Connect with us

Kültür - Sanat

KLASİK MÜZİK DEHASI BEETHOVEN’E YAPAY ZEKA RUHU…

Ünlü Alman besteci Beethoven’in ömrü, 10’uncu Senfoni adlı eserini bitirmeye yetmemişti. Geriye sadece bazı notlar ve taslakların kaldığı eser, klasik müzik dehası bestecinin 250’nci doğum yılında yapay zeka kullanılarak tamamlanmaya çalışıyor. Eserin 28 Nisan 2020’de seslendirilmesi planlanıyor.

 

Yapay zekayı şimdiye dek hep “Akıllı robotlar acaba insanın zekasını geride bırakacak gelişim gösterip dünyayı ele geçirebilir mi?” ve endüstriye kazandıracağı boyut çerçevesinde değerlendirmek, bu teknolojinin hayatı renklendirici özelliklerinin fak edilmesini engelliyor.

250’İNCİ DOĞUM GÜNÜ SÜRPRİZİ
İşte o renklerden biri Almanya’da hayata geçiriliyor. Ünlü Alman besteci Ludwing van Beethoven’ın yarım kalan eseri 10’uncu Senfoni, yapay zeka kullanılarak tamamlanacak. Eserin 28 Nisan 2020’de Beethoven’in dünyaya gözlerini açtığı Almanya’nın Bonn şehrinde besteciyle aynı adı taşıyan orkestra tarafından seslendirilmesi planlanıyor.

ULUSLARARASI GRUP OLUŞTURULDU
Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung Gazetesi, aralarında müzikologlar, besteciler, bilgisayar bilimleri uzmanları ve piyanist Robert Levin’in de yer aldığı uluslararası bir grubun besteyi bitirmek amacıyla bir araya geldiğini yazdı. Olayı, Alman Telekomu da doğruladı.

Ludwing van Beethoven

ŞİFRELER DİĞER ESERLERİNDE
1770’de doğan klasik müzik dehası Beethoven, vefat ettiği 1827’de 10’uncu Senfoni üzerinde çalışmalar yapıyordu. Ondan geriye sadece esere dair bazı notlar ve taslaklar kaldı. Bestecinin diğer eserlerinden faydalanılarak oluşturulan algoritmaya göre senfoninin eksik kısımlarını tamamlamayı hedefleyen uluslararası grup denemelerini sürdürüyor.

ALGORİTMADAN ÖNGÖRÜLEMEZ VERİLER
Salzburg merkezli Karajan Enstitüsü’nün Müdürü ve projenin koordinatörü Matthias Röder, algoritmanın sunduğu öngörülemez verilerin kendilerini hayli şaşırttığını belirtti ve algoritmayı “O adeta, Beethoven’ın dünyasını keşfetmeye çıkmış olan bir çocuk” ifadesiyle niteledi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir