Connect with us

Araştırma ve Raporlar

TÜRKİYE BAROMETRESİ’NDEN KÖTÜMSERLİK ÇIKTI

“Türkiye’nin mevcut durumundan memnunum” diyenlerin oranı 2019 sonunda yüzde 24’e indi. Halkın sadece yüzde 16’sı ekonomik refah düzeyinin artacağı yönünde inanca sahip. Toplumun yüzde 58’ine göre ülkenin ön önemli sorunu ekonomi.

 

Ipsos’un yayımladığı Türkiye Barometresi Yeni Yıl Raporu’na göre halkın yüzde 58’i ekonomiyi en önemli sorun olarak görmekte. “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna ankete katılanların yüzde 18’i “ terör”, yüzde 9’u “eğitim”, yüzde 2’si ise “Kürt problemi” cevabını verdi.

ÜLKENİN DURUMUNDAN SADECE YÜZDE 24 MEMNUN

“Ülkenin şu anki durumundan memnun olduğunu” söyleyenlerin oranı 2018 ikinci yarısından beri yüzde 30 civarında seyrederken 2019 yılının itibariyle yüzde 24’e geriledi.


Katılımcıların yalnızca yüzde 16’sı ekonomik refah düzeyinin artacağına dair beklenti içinde. Bu oran geçen yılda aynıydı. İşsizliğin artacağını düşünenlerin oranı önceki yıllara nazaran artış gösterdi.

İHTİYAÇLAR ARTIK İNDİRİM MARKETLERİNDEN GİDERİLİYOR
Hanelerdeki hızlı tüketim ürünlerine dair harcamalar ciro anlamında yüzde 25,6 büyüdü. Büyümenin yüzde 17,1’i fiyat artışı, yüzde 1,6’sı nüfusun çoğalması, yüzde 6,5’u da satın alım sıklığı ile alışveriş başına harcamanın artması sebebiyle gerçekleşti. Haneler son 3 yıldır ihtiyaçlarını daha ziyade indirim marketlerinden gidermekte.

Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik

“HALKTA KÖTÜMSERLİK HAKİM”
Raporu değerlendiren Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, halkın gerek ülke gerekse şahsi ekonomisinin iyiye gideceği yönünde bir kanaate sahip olmadığını belirterek, “Özellikle kişisel ekonomik durum söz konusu olduğunda daha iyiye gidecek diyenlerin oranı yüzde 12’den yüzde 8’e gerilerken, daha kötüye gidecek diyenlerin oranı yüzde 31’den yüzde 33’e yükseldi. İşsizliğin artacağını düşünenlerin oranı ise son 2 yılda yüzde 41 iken şimdi yüzde 54. Genel olarak bir kötümserlik hakim.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir