Connect with us

Reel Sektör

SATTIĞINIZ TELEFONLAR BAŞINIZA İŞ AÇABİLİR!

Global ölçekli güvenlik teknolojileri şirketi Bitdefender’in Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, cep telefonlarını satışa çıkarmayı düşünenleri “kayıtlı kişisel verileri silmeleri” ve “cihazı fabrika ayarlarına döndürmeleri” konusunda uyarıyor. Araştırma sonucuna göre her 100 kişiden 19’u telefonundaki kişisel bilgileri silmeyi unutuyor.

 

 

Türkiye’deki ikinci el telefon pazarının 20 milyon adede ulaştığı bilgisini veren
Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, cihazlardan silinmeyen kişisel verilerin kimlik hırsızlığı, dolandırıcılık, gasp ve şantaj gibi bir dizi suç için kullanılabileceğini söylüyor.

Alev Akkoyunlu-Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü

SİLİNSE DE SD KARTTAKİ BİLGİLERE ÖZEL UYGULAMALARLA ERİŞİLEBİLİYOR
Satış öncesi cihazdaki bilgilerin yedeklenmesi, tüm hesapların devre dışı bırakılması, SIM kartının çıkarılması ve son olarak telefonun fabrika ayarlarına sıfırlanması gerektiğini kaydeden Akkoyunlu, silinse de SD karttaki verilere bazı özel uygulamalarla erişilebileceğine dikkat çekerek “Formatlanan ve içerisindeki tüm veriler silinen SD kartların üzerine farklı veriler yazılarak önceki verilere ulaşılmasının önüne geçilebilir.” diyor.

HASSAS, ÖNEMLİ YA DA ÖZEL HAYATLA BİLGİLERİ ELE GEÇEBİLİR
Telefonlarda genellikle “sahibine ait vergi numarası, sosyal güvenlik numarası, doğum tarihi, rehber kaydı, son yapılan aramaların listesi, SMS’ler, multimedya mesajları, cinsel içerikli görüntüler ve konuşmalar, telefon numarası, e-posta adres ve şifresi, banka hesabı bilgileri, kişisel fotoğraflar ve videolar, sosyal medya hesap bilgileri, Apple ID bilgileri, e-ticaret sitesi üyelik bilgileri, internet tarama geçmişi ve kişisel notlar” gibi hassas, önemli ya da özel hayatla ilgili bilgiler kayıtlı olabiliyor.

100 TELEFONUN 19’UNDA KİŞİSEL BİLGİLER SİLİNMEMİŞ
“Telefondan bir önceki sahibinin kim olduğuna dair bilgi edinilip edinilemeyeceğini merak eden” Hertfordshire Üniversitesi araştırmacıları, tuşlusundan akıllısına her teknolojik özellikte 100 ikinci el telefon satın alıyor. Bunların 19’unda cihazın önceki sahibine dair hassas nitelikli kişisel bilgilere, kim olabileceğine dair veriler bulunduğunu belirliyor.

2016’DAN BERİ BITDEFENDER’İN TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ
10 yılı aşkın süredir bilgi teknolojileri güvenliği alanında faaliyet gösteren Laykon Bilişim, 2016 yılının 3. çeyreğinden itibaren Bitdefender’in Türkiye Distribütörü. 2018 yılından beri de lider güvenlik duvarı ve UTM sağlayıcısı WatchGuard’ın distribütörlüğünü üstlenmekte.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir