Denetim, vergi ve danışmanlık sektöründe en büyük dört uluslararası şirketten biri niteliğindeki KPMG’nin Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Hizmetleri Bölüm Başkanı Murat Palaoğlu, Brexit sürecinden olumsuz etkilenen İngiltere’yle dış ticaretin; yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle daha da kırılgan bir zemine taşındığının altını çizdi.
İngiltere’nin “Türkiye’de en fazla yabancı yatırımcısı bulunan, dış ticaret fazlası verdiğimiz ve ihracatımızı sürekli arttırdığımız ülkelerden biri; Türkiye dış ticareti için çok önemli bir pazar ve 2020-2021 döneminde ihracatımızı artırmayı hedeflediğimiz bir ülke” olduğunu ifade eden KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Hizmetleri Bölüm Başkanı Murat Palaoğlu, son 24 aydaki verilere ilişkin şu bilgileri verdi: “Türkiye-İngiltere ticaret hacmi 2018 yılında 18,6 milyar dolar ve 2019 yılında ise 16,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. 2020 yılı Ocak-Mart döneminde İngiltere’ye 2 milyar 525 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Genel olarak tekstil ve hazır giyim ürünleri, elektrikli ve elektriksiz makineler, motorlu araçlar ve parçaları, demir çelik ürünleri öne çıkıyor. İngiltere’den ise elektrikli ve elektriksiz makine ve cihazlar, altın, demir çelik ürünleri ve ilaç alıyoruz.”
“OTOMOTİV VE TEKSTİL BAŞLICA İHRAÇ KALEMLERİMİZ”
2020 Ocak-Şubat döneminde İngiltere’nin ithalatında ihracatına nazaran keskin bir düşüş yaşandığını belirten Palaoğlu, “Bu durum bizim ihracatımıza dair beklentileri olumsuz etkiliyor. Covid-19’un zarar verdiği otomotiv, tekstil gibi sektörler bizim İngiltere’ye başlıca ihraç kalemlerimiz. Halen Brexit’in etkisini öngörmeye çalışan ihracatçılarımız için İngiltere pazarı bugün artık salgın nedeniyle daha kırılgan bir zeminde.” dedi.
Murat Palaoğlu-KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Hizmetleri Bölüm Başkanı
“BREXİT SÜRECİ, COVID-19’UN GÖLGESİNDE KALDI”
Palaoğlu, “İngiltere’nin 31 Aralık’a kadar Avrupa Birliği (AB) üyesi gibi muamele göreceğini; AB’den ayrılma sürecinin (Brexit) Covid-19’un doğurduğu şartlar yüzünden 1 veya 2 yıl uzatılmasının gündeme gelebileceğini ve AB liderlerinin bu yöndeki bir talebin Londra tarafından dile getirilmesi gerektiğini düşündüğünü” kaydedip bu konudaki sözlerine şunları da ekledi: “Görülen o ki Covid-19 halen tarafların resmi pozisyonlarını değiştirmemiş durumda. Ancak Brexit sürecinin gerek operasyonel açıdan sekteye uğradığını gerekse stratejik öncelik olarak Covid-19 un gerisinde kaldığını söylemek mümkün. Daralan zaman bize bir erteleme olup olmayacağını gösterecek.”
“İNGİLTERE’DEKİ GELİŞMELER YAKINDAN TAKİP EDİLMELİ”
Murat Palaoğlu’na göre, “İngiltere’nin global ekonomideki ve global siyasetteki yerinin ne yönde ve ne kadar etkileneceğini kestirmek güç” ve “Türkiye için önemli ihraç pazarı olan İngiltere’deki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerekiyor.”