döneminin bize en büyük mirası olan uzaktan çalışma modeli önümüzdeki süreçte; çalışan deneyimi, performans, kariyer, şirket kültürü gibi pek çok kavrama dokunacak ve değiştirecek.”

“HİBRİT ÇALIŞMA MODELLERİNİN HAYATA GEÇMESİ AN MESELESİ”
Ancak Öztınaz’a göre salgın şartlarında evden çalışmak zorunda kalınmasıyla “uzaktan çalışma modeli” birbirine karıştırılmamalı: “Hali hazırda global bir kriz yönetimi yapıyoruz. Uzaktan çalışmak; sınırsız mesai saati, gece yarılarına dek her e-postaya cevap vermek ya da yoğunluktan yemek bile yiyememek demek değildir. Odaklanmamız gereken asıl konu; değişimin başladığı ve farklı çalışma modellerinin önümüzdeki dönemin bir gerçeği olduğudur. Gelecek aylar iş dünyası için maalesef zor olacak. Çünkü önümüzde bir resesyon var. STK’lar ve kurumlar olarak yeni çalışma yöntemlerine alışmamız, adaptasyonu kolaylaştırıcı rol oynamamız, konunun yasal mevzuatı ile ilgili altyapıların hazırlanmasını sağlamamız gerekiyor. Çünkü hibrit çalışma modellerinin hayata geçmesi an meselesi.”

“PANDEMİNİN ŞİRKETLERE ETKİSİ 3 KATEGORİDE DEĞERLENDİREBİLİR”
Şirketlerin pandemi savaşını, yaptıkları işe göre 3 kategoride değerlendiren Öztınaz, konuyu şöyle detaylandırdı: “Bunlardan ilki; krizin başlaması ile keskin bir talep düşüşü ve gelir kaybı yaşayan şirketler. Bu şirketler, hayatta kalmaya odaklandı. Kemik kadrolarına çekilerek işlerini sürdürmek için mücadele ettiler. İkinci tip şirketlerse nispeten finansalları güçlü, yaptıkları iş sekteye uğrasa da iş devamlılığından fazla endişe duymayan şirketler. Rekabetten ve fırsat kaybından endişe etseler de hayatta kalma kaygısını kısa dönemde yaşamayan şirketler. Bu kurumların çalışanlarına odaklanmaya imkanı ve isteği oldu. Ekiplerin fiziksel ve mental sağlıkları için anlamlı uygulamalar hayata geçirdiler. Atölyeler gerçekleştirildi, evden çalışma sürecinin nasıl olacağına dair eğitimler verildi, kitler dağıtıldı. Dönemi iyi değerlendiren bu kurumların geleceğin iş dünyası için çalışmalar yapma şansı bile oldu. Son grupta ise her şeye rağmen sahada kalması gereken ve ciddi bir talep artışını yönetmek zorunda kalan sağlık ve gıda gibi şirketleri var. Bu kurumlar hem çalışan ve yöneticilerini motive etmek hem de işlerini sürdürmek zorunda kaldılar. Bütün bunları yaparken de artan taleplere cevap vermek için çalıştılar. Kötü örnekler olmuş olsa da büyük çoğunluğu başarılı bir şekilde çalışmalarını gerçekleştirdi.”

“HER ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK AMA TAMAMEN DE DEĞİŞMEYECEK”
“İçerisinden geçtiğimiz dönem farklı çalışma modellerinin doğru yönetilmesinin maliyet konusunda da karlı olduğunu ortaya koydu. Her şey eskisi gibi olmayacak belki ama tamamen de değişmeyecek. Çalışanların belli bir bölümü ofisten çalışırken belli bir kısmı uzaktan çalışmaya devam edecek. Bu hem maliyet yönetimi hem jenerasyonların beklentisi hem de sürdürülebilirlik açısından talep edilecek.” diyen Öztınaz, kreatif yaklaşımların ön plana çıktığı bir döneme girildiğini ve ‘anlam arayışının” giderek önem kazandığını altını çizdi: “Özellikle yetenekleri bünyesinde tutabilmek için şirketlerin anlam sunabilmesi, çalışanın hangi resmin parçası olduğunu gösterebilmesi gerekiyor. İnsan Kaynakları (İK) profesyonellerinin her şeyden önce şirketin iş gerçeklerini çok iyi öğrenmeleri, samimi bir merakla, akıllı bir öğrenme stratejisiyle, değişim cesaretini birleştirebilmeleri lazım.”

TÜRKİYE’NİN İNSAN YÖNETİMİ ALANINDAKİ İLK SİVİL TOPLUM KURULUŞU
1970 yılında kurulan, 3 bine yakın üyesi olan ve “istihdama katkı sağlayan ve mesleki gelişimi destekleyen platformların oluşturulmasına öncülük eden” PERYÖN, Türkiye’nin insan yönetimi alanındaki ilk sivil toplum oluşumu. İş dünyası, kamu ve üniversite üçgeninde bağlayıcı ve güçlendirici çalışmalar icra ediyor. Her sektördeki yöneticiler, insan kaynakları görevlileri, akademisyenler ve üniversite öğrencileri PERYÖN’e üye olabiliyor. Detaylar www.peryon.org.tr adresinde.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir