Connect with us

Finans & Ekonomi

TAKIM TEZGAHLARI SANAYİCİLERİNDEN İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ UYARISI

Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nce (TİAD) hazırlanan ve Ticaret Bakanlığı’na sunulan raporda “takım tezgahlarındaki kimi ürünlere getirilen İlave Gümrük Vergisi’nin (İGV)” Türkiye’nin ihracatına katkıda bulunan sanayi kuruluşlarının maliyetini artıracağı ve rekabet gücünü azaltacağı belirtildi. Raporda; İGV uygulanan ürünlerin “imalattaki ana üretim malı niteliğine” ve “sadece havacılık, savunma, otomotiv, beyaz eşya, kalıpçılık gibi ihracatın lokomotif sektörlerine 2019’da değer bazında 21 milyar dolar katkı sağladığına” dikkat çekildi.

 

İlave Gümrük Vergisi (İGV) sebebiyle sanayicilerin “üretimde mutlaka ihtiyaç duydukları takım tezgahı ve tamamlayıcı ekipmanlarını” daha pahalıya alacaklarını ifade eden TİAD Başkanı Fatih Varlık, “Bu da ihracatçı sanayicimizin üretim maliyetlerinde en az yüzde 15’lik bir artışa neden olacak. Bu durumda ihraç edilen ürünlerin fiyatı da yüzde 15 civarında artmak zorunda kalacak. Türk ihracatçısı özellikle Avrupa ve Rusya pazarında fiyat avantajı ile müşteri bulmaktadır. Bu durumun ihracatımıza yüzde 10 civarında negatif etki edeceği tahmin edilmektedir.” dedi.

Fatih Varlık-TİAD Başkanı

DÜZENLEMENİN AMACINA ULAŞMASI İMKANSIZ
İGV’yle söz konusu ürünlerin Türkiye’de üretilmesinin ve döviz çıkışının yavaşlatılmasının amaçlandığını kaydeden Varlık, pratikteki duruma ilişkin şu detayların altını çizdi: “Ancak işçilik çıkartılarak bakıldığında, bu makinelerin yerlilik oranının yüzde 30’un altında olduğu görülmektedir. Bu nedenle de Türkiye’de üretimi olmayan bu komponentlerin üretimi yapılmadığı sürece İGV’nin yerli üretime katkısı yok denilecek düzeyde kalacak, dolayısıyla düzenleme amacına ulaşmayacaktır. Bunun yanı sıra dünyadaki rakiplerimize göre oluşan yüksek maliyetler, sanayicilerimizi zor durumda bırakacağı gibi, iş kaybetmelerine de sebep olabilir.”

 

 

REKABET GÜCÜNÜ AZALTMAYACAK BİR FORMÜL BULUNMALI
Varlık, “zincirleme negatif etkiye yol açabileceğini vurguladığı” düzenlemenin sektör temsilcilerinin de katılımıyla yeniden değerlendirilmesini ve “rekabet gücünü törpülemeyecek bir formül” oluşturulmasını istediklerini dile getirdi.

TAKIM TEZGAHI ORTALAMA FİYATLARI YÜZDE 12,3 ARTACAK
TİAD’ın hesaplamalarına göre söz konusu düzenleme; takım tezgahlarının ortalama satış fiyatlarını ekim ayına kadar yüzde 12.3, ekim sonrasında ise yüzde 7.5 artıracak. Kesici takım sektöründeki artış yüzde 28.6’yı bulacak. Tablonun ihracata yüzde 10-20 civarında negatif etkisi olacak.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir