Connect with us

Araştırma ve Raporlar

“ÖNEMLİ DERECEDE ACIMASIZ TEDBİRLER ALINMALI”

Çin’de teyit edilmiş 2.700’den fazla koronavirüs vakası ve 80 ölüm var. Virüsün yayılma olasılığı dünya çapında endişe yaratıyor.

İşte bilmeniz gerekenler:

  • Çin’de salgın: Çin’de  2.744 vaka doğrulandı ve 80 kişi öldü. Virüsün yayılmasını sınırlamak amacıyla 15 Çin şehrinde tam veya kısmi karantinalar var .
  • Küresel yayılma:  Amerika Birleşik Devletleri, Malezya, Singapur, Tayland, Fransa, Avustralya ve daha fazlasında dünya çapında onaylanmış 50’den fazla vaka var. Bazı ülkeler vatandaşlarını salgının merkez üssü olan Wuhan’dan boşaltmaya çalışıyor.
  • Semptomlardan önce bulaşıcı : İnsanlar virüsü belirtiler göstermeden yayabilir, Çin Pazar günü uyardı – yani insanlar hasta olduklarını bilmeden virüsü yayıyor olabilirler.
  • İletim: Çin Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Merkezi’nden araştırmacı Feng Luzhao, koronavirüsün ana iletim modunun “yakın mesafeden damlacık iletiminden” geçtiğini söyledi. Onun yorumları, çoğu insanın enfekte bir kişiyle yakın temasta bulunarak virüse yakalandığını gösteriyor.
  • Gerilmiş hastaneler:  Wuhan Merkez Hastanesi’nden bir hemşire, CNN’ye tesisten en az bir düzine sağlık çalışanına Wuhan koronavirüsü bulaştığını söylüyor. Wuhan’daki videolar ve tanık hesapları, dolu hastaneleri ve çok çalışan personeli gösteriyor. Pazar ve Pazartesi günleri şehre yaklaşık 1.600 tıp uzmanı gönderiliyor.

İşte koronavirüsün Çin’e yayıldığı bir döküm:

Hong Kong’daki Dünya Sağlık Örgütü İşbirliği Enfeksiyon Hastalıkları Epidemiyolojisi ve Kontrol Merkezi’nin kurucu direktörü Leung, Pazartesi öğleden sonra Hong Kong Üniversitesi’nde düzenlenen bir basın toplantısında salgının muhtemel kapsamı hakkında tahminlerde bulundu.

Raporunu Pekin ve Hong Kong yetkililerine ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) sunduğunu söyledi. 

Leung, ekibinin modeline göre, inkübe (semptom göstermeyen) hastalar da dahil olmak üzere Wuhan coronavirus vakalarının sayısının 25 Ocak itibariyle 44.000 vakaya yaklaşabileceğini söyledi. 

Biri Wuhan’da görüldüğü gibi bir nüfus karantinası olan ve biri olmayan – olmak üzere iki senaryonun sonuçları neredeyse aynıdır, bu da “nüfus karantinasının diğer büyük şehir kümelerindeki salgının seyrini önemli ölçüde değiştiremeyebileceğini düşündürmektedir. ”

Wuhan’a ek olarak Leung, Çin’in Pekin, Şangay, Guangzhou ve Shenzhen de dahil olmak üzere anakaradaki diğer büyük şehirlerde kendi kendine devam eden salgın hastalık merkezlerini görebileceği konusunda uyardı.

Leung, “Bu bir tahmin değil, kesin değil, ancak bu bulgu bizi yetkilileri uyarmaya ve halkı uyarmaya yetecek kadar endişelendiriyor” dedi.

Leung’in tahminine göre, büyük şehirlerde vaka sayısı Mayıs ortasından Nisan ortasına kadar zirve yapabilir. 

Bunun olmasını önlemek için, “nüfus hareketliliğini daha sonra değil, daha kısa sürede sınırlayan önemli derecede acımasız tedbirler” olması gerekiyordu, Leung.

Leung, insanların salgının küresel bir salgın haline gelmesi için hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi, ancak bu “hayal gücünün herhangi bir uzantısıyla kesin değil … buna daha iyi hazırlanmalıyız.”

Kaynak: CNN International

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir