“2022 yılında yasal düzenlemelerin sıklıkla değişmesinin yönetsel açıdan bankacılık sektörü için güçlükler oluşturduğunu” belirten KPMG Türkiye Bankacılık Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Kerem Vardar “Bankacılık sektörünün ulusal ve global ekonomi içindeki öneminin yüksek olması ve özellikle de Türkiye’de, ekonomik koşulların belirsizliği ve ayrıca bankaların Türkiye finans sistemi içinde yüksek paya sahip olması sektörü önemli bir hale getirmekte ve sektördeki gelişmelerin izlenmesini gerekli kılmaktadır.” dedi.
KPMG Türkiye’nin Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine dayanarak hazırladığı “Bankacılık Sektörel Bakış – 2023″ raporuna göre, sektörün 2022 yılındaki aktif toplamı 14,4 trilyon TL, mevduat hacmiyse tarihi zirveye yükselerek 8,9 trilyon TL oldu. Mevduat hacmindeki bu sıra dışı artışta Kur Korumalı Mevduat uygulamasının hayata geçirilmesi rol oynadı. Sektör 2022’de, bir önceki yıla nazaran yüzde 364,3 artışa imza atarak 431,6 milyar TL kar elde etti.

58 BANKANIN 3’Ü TMSF YÖNETİMİNDE
2021 yılında Türkiye’deki banka sayısı 2021 yılında 57 idi. 2022 sonunda sayı 58’e yükseldi. Bunların 32’si mevduat bankası, 3’ü TMSF (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) yönetiminde, 17’si kalkınma ve yatırım bankası, 6’sı da katılım bankası.

Dijitalleşme ve müşteri tercihlerindeki değişim sebepli şube sayısındaki düşüş trendi Aralık 2022’ye kadar devam etti. 2021’de 9 bin 792 olan şube sayısı, 2022’de 9 bin 661’e geriledi. Ancak 2021’de 185 bin 248 olan personel sayısı 3 bin 439 artarak 188 bin 687’ye çıktı.

KPMG Türkiye Bankacılık Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Kerem Vardar, “Ekonomik koşulların belirsizliği ve ayrıca bankaların Türkiye finans sistemi içinde yüksek paya sahip olması sektörü önemli bir hale getirmekte ve sektördeki gelişmelerin izlenmesini gerekli kılmaktadır.” dedi.
“BANKALAR TÜRKİYE FİNANS SİSTEMİNDE YÜKSEK PAYA SAHİP”
KPMG Türkiye Bankacılık Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Kerem Vardar, rapora yansıyan bilgileri şöyle değerlendirdi: “2022 yılında yasal düzenlemelerin sıklıkla değişmesi yönetsel açıdan bankacılık sektörü için güçlükler yarattı. Bankacılık sektörünün ulusal ve global ekonomi içindeki öneminin yüksek olması ve özellikle de Türkiye’de, ekonomik koşulların belirsizliği ve ayrıca bankaların Türkiye finans sistemi içinde yüksek paya sahip olması sektörü önemli bir hale getirmekte ve sektördeki gelişmelerin izlenmesini gerekli kılmaktadır.
“RİSKLERİN YAKINDAN TAKİP EDİLMESİ GEREKİYOR”
Öte yandan Rusya – Ukrayna savaşı, küresel ekonomideki riskler, fonlama maliyetleri, sektör aktif kalitesi ve özellikle küresel çapta batan bankalar ile ilgili söylentiler de bankacılık sektörüne ilişkin riskleri oluşturuyor ve bu risklerin yakından takip edilmesi gerekiyor. Bu süreçte finansal olarak güçlü olan ülkeler ve sermaye yeterlilik oranı iyi olan bankaların bu risklerden daha az etkilenmesi bekleniyor. Bu nedenle sektörün sermaye yapısının güçlü olması önem arz ediyor. Biz de hazırladığımız bu rapor ile sektörün 2022 yılındaki genel durumuna ışık tutarak önümüzdeki yıllar için daha güçlü yol haritaları çizmelerine yardımcı olmayı hedefledik.”
Raporun linki: https://kpmg.com/tr/tr/home/gorusler/2023/09/bankacilik-sektorel-bakis.html