Connect with us

Finans & Ekonomi

TİCARİ KREDİLERDEKİ DARALMA YATIRIMLARI ZORA SOKUYOR…

Karşılaştırma sitesi encazip.com’un derlediği verilerle, kredi borçlanmaları 2022 yılının sonunda 7 trilyon 568 milyar TL’ydi. Tutar 2023’ün aralık ayının son haftasında 11 trilyon 630 milyar TL’ye ulaştı. Ancak artış oranı yıllık enflasyon oranının gerisinde kaldı. encazip.com kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, “bu durumun kredi arzındaki daralmayı ortaya koyduğunu” belirtti. Kırım, “Ekonominin bel kemiğini oluşturan ticari kredilerde enflasyon düzeltmeli verilere göre önemli ölçüde düşüş var. Bu da yeni yatırımlar için kredi musluklarının kısıldığını bizlere gösteriyor. Önümüzdeki dönemde faizlerin daha da artmasını dolayısı ile kredi kullanımının biraz daha yavaşlamasını bekliyoruz.” dedi.

 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) verilerine göre, kredi borçlanmaları 2023 yılında 2022’ye nazaran yüzde 54 arttı. Bu oran, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı yıllık enflasyonun gerisinde. Tablo, borçlanmanın reel anlamda azaldığını gösteriyor. Karşılaştırma sitesi encazip.com’un araştırmasına göre kredi borçlanmaları, 2023 yılının aralık ayının son haftasında 11 trilyon 630 milyar TL’y yükseldi. Söz konusu tutar, 2022’nin aynı döneminde 7 trilyon 568 milyar TL idi.

TÜKETİCİ KREDİLERİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 40
2022’de 1 trilyon 83 milyar TL olan tüketici kredilerin toplamı, 2023’te yüzde 40 artarak 1 trilyon 513 milyar TL’ye yükseldi. Bunun yüzde 29’unu konut, yüzde 6,3’ünü taşıt, yüzde 64,7’sini de ihtiyaç kredilerinden oluşuyor. İki yıl arasındaki artış oranları ihtiyaç kredilerinde yüzde 45, taşıt kredisinde yüzde 93, konut kredilerinde ise yüzde 21,7.

TİCARİ KREDİLERDE DE DARALMA VAR
BDDK datalarıyla ticari kredi borçlanmalarındaki artış oranı da yüzde 48’le enflasyonun altında kalarak reel anlamda daraldı. Ticari ve diğer krediler 2022 yılı sonunda 6 trilyon 38 milyar TL iken, geçtiğimiz aralık ayının son haftasında 8 trilyon 961 milyar TL oldu. Taksitli ticari krediler yüzde 42’lik artışla 1 trilyon 384 milyar TL’ye erişti. KOBİ kredileri ise yüzde 57 artarak 3 trilyon 175 milyar TL’ye ulaştı.

encazip.com kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım “Ekonominin bel kemiğini oluşturan ticari kredilerde enflasyon düzeltmeli verilere göre önemli ölçüde düşüş var. Bu da yeni yatırımlar için kredi musluklarının kısıldığını bizlere gösteriyor. Önümüzdeki dönemde faizlerin daha da artmasını dolayısı ile kredi kullanımının biraz daha yavaşlamasını bekliyoruz.” dedi.

 

“KREDİ KULLANIMI BİRAZ DAHA YAVAŞLAYACAK”
encazip.com kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, kredilere ilişkin son ki yıllık tabloyu şöyle değerlendirdi: “Geçtiğimiz yılla 2023’ü kıyasladığımızda reel borçlanmanın azaldığını görüyoruz. Bu ilk bakışta umut verici olsa da verilerin detayına indiğimizde umudumuzun biraz kırıldığını söylemeden edemeyeceğim. Zira tüketici borçlanmaları reel anlamda artmış ama ekonominin bel kemiğini oluşturan ticari kredilerde enflasyon düzeltmeli verilere göre önemli ölçüde düşüş var. Bu da yeni yatırımlar için kredi musluklarının kısıldığını bizlere gösteriyor. Önümüzdeki dönemde faizlerin daha da artmasını dolayısı ile kredi kullanımının biraz daha yavaşlamasını bekliyoruz.

Karşılaştırma sitesi encazip.com’un derlediği verilerle, kredi borçlanmaları 2022 yılının sonunda 7 trilyon 568 milyar TL’ydi. Tutar 2023’ün aralık ayının son haftasında 11 trilyon 630 milyar TL’ye ulaştı. Ancak artış oranı yıllık enflasyon oranının gerisinde kaldı.

“KREDİLER YENİ YATIRIMLARA KAYDIRILMALI”
Şayet krediler tüketim yerine yatırımlara yani tüketici kredileri yerine ticari kredilere kaydırılırsa tüketiciler kısa bir süre acı reçete içmek zorunda kalır ancak işin doğrusu yapılmış ve yeni yatırımlar desteklenmiş olur. Şahsi beklentim, ekonomide özellikle nisan ayından sonra atılan doğru adımların hızlanacağı, sanayi ve yeni yatırımların desteklendiği bir ekonominin oluşacağı yönünde.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir