Connect with us

Finans & Ekonomi

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DRON NE GÖRÜYORSA O…

Dron görüntülerinin imkan tanıdığı “yukarıdan aşağıya” perspektifi ve “doğru, güncel ve ayrıntılı görsel verilere” erişim; sanal tasarımlar ve inşaat iş akışlarını düzene sokmada kritik bir öneme sahip. Dronlar; arazi etütleri ve hafriyat ölçümlerinin yanı sıra ekipman ve üretkenlik kontrolünü de mümkün kılıyor. Ayrıca müteahhitlere kilit kararları alma aşamasında güvenilir bilgiler sunuyor. Onlarla elde edilen yüksek çözünürlüklü fotoğraflar, videolar ve haritalar sayesinde büyük ölçekli inşaat projeleri daha kısa sürelerde ve düşük maliyetle planlanıp yürütülebiliyor.

 

 

Şantiyeleri daha kısa sürede gözlemlemek amacıyla ilk defa 2010 yılında dron kullanmaya başlayan Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en önemli müteahhitlik ve inşaat yönetimi firmalarından Hensel Phelps’in Sanal Tasarım ve İnşaat Müdürü Richard Lopez, dronların devreye girmesinden önceki durumu, “Dokuz bölge ofisimizle birlikte birçok farklı sektöre hizmet vermek 30’dan fazla şantiyemizin olması anlamına geliyor. Bu iş için bir hava fotoğrafçısı kiralamak son derece pahalı bir çözüm olmasının yanı sıra, alçaktan uçan bir uçağın penceresinden sarkılarak sıradan bir DSLR kamerayla çekilen görüntülere güvenmek zorunda kalıyorduk.” ifadeleriyle özetliyor.

Richard Lopez

ŞANTİYELERİN GÖRÜNTÜLENMESİ İÇİN İDEAL
Hensel Phelps daha yüksek çözünürlüklü veriye ihtiyaç duyarken kendilerine tanıtılan dronların şantiyeleri için çok uygun araçlar olduğunu düşündüklerini belirten Lopez, “Dronları hem ortomozaik oluşturmak hem de saha planlamamızı ve yönetmemizi iyileştirmemize yardımcı olacak videolar çekmek için kullanabiliyoruz. Proje sahipleriyle paylaşmak amacıyla şantiyenin ilerleme süreçlerinin fotoğraflarını da çekerek yatırımcıların ve finansal kurumların bu süreçteki harcamalarını onaylama sürecini hızlandırabiliyoruz.” diyor.

ENGEL ALGILAMA VE ÇARPIŞMADAN KAÇINMA SENSÖRLERİ
Lopez, kullanacakları dronlarda öncelikle “engel algılama ve çarpışmadan kaçınma sensörleriyle donatılmış ve güvenilir” olma özelliklerini aradıklarını kaydediyor: “Bu dronları uygun fiyatla kullanmak da istiyorduk. Şirketimizin güvenlik kültürünü güçlü bir şekilde yansıtan DJI markasıyla çalışmak bizim için en iyi seçenek oldu.”

DRON UÇURMA KURAL VE DÜZENLEMELERİ
Ekipmanın her bir parçası için kontrol listeleri, prosedürler ve bakım programları oluşturduklarını ifade eden Lopez, konunun detaylarına ilişkin şunları anlatıyor: “Dron bölgesi haritaları geliştirdik ve acil iniş sahalarını belirledik. Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından belirlenen tüm kural ve düzenlemeleri birebir uymak amacıyla çeşitli denetçiler ve avukatlarla çalıştık. Farklı uygulamalar için farklı insansız hava araçları bulunduğundan, uzun süre büyük bir şantiyede çalışacaksak; yükseklik hassasiyeti nedeniyle Phantom 4 RTK modelini tercih ediyoruz. Bir zamanlar, şantiyemizin etrafında hobi amaçlı uçurulan bir dron vardı. Komşu bina sahiplerinden şikayet telefonları aldık. Bu yaşadığımız olay sayesinde sahalarda dron kullanmadan önce çevre bina sakinlerine danışmamız gerektiğini ve uçuş için bir protokole ihtiyacımız olduğunu fark ettik.”

HAVADAN GÖRÜNTÜLEME TEKNOLOJİSİ LİDERİ: DJI
DJI; kişisel ve profesyonel kullanıma yönelik sivil dron ve havadan görüntüleme teknolojisinin geliştirilmesi ve üretiminde dünyanın lider kuruluşlarından. DJI Türkiye, yetkili kanallar vasıtasıyla alım yapılması halinde, teknik destek ve müşteri hizmetleri sunuyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir