Connect with us

Sağlık

BAKAN KOCA: HEDEFİMİZ EN AZ CAN KAYBIYLA ÇIKMAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) vakalarının bugün itibariyle bütün vilayetlerde görüldüğünü, İstanbul’un yaklaşık yüzde 60’lık oranla ilk sırada yer aldığını söyledi.

Bakan Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu’yla gerçekleştirdiği toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu. Virüsle mücadelede temas, mesafe ve izolasyon konularının öne çıktığını belirten Bakan Koca, şimdiye kadar elde edilen başarıda öncelikle izolasyonun rol oynadığını kaydetti.

BUGÜNLER TAHAMMÜL VE DİRAYET GÜNLERİDİR
“Bugünler tahammül ve dirayet günleridir.” diyen Koca, “Başaracağımızdan şüphe duymuyorum. Hedefimiz en az can kaybıyla çıkmak, virüsü mümkün olduğu kadar erken kontrol altına almaktır. Virüsün bütün gücü yayılma fırsatıdır. Ona bu gücü tanımayalım.” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

BİR KİŞİNİN 30 KİŞİYE BULAŞTIRDIĞINI GÖRDÜK
Dünyada gelinen noktanın başlangıçtaki günleri unutturduğunu, bu anlamda dünyanın eski dünya, hayatın da sürdüre gelinen hayat olmadığını ifade eden Koca, şu ifadelerle uyardı: “Sürekli hareket halinde olan, koyduğumuz sınırlarda zayıf noktaları tehdit eden bir düşman var. Virüs çok kolay bulaşıyor. Başka hastalıklarda görmediğimiz hızla ilerliyor. Örnek bir vakada bir kişinin 30 kişiye bulaştırdığını gördük.”

 

ÖLÜ SAYISI 277’YE YÜKSELDİ
Son 24 saatte 14 bin 396 test yapıldığını ve bunların 2148’inin pozitif çıktığını dile getiren Koca, toplam vaka sayısının 15 bin 679’a yükseldiği bilgisini verdi. Koca bir soru üzerine şimdiye dek 601 sağlık çalışanına virüsün bulaştığını açıkladı. Yine son 24 saatte 63 kişi bu virüs sebebiyle hayatını kaybetti. Toplam ölü sayısı 277. Şu anda yoğun bakım doluluk oranı yüzde 63.

Bakan Koca’nın açıklamalarından bazı notlar:
-Virüs bütün dünyaya 3 ayda yayıldı.
-Her hastaya test yapılması gibi yanlış bir algı var. Japonya’da yapılan test sayısı 34 bin. Bizimki 100 bini geçti. Günde 15 bin yapıyoruz. 71 merkez sayısı 89’a çıkacak. Elimizde 1 milyon kit var. Bunu çalışabilecek merkez sayısı önemli. Haftaya 20-25 bin aralığına çıkacağız.
-Önemli olan hayatını kaybeden vatandaş sayısını minimal seviyeye düşürmek.
-Bu test hastalık bulgusu olanlara yapılmalı. Herkes kendini pozitifmiş gibi izole etmeli.
-Vaka sayısına göre ölüm oranı yüzde 1,58. Birçok ülkeden az.
-Artık bütün illerimizde vaka görüldüğü için vaka dağılımını açıklıyoruz. İstanbul 8852 vakayla ilk sırada. Onu İzmir, Ankara, Konya ve Kocaeli izliyor. Vaka sıyısı İzmir’de 853, Ankara’da 712, Konya’da 584, Kocaeli’de 410, İsparta’da 268, Sakarya’da 207, Adana’da 197, Bursa’da 135, Samsun’da 112. 
-39 ilde can kaybı var. 117 ölümle İstanbul ilk sırada. İzmir’de 18, Kocaeli’nde 8, Ankara’da 7 kaybımız var.
-Hayatını kaybedenlerin yüzde 80’i; yoğun bakımdakilerin yüzde 75’’i 60 yaş üstü.
-Vefat edenlerin yüzde 68,8’i yüksek tansiyon hastası.
-60 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar evlerinden çıkmamalı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir