Connect with us

Finans & Ekonomi

BİLGİ ÇAĞININ OLMAZSA OLMAZI: FİBER OPTİK ALTYAPI…

Türkiye’de yüzde 10 civarında seyreden evlere kadar fiber altyapı erişim oranının, dijital dönüşümü devlet politikası haline getiren Estonya, Litvanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore ve Katar gibi ülkelerde yüzde 90’ın üzerine çıktığına dikkat çeken Canovate Group CTO’su Kıvanç İlal “İleride bu alanlara yatırım yapmış olan ülkeler fark yaratacaktır ve ekonomik yarışta bir adım öne geçeceklerdir. Fiber optik altyapı trenini kaçırmamak için devlet önderliğinde projeler ve doğru teşvikler gereklidir.” dedi.

 

Canovate Group CTO’su Kıvanç İlal, “fiber optik altyapının” bilgi çağının olmazsa olmaz mihenk taşlarından biri olduğunu belirtti.

“Fiber to the desk en basit şekilde, dijital verinin yüksek hız ve kalitede fiber kablo ile çalışma masanıza kadar gelmesi demektir. Veriler, bakır kablo ile taşınmadığından dolayı kalite kaybı minimum düzeyde olurken, fiber sayesinde son derece hızlı ve kaliteli veri iletimi sağlanmaktadır.” bilgisini aktaran İlal “Fiber the desk uygulamaları ile ofisinizdeki çalışma masası dışında, fabrikalarda, üretim tesislerinde, organize sanayi bölgelerinde kullanılan tüm üretim ve otomasyon cihazlarına da veriler, fiber kablo üzerinden hızlı ve güvenli bir biçimde taşınmaktadır.” dedi.

Canovate Group CTO’su Kıvanç İlal “Fiber optik altyapı trenini kaçırmamak için devlet önderliğinde projeler ve doğru teşvikler gereklidir.” dedi.

“DEVLET ÖNDERLİĞİNDE PROJELER VE DOĞRU TEŞVİKLER GEREKİYOR”
Dünyanın sayılı Ar-Ge ve inovasyon odaklı şirketler grubu Canovate Group’un
“data center (veri merkezi), fiber optik sistemleri teknolojisi ve uçtan uca ürün portföyüyle” global ölçekteki 8 marka arasında yer aldığını ve üretiminin yüzde 70’ini 80 ülkeye ihraç ettiğini açıklayan İlal şunları söyledi: “Çünkü çağımız teknoloji çağıdır ve Batı Avrupa, ABD ve Asya’nın Japonya, Kore ve Çin gibi ülkelerde akıllı şehirler, Endüstri 4 uygulamalarının yapıldığı akıllı fabrikalar, büyük iş merkezleri ve organize sanayi bölgelerinde fiber altyapılar yoğun olarak kullanılmaktadır. Kısaca, teknolojide geri kalmamak için ülkelerin, bu alanda dijital stratejilerini bir an önce oluşturmaları ve gerekli yatırımları yapmaları önemlidir. İleride bu alanlara yatırım yapmış olan ülkeler fark yaratacaktır ve ekonomik yarışta bir adım öne geçeceklerdir. Fiber optik altyapı trenini kaçırmamak için devlet önderliğinde projeler ve doğru teşvikler gereklidir.”

TÜRKİYE’DE EVLERE KADAR FİBER ALTYAPI ERİŞİMİ YÜZDE 10
Türkiye’de evlere kadar fiber altyapı erişim oranının yaklaşık yüzde 10 civarında olduğunu ifade eden İlal; Estonya, Litvanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore, Katar gibi ülkelerin dijital dönüşümü devlet politikası belirleyerek fiber altyapıda yüzde 90’ın üzerinde aşama kaydettiğine dikkat çekti.

“AKILLI FABRİKALARA GEÇEMEYENLER REKABET GÜCÜNÜ KAYBEDECEK”
Sadece özel sektöre bırakılması halinde dijital dönüşümün önemli şehir merkezleri, zengin semtler ve kurumlarla sınırlı kalacağını vurgulayan İlal, kalkınma politikalarını belirleyenlere şöyle seslendi: “Dünyada fiber altyapının, köylere ve ekonomik açıdan geri kalmış bölgelere ulaşması için bizzat devletlerin öncü olduğu taşra altyapı projeleri de yapılmaktadır. Örneğin, Yunanistan bu alanda ‘rural broadband’ projesi altında 5 milyar euroluk bir yatırım fonu oluşturmuştur. Kısaca, söz konusu dijital dönüşüm zamanında yapılmazsa, tüm dünyanın konuştuğu akıllı şehirler, 5G, IoT (Nesnelerin İnterneti), akıllı fabrikalar, sanal gerçeklik gibi birçok uygulamalara, altyapı yetersizliğinden dolayı verimli ve kaliteli bir şekilde geçilemez. Söz konusu alanlarda geri kalınması, ekonomik açıdan da geri kalınması sonucunu doğuracaktır. Örnek olarak, altyapı yetersizliğinden dolayı akıllı fabrika uygulamalarına doğru bir şekilde geçilmezse, bu durum akıllı fabrikalara geçemeyenleri maliyetler başta olmak üzere iş süreçlerinde rakip firmalara göre geride bırakırken, rekabet gücünü de azalacaktır.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir