Connect with us

Finans & Ekonomi

İŞ BANKASI VE FİGOPARA’DAN ÖRNEK “FİNTEK-BANKA İŞ BİRLİĞİ”…

-Figopara ile örnek bir iş birliğine imza attıklarını ifade eden İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran “Ülkemizin içinde bulunduğu şartlar finteklerin diğer ülkelere göre daha güçlü olmasına, daha sağlam ürünler çıkarmasına imkân tanıyor. Bu alandaki girişimler böylece yurt dışında rekabette daha üstün olabiliyor.” dedi.

-İş Bankası’nın iştiraki Softtech’in açık bankacılık ürünleri TekCep ve TekPOS’u satın alan yeni nesil finans platformu Figopara’nın Kurucu Ortağı ve CEO’su Koray Bahar “bu satın almayla müşterilerinin tüm nakit akışlarını görebilecekleri bir yapıya doğru gittiklerini” söyledi.

 

Figopara, İş Bankası’nın iştiraki Softtech’in açık bankacılık ürünleri TekCep ve TekPOS’u satın aldı.

“İşletmelerin finansal yönetimini destekleyen ve sağlıklı nakit akışlarına aracılık eden” yeni nesil finans platformu Figopara, bundan böyle artık açık bankacılık hizmeti de sunacak.

Figopara’nın ticari müşterileri bu satın almayla birlikte “nakit akışlarını faturanın yanı sıra bankacılık verilerini de görerek” yönetebilecek ve “kredi limitlerini en güncel veriyle” anlık tespit edebilecek.

AÇIK BANKACILIK HİZMETİ SUNACAK
Kurduğu Figo Ödeme Kuruluşu A.Ş. ile Merkez Bankası’na lisans başvurusunda bulunan Figopara, onay çıkana kadar alacağı temsilcilikle işletmelere açık bankacılık hizmetini sunmaya başlayacak. Ticari işletmelerin anlık fatura bilgileri üzerinden skorlama yapacak. Algoritmasını geliştirerek skorlama noktasında fark oluşturacak bilgiler sağlayacak. Ayrıca ticari işletmelerin farklı bankalardaki ticari hesaplarını, hesap hareketlerini ve birden fazla bankadaki POS hareketlerini tek bir ekrandan gösterecek.

İŞ BANKASI’NDAN FİGOPARA’YA BİR YATIRIM DAHA…
Diğer yandan İş Bankası da Figopara’daki mevcut yatırımını artırdı. Figopara’nın Ekim 2022’deki değerlemesi 50 milyon dolardı. İş Bankası, Figopara’ya Maxis Yenilikçi GSYF ile 500 bin dolar yatırım yapmıştı. Son satın almayla 1 milyon 250 bin dolarlık hisse karşılığı daha yatırım iradesini ortaya koydu.

Koray Bahar- Figopara Kurucu Ortağı ve CEO’su 

“TÜM NAKİT AKIŞININ GÖRÜLEBİLECEĞİ BİR YAPI OLACAĞIZ”
Figopara Kurucu Ortağı ve CEO’su Koray Bahar, satın alma işlemine ilişkin kamuoyunu bilgilendirme toplantısında “Bu satın almayla müşterilerimizin tüm nakit akışlarını görebilecekleri bir yapıya doğru gidiyoruz.” dedi. Ticari işletmelerin “finansal süreçlerini ileriye yönelik tahminleriyle görebileceği ve güncel datalarını tek bir platformda görüntüleyebileceği” finans uygulaması olmak istediklerini ifade eden Bahar şunları söyledi: “10 binden fazla işletmeye hizmet sunuyor, 2024’te ise bu rakamı 80-90 binlere çıkartmayı hedefliyoruz. Hem mevcut hem de yeni gelecek müşterilerimize daha fazla katma değerli hizmet sağlamak tek amacımız. Tüm bu hizmetleri sunmak için Figo Ödeme Kuruluşu AŞ ile Merkez Bankası’na lisans başvurusunda bulunduk. Merkez Bankası’ndan ödeme şirketi başvurumuza onay çıkana kadarki süreçte açık bankacılık hizmetlerini temsilcilik ile müşterilerimize sunacağız.”

Hakan Aran- İş Bankası Genel Müdürü 

“FİNTEKLERİN VE BANKALARIN BİRBİRİNDEN ÖĞRENECEĞİ ÇOK ŞEY VAR”
Tüketicilerin ihtiyaç duyduğu çözümlerin geliştirilmesine destek olmayı önemsediklerini ifade eden İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ise şöyle konuştu: “Finteklerin rüzgârını yanımıza alarak birlikte yürümenin doğru olduğunu; finteklerin ve bankaların birbirinden öğreneceği çok şey bulunduğunu; doğru ortaklıklarla, iş birlikleriyle, servis bankacılığıyla bankaların ve finansal teknoloji şirketlerinin birlikte büyüyeceği bir ortam oluştuğunu düşünüyorum. Figopara ile İş Bankası’nın iş birliği bu anlamda önemli bir örnek teşkil ediyor. Ülkemizin içinde bulunduğu şartlar finteklerin diğer ülkelere göre daha güçlü olmasına, daha sağlam ürünler çıkarmasına imkân tanıyor. Bu alandaki girişimler böylece yurt dışında rekabette daha üstün olabiliyor.”

Toplantıda diğer konuşmacılar şunları dile getirdi:

Sabri Gökmenler- İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı

“TEKCEP’İN FİGOPARA’YA DEVRİ 2022’DE GÜNDEME GELDİ”
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sabri Gökmenler: “TekCep’in Figopara’ya devri konusu 2022’de gündeme geldi, 2023 içinde tüm finansal süreç tamamlandı. Figopara’ya duyduğumuz güvenle, mevcut iş ortaklığımızı perçinleyecek şekilde doğrudan Maxis üzerinden hisse oranımız artırılarak süreç tamamlanmış oldu. KOBİ’lere hizmet etmesi planlanan bu uygulamaların değer katacak şekilde Figopara tarafından kullanılmasının, aynı zamanda önümüzdeki yıllarda unicorn olma hedeflerine de büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.”

 

 

Bulut Arukel- Figopara Kurucu Ortağı ve CSO’su 

“FİNTEK İLE BANKA ARASINDA ÖRNEĞİ GÖRÜLMEMİŞ İŞ BİRLİĞİ”
Figopara Kurucu Ortağı ve CSO’su Bulut Arukel: “Açık bankacılık ile bugün Türkiye ekosisteminde ticari işletmelerin ay sonu projeksiyonu ve yıl sonu projeksiyonunu yaparak trend analizi ile hiç olmayan bir data havuzundan datayı çekip gerçek zamanlı ve doğru kredi limiti ve oranına ulaşmasına aracılık edeceğiz. İş Bankası ile stratejik iş birliğimiz bugüne kadar ‘fintek ve banka’ iş birliğinde örneği görülmemiş şekilde bu yıl da devam edecek. Bu sene çok fazla ticari işletmenin doğru krediye, doğru data ile daha fazla oranda ulaşmasını sağlayan bir projeye imza atıyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir