Connect with us

Gündem

İSTANBUL VE İZMİR KIYILARI SULAR ALTINDA KALABİLİR UYARISI…

Üç yıllık çalışmayla hazırlanan ve Küresel Denge Derneği Başkanı Dr. Nuran Talu, Prof. Dr. H. Nüzhet Dalfes, Prof. Dr. Sedat Avcı ve proje ekibinin katıldığı toplantıyla kamuoyuna duyurulan “İstanbul ve İzmir İlleri için Deniz Seviyesi Yükselmesi ve Olası Etkileri” başlıklı raporda; İstanbul’da 6 milyondan fazla kişinin yaşadığı 120 km2’lik bölgenin sular altında kalabileceği, İzmir’deyse Körfez, Kordon ile Alaçatı ve Sığacak gibi tatil beldeleri ile Gediz Deltası Kuş Cenneti’nin riskle karşı karşıya olduğu ifade ediliyor.

 

Küresel Denge Derneği’nin “İstanbul ve İzmir İlleri için Deniz Seviyesi Yükselmesi ve Olası Etkileri” başlıklı raporuna göre, deniz seviyesi iklim değişimi dolayısıyla içinde bulunduğumuz yüzyılın ortasında 0,5 sonundaysa 1 metre yükselecek. Bu durum sebebiyle üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin kıyı şehirleri risk altında.

İSTANBUL’DA 120 KM2’LİK ALAN SULAR ALTINDA KALABİLİR
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) en olumsuz senaryosunun dikkate alındığı raporda, sadece İstanbul’da 6 milyondan fazla kişinin yaşadığı 120 km2’lik bölgenin sular altında kalabileceği; Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı ve Ortaköy Camii gibi tarihi yapılar bundan olumsuz etkileneceği belirtiliyor. İzmir’deyse Körfez, Kordon ile Alaçatı ve Sığacak gibi tatil beldeleri ile Gediz Deltası Kuş Cenneti’nin riskle karşı karşıya olduğunun altı çiziliyor.

Dr. Nuran Talu- Küresel Denge Derneği Başkanı

İZMİR’DEKİ TARIMSAL ÜRETİM CİDDİ SIKINTIYA GİREBİLİR
İstanbul’da 16 atık su arıtma tesisinin 12’sinde, İzmir’de de 20 atık su arıtma tesisinin 4’ünde sorun meydana gelebileceği; deniz suyunun yer altı sularına karışabileceği ve bu yüzden özellikle İzmir’deki tarımsal üretim faaliyetlerinde ciddi sıkıntıya yol açacağı ifade ediliyor.

Karadeniz’e akan akarsuların da deniz seviyesindeki değişimden kısmen etkileneceğinin dile getirildiği raporda; deniz suyunun iç kısımlara ilerlemesiyle yer altı sularının tuzlanabileceği uyarısı yapıldı.

Üç yıllık çalışmayla hazırlanan rapor, Küresel Denge Derneği Başkanı Dr. Nuran Talu, raporun yazarları Prof. Dr. H. Nüzhet Dalfes ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Avcı ve proje ekibinin katıldığı toplantıyla kamuoyuna duyuruldu.

Prof. Dr. H. Nüzhet Dalfes- İklim dinamiği ve ekoloji uzmanı

Dernek Başkanı Dr. Talu “Çalışmaya özellikle İstanbul ve İzmir gibi en önemli kıyı şehirlerinden başladık. Böylece ulusal ve yerel karar vericiler başta olmak üzere tüm paydaşların iklim değişimi bağlantılı deniz suyu yükselmesi sorununa dikkatlerini çekmek istedik.” dedi.

İstanbul’da Marmara Denizi’ne kıyısı olan ilçelerde 6 milyondan fazla insan yaşadığına dikkat çeken iklim dinamiği ve ekoloji uzmanı Prof. Dr. Dalfes şunları söyledi: “Şehirde, yüksekliği 2 metreden az olan yaklaşık 120 km2’lik bir alan risk altında. Bu, neredeyse Maltepe ve Fatih ilçelerinin toplam yüzölçümüne eşdeğer bir alan. İstanbul’un güney kıyılarının deniz seviyesindeki değişimden daha fazla etkileneceği hesaplanıyor.”

Prof. Dr. Sedat Avcı- İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi

Deniz seviyesinde yükselmenin İzmir Körfezi’ni çok fazla etkileyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Avcı ise özellikle “Kordon’daki rıhtımın dalgaları kıracak ve yansıtacak hale dönüştürülmesi gerektiğini” kaydetti.

Raporun linki:https://www.denizseviyesi.com/raporlar

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir