Connect with us

Finans & Ekonomi

“ÇİN’LE SWAP ANLAŞMASI TÜRK İŞ ADAMLARI İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT”

1997’den beri “Çin ile kültür, turizm ve ticari ilişki yürüten”; 2002’de Çin Kültür Derneği’ni kuran ve 2004’ten bu yana da “Çin’e kültür-fuar turları düzenleyen ve her kesimden çok sayıda grubu Çin’e götüren” Ligarba Group Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Karslı, Türkiye ile Çin arasında yapılan swap anlaşmasının iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştireceği inancında: “Özellikle ihracat açısından avantajlar sağlayacak olan bu anlaşma Türk iş adamları için önemli bir fırsat durumundadır.”

 

Organize ettiği çok sayıdaki ekonomi forumu ve yatırım toplantılarında Türk ve Çinli iş adamlarını bir araya getiren Ligarba Group Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Karslı, Türkiye ile Çin’in yaptığı karşılıklı swap anlaşmasının yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınını daha az hasarla atlatabilmek amacıyla gerçekleştiğini ifade etti.

İrfan Karslı-Ligarba Group Yönetim Kurulu Başkanı

FAİZ ORANI VE DÖVİZ KURU DALGALANMA RİSKİ ELEMİNE EDİLDİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) konuya ilişkin bilgilendirmesinde “TCMB ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında 2019 yılında yenilenen swap (para takası) anlaşması çerçevesinde Çin Yuanı (CNY) fonlamasının ilk kullandırımları 18 Haziran 2020 tarihinde yapılmıştır. Bu sayede ilgili bankalar aracılığı ile çeşitli sektörlerdeki Türk şirketleri, Çin’den ithalatlarını CNY cinsinden ödeme yaparak gerçekleştirmiştir.” ifadelerinin yer aldığını belirten Karslı, konunun detaylarını hakkında şunları söyledi: “Swap anlaşması ile iki ülke faiz ödemelerini ve para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdiler. 18 Haziran tarihi itibariyle Türk şirketleri CNY ile işlem yapabilecektir. Yine sabit faizle veya değişken faizle borçlanan iki taraf şirketler faiz ödemelerini birbirleriyle değiştirebileceklerdir. Böylece şirketler, döviz kurları ve faiz oranlarındaki dalgalanmaların yarattığı riskten kaçınmış olacaklardır.”

“ANLAŞMA, 2002 SONRASI GELİŞEN TÜRK-ÇİN DOSTLUĞUNUN SONUCU”
Karslı’ya göre bu anlaşma özellikle 2002 sonrası gelişen Türk-Çin dostluğunun bir sonucu: “Türkiye’nin coğrafi konumu ve barındırdığı genç nüfus ile bölgenin lider devleti olma özelliği, Çin’in Türkiye’ye yatırımlarını artırmaktadır. Türkiye dünyanın üretim üssü olma konumunu güçlendirirken, Çin’in büyüyen ekonomisinden yararlanmaya devam edecektir.”

“BİR KUŞAK YOL BİR YOL İNİSİYATİFİ’NDE TÜRKİYE’NİN KONUMU DAHA DA BELİRGİNLEŞECEK”
Karşı anlaşmayla ilgili şu görüşleri de dile getirdi: “Türkiye ile Çin arasında yapılan swap anlaşması iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştireceği aşikardır. Başlangıçtaki ekonomik ilişkiler ticari, turistik ve sosyal ilişkileri de güçlü bir şekilde etkileyecektir. Önümüzdeki yıllarda zaten başlamış olan Bir Kuşak Bir Yol İnisiyatifi’nde, Türkiye’nin konumu daha da belirgin hale gelecektir. Özellikle ihracat açısından avantajlar sağlayacak olan bu anlaşma Türk iş adamları için önemli bir fırsat durumundadır.

“KARŞILIKLI YATIRIMLARLA COVID-19 DURGUNLUĞU SONA ERECEK”
Türk yatırımcıları her alanda Çin’e yatırım veya Çin’den yatırım kazanmak için birbirleriyle yarışacaklardır. Aynı şekilde Çinli iş insanları da Türkiye’de yatırıma öncelik vereceklerdir. Karşılıklı yapılan yatırımlar 2020 yılı başında nefesimizi kesen Covid-19 durgunluğunu kısa sürede sona erdirecektir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir