Connect with us

Dünya Gündemi

KÜRESEL İFLAS DALGASI 2020’DE DE ETKİLİ OLACAK

Euler Hermes’in hazırladığı Global İflas Raporu’na göre 2020 yılında dünya genelinde yüzde 6 oranında iflas artışı meydana gelecek. Türkiye’deki oranın yüzde 5 olacağını ifade eden şirketin Türkiye CEO’su Özlem Özüner, 2016 yılından bu yana üst üste dördüncü defa iflas artışı gerçekleşeceğine dikkati çekti.

 

 

Alacak sigortası alanında dünyanın lider şirketi Euler Hermes tarafından hazırlanan Glabol İflas Raporu’nda, “Küresel İflas Endeksi’nin 2013 yılındaki seviyeye yükseldiği ancak rekor kırılan 2009’daki seviyenin yüzde 14 altında olduğu” belirtildi.

İFLAS ARTIŞINDA ÜST ÜSTE DÖRDÜNCÜ YIL
Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner rapora ilişkin değerlendirmesinde “2020 yılında her beş ülkenin dördünde iflas oranında artış olacak. Globalde yıllık yüzde 6 oranında iflas artışı beklenirken, bu oran Türkiye’de yüzde 5 olacak. 2020’deki iflas artışı 2016 yılından beri görülen en düşük hızda olacak olsa da üst üste gerçekleşecek dördüncü artış olacak.” dedi.

Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner

TİCARİ ANLAŞMAZLIKLAR VE SİYASİ RİSKLERE DİKKAT
Bu görünümün şirketler için olağan sorunlara ilaveler olacağı anlamına geldiğini belirten Özüner, ekonomin paydaşlarına şu uyarıda bulundu: “Küresel iflaslara ait bu görünüm daha seçici ve korumacı kredi yönetimi icraatlarını zorunlu kılıyor. Aynı zamanda, 2020 yılında yüksek seviyede oynaklık yaratacak; ticari anlaşmazlıkların ve siyasi risklerin yakından takip edilmesini gerektiriyor.”

BÜYÜK ÖLÇEKLİ ŞİRKETLERDEKİ İFLAS ARTIŞI KALICILAŞTI
Euler Hermes Global İflas Raporu’nda; iflaslardaki artış eğiliminin korunduğuna ve 50 milyon Euro üzeri ciroya sahip büyük ölçekli şirketler genelinde yaşanan iflas sayılarındaki artışın kalıcılaştığına dikkat çekildi. Raporda; Çin’deki iflasların ve daha düşük oranlarda olsa da Batı Avrupa ile Kuzey Amerika’daki eğilimin tersine dönmesinin iflas artışında rol oynadığına işaret edildi.

Raporda 2019 yılının ilk üç çeyreğinde ciro toplamı 145 milyar Euro’yu aşan 249 büyük çaplı iflas olduğu; iflasların Asya’da inşaat, Kuzey Amerika’da enerji ve perakende ve Batı Avrupa’da ise perakende ve hizmet sektörlerinde yoğunlaştığı kaydedildi.

ŞİRKETLER ÜZERİNDEKİ BASKI UNSURLARI SÜRECEK
Rapora göre gelişmiş ekonomiler ve sanayi sektöründeki düşük büyüme ivmesinin beklenenden uzun sürmesi, ticari anlaşmazlıkların gecikmeli etkileri, siyasi belirsizlikler ve sosyal gerilimler şirketler üzerinde baskı oluşturacak. Fiyat rekabeti ve girdi maliyetlerinin kar marjlarını sınırlaması birçok ülkede daha fazla şirket için ek sıkıntılara sebebiyet verecek. Buna karşılık küresel para politikalarında ve finansman koşullarındaki gevşeme şirketlere nefes aldıracak. 2020 yılında Çin ve Hindistan’daki durumun belirleyiciliğiyle Asya kıtası küresel iflasların ana sürükleyicisi olacak.

52 ÜLKEDE 6 BİNDEN FAZA ÇALIŞANI VAR
Euler Hermes alacak sigortasında dünya lideri olmasının yanı sıra kefalet sigortası, garanti ve tahsilat alanlarında da sektörün lider şirketleri arasında yer almakta. Merkezi Paris’te olan şirket 52’den fazla ülkede 6 bin 50 çalışanı ile faaliyet göstermekte. Allianz Grup üyesi Euler Hermes, Paris Euronext borsasında işlem görmekte. 2017 yılında 2,6 milyar Avro konsolide ciro açıkladı. 2017 sonu verilerine göre dünya çapında sigortaladığı ticari işlem hacmi toplam 894 milyar Avro değerinde.

100 YILI AŞAN TECRÜBE BİRİKİMİ
100 yılı aşan tecrübesiyle şirketler arası müşterilerine nakit ve ticari alacakların yönetimini destekleyecek finansal hizmetler sunan şirket; sahip olduğu bilgi ağı ile küresel GSYİH’in yüzde 92’sini temsil eden pazarlarda faaliyet gösteren küçük, orta ve çok uluslu şirketlerin kurumsal ödeme gücünde günlük değişimleri takip ve analiz etmekte. Standard & Poor’s ve Dagong Europe tarafından AA- notuna layık görüldü.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir