Connect with us

Araştırma ve Raporlar

ÇİN, ÖLÜ SAYISINI GİZLİYOR MU?

Çin gerçek koronavirüs ölçeği üzerinde yalan söylemekle suçlandı: Ölüm sayısı 213’ten daha yüksek olabilir ‘çünkü yetkililer cesetleri kayıtlara eklemeden yakıyor’

Çin’in, koronavirüs salgınından ölenlerin sayısı resmi rakamlardan daha yüksek olduğundan, cesetleri aceleyle yaktığıı, iddia edildi. 

Wuhan şehrindeki krematoryum çalışanları, cesetlerin resmi kayıtlara eklenmeden hastanelerden gönderildiğini iddia ediyor. 

Çin bugün ölüm oranını 213’e yükseltti, ancak rakamların ‘çok düşük’ olduğu korkusu var – örtbas etme – iddiaları.  

DW’nin Doğu Asya muhabiri William Yang, The Sun’a ‘Çin’in dünyayla neler paylaştığı konusunda şüpheci kalmanın nedenleri’ olduğunu söyledi. 

Yang, “Virüsle ilgili bazı şeyler hakkında daha şeffaf olmalarına rağmen, kabataslak ve güvenilmez olmaya devam ediyorlar” dedi. 

Hong Kong merkezli haber çıkışı Initium, anakaradaki işçilerin, cesetlerin düzgün bir şekilde tanımlanmadan kremasyon için gönderildiğini söyleyen işçilerle konuştuğunu söyledi.

Yang, “Bu, virüsten ölen, ancak resmi kayda eklenmemiş hastalar olduğu anlamına geliyor” dedi.  

Çin, Wuhan ve çevresindeki Hubei eyaletinde 50 milyondan fazla insanın karantinası da dahil olmak üzere virüsün yayılmasını durdurmak için aşırı adımlar attı.

Ancak yeni ölümlerin ve vakaların sayısı artmaya devam ediyor.

Ölü sayısı, Hubei’de biri hariç 43 yeni ölümden sonra Cuma günü 213’e kadar arttı. Ölümlerin çoğu yaşlı insanlardı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Cuma günü yaptığı açıklamada, 1.982 yeni vakanın doğrulandığını ve bunun da toplam 9.692’ye ulaştığını söyledi.

Bu, 2002-03’te iki düzineden fazla ülkeye yayılan ve 774 kişiyi öldüren benzer bir salgın olan SARS’ın 8.096 vakasını aşıyor.

102.000 kişi daha olası koronavirüs semptomlarıyla Çin’de tıbbi gözlem altında.

Wuhan, bir şehir pazarındaki vahşi hayvanlardan insanlara atladığına inanılan yeni koronavirüs salgınının merkezidir.  

Çin, okulları ülke çapında askıya aldı ve seyahat eden insanları sınırlandırmak için Ay Yeni Yılı tatilini uzattı. 

Binlerce yabancı, geçen hafta mühürlendiğinden beri Wuhan’da hapsedildi ve ülkeler tahliye uçuşları düzenlemek için uğraşıyorlar.

Fransa Cuma günü şehirden yaklaşık 200 vatandaşını geri çekti. Ülkelerine gelenler yaklaşık iki hafta karantinada tutulacak.

Seul sağlık yetkilileri bugün belirtileri gösterdikten sonra Çin’in Wuhan kentinden gelen 18 Güney Koreli’nin hastaneye kaldırıldığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı dün uyarısını en üst seviyeye çıkardı ve Amerikalıların Çin’e ‘seyahat etmediğini’ söyledi ve zaten orada bulunanları Çin’i terk etmeye çağırdı. 

Amerikan uyarısı, zorunlu olmayan seyahatlerden kaçınmak için İngiltere, Almanya, Japonya ve diğer ülkeler tarafından verilen tavsiyelerin ötesine geçer. 

Başlangıçta virüs tehdidini küçümsediği için eleştirilen DSÖ, Cenevre’deki kriz görüşmelerinden sonra yaklaşımını değiştirdi ve dün acil durum ilan etti.  

DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, “En büyük endişemiz, virüsün daha zayıf sağlık sistemlerine sahip ülkelere yayılma potansiyeli” dedi.

‘Şimdi daha fazla yayılmayı sınırlamak için hep birlikte hareket etmeliyiz … Sadece birlikte durdurabiliriz.’  

Birçok büyük havayolu şirketi Çin uçuşlarını askıya aldı veya azalttı. Moğolistan ve Rusya sınırlarını kapattı. 

Perşembe günü İtalya ve İsrail, Çin ile tüm uçuş bağlantılarını yasakladı.

 

Kaynak: www.dailymail.co.uk

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir