Connect with us

Finans & Ekonomi

“476 YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJESİNE YAKLAŞIK 12 MİLYAR LİRA KREDİ SAĞLADIK”

Rüzgar enerjisi santrallerini (RES) finanse ederek düşük karbonlu ekonomiye geçiş sürecine katkı sunmayı sürdürdüklerini ifade eden Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, halihazırda faaliyetteki toplam RES kurulu gücünün yaklaşık yüzde 13’ünün kredisinin bankaları tarafından sağlandığını belirtti. Öztop, kredi portföylerinin yüzde 54’ünü yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerinin oluşturduğunu vurguladı.

 

 

Türkiye Kalkınma ve Yatarım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, 31 Mayıs 2020 tarihi itibariyle toplamda 3.639 MW kurulu güce sahip ve 2 milyon civarında konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitedeki 476 yenilenebilir enerji yatırım projesine 11 Milyar 697 Milyon lira tutarında kredi kullandırdıklarını kaydetti.

İbrahim Öztop

“KREDİ PORTFÖYÜMÜZÜN YÜZDE 54’Ü YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİ”
Öztop, 1975’ten bugüne Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması için çalıştıklarını ve bu doğrultuda doğanın ve kaynakların korunmasını temel prensip benimsediklerini söyledi: “Finanse ettiğimiz her yatırımda, yatırım konusu ve tutarından bağımsız olarak uluslararası standartlar ile uyumlu şekilde çevresel ve sosyal risk değerlendirme çalışması yapıyoruz. Bu çalışma neticesinde gerekli aksiyonları belirliyor ve hayata geçmesini sağlıyoruz. Bankamızın kredi portföyünün yüzde 54’ünü yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projeleri oluşturuyor. Burada yeşil enerji için güçlü bir kaynak olan rüzgar enerjisi santrallerinin payı ise yüzde 27. Giderek gelişen bu alanın gelecek yıllarda daha da güçleneceğini tahmin ediyoruz.”

 

 

“RÜZGAR YATIRIMLARINA İLGİNİN ARTACAĞI İNANCINDAYIM”
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nca finanse edilerek üretime geçen RES tesislerinde yılda ortalama 600 milyon kWh temiz ve yenilenebilir enerji sağlandığını ve böylelikle 200 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacının karşılandığını dile getiren Öztop; yeni projelere ilişkin şu bilgileri verdi: “Çok yakın zamanda Muğla’da 28 MW’lik Gökzirve RES, Balıkesir’de 24 MW’lik Çaypınar RES için anlaşmalarımızı yaptık. Bankamızın uzmanlığı ve itibarı sayesinde sağladığı uluslararası kaynaklarla sürdürülebilir kalkınmanın finansmanına devam edeceğiz. Rüzgâr yatırımlarına yönelik uluslararası kaynakların ve yatırımcı ilgisinin gelecek yıllarda çok daha artacağı inancındayım.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir