Connect with us

Finans & Ekonomi

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE SERMAYE PİYASALARINI VE YATIRIM YÖNETİMİNİ ÖĞRETEN YARIŞMA…

Yangın, sel gibi giderek artan doğa olaylarının dünyanın en önemli sorununun “sürdürülebilirlik” olduğunu bir kez daha ortaya koyduğuna işaret eden Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztop “Bu yıl dördüncüsünü gerçekleştireceğimiz Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması’nda ‘Sürdürülebilirlik’ fonlarına yatırım yapılmasını zorunlu hale getirerek, gençlerin sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığının artmasını sağlamayı amaçladık. Böylece gençlerimiz yatırım tercihleriyle geleceği nasıl sürdürülebilir kılacaklarını da öğrenecekler.” dedi.

 

Takasbank, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ve Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) iş birliğiyle bu yıl 4’üncüsü gerçekleşecek üniversite öğrencilerine yönelik “Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması’na” başvuru tarihi 18 Eylül’de başlıyor. 11 Ekim 2023–27 Mayıs 2024 tarihli yarışmaya başvurular IOS veya Android cihazlardaki ‘Altın Yumurta Fon Sepetim’ uygulaması üzerinden yapılabilecek.

BİRİNCİYE 40 BİN TL ÖDÜL
Birinciye 40 bin, ikinciye 25 bin, üçüncüye ise 15 bin TL nakit para ödülü verilecek.
Ödül alınabilmesi için “kayıt tarihi itibariyle öğrenci olunması” gerekiyor. Bir kişi en fazla iki yıl üst üste ödül kazanabiliyor.

18-26 YAŞ ARALIĞINDAKİ ÖĞRENCİLER KATILABİLİYOR
“Üniversite öğrencilerini uzun vadeli yatırıma yönlendirmenin ve yatırım fonları hakkında bilgilendirmenin” ve “Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) kullanım yaygınlığının artırmasının” amaçlandığı yarışmaya; Türkiye’deki üniversitelerin ön lisans veya lisans bölümlerinden birine kayıtlı 18–26 yaş aralığındaki öğrenciler katılabiliyor.

1 MİLYON TL’LİK SANAL BÜTÇE YÖNETİLECEK
Yarışmaya katılacak üniversite öğrencileri, sanal ortamda oluşturulan portföylerini yönetecekler. Toplam 1 milyon TL tutarındaki sanal bütçeyi yöneterek, ilgili hedef ve sınırlamalar dahilinde en yüksek getiriyi en uygun riskle elde etmeye çalışacaklar.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK FONLARINA YÜZDE 5 YATIRIM ZORUNLU
Yarışmacılar, varlık dağılımını sadece TEFAS’ta işlem gören menkul kıymet yatırım fonlarından (serbest fonlar hariç) oluşturabilecek. İşlemler hafta içi ve hafta sonu 14.00-23.00 saatleri arasında; sepet değiştirme veya dengeleme ise her ay azami 4 kez yapılabilecek. Bu yılki yarışmada “sürdürülebilirlik fonlarına” yüzde 5 oranında yatırım zorunlu olacak.

Yarışmanın teknik alt yapısı, Sermaye Piyasası Kurulu’nun fon sepeti kuralları çerçevesinde, Takasbank tarafından kurulan ve işletilen “Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu” (TEFAS) tarafından sağlanacak.

SERMAYE PİYASASI FARKINDALIĞINA KATKI
Gelenekselleşen yarışmayla üniversite öğrencilerinin sermaye piyasasına dönük farkındalığının ve finansal okuryazarlık seviyelerinin artmasına katkı sunduklarını belirten Takasbank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Avşar R. Sungurlu, “Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması’nın dördüncü yılında da proje paydaşı olmaktan ve altyapı desteği sağlamaktan mutluluk duyduklarını” kaydetti.

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ SORUNU SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Yangın, sel gibi giderek artan doğa olaylarının dünyanın en önemli sorununun “sürdürülebilirlik” olduğunu bir kez daha ortaya koyduğuna işaret eden Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztop; sürdürülebilirlik fonlarının (ESG: Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetim) son yıllarda katlanarak büyüdüğünün altını çizdi.

Türkiye’de sürdürülebilirlik temalı fonlara ilginin arttığını belirten Öztop, “Sürdürülebilir yatırım veya diğer bir ifadeyle ‘yeşil yatırım’ farkındalığının artırılmasına ihtiyaç var. Bu yıl dördüncüsünü gerçekleştireceğimiz Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim yarışmasında ‘Sürdürülebilirlik’ fonlarına yatırım yapılmasını zorunlu hale getirerek, gençlerin sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığının artmasını sağlamayı amaçladık. Böylece gençlerimiz yatırım tercihleriyle geleceği nasıl sürdürülebilir kılacaklarını da öğrenecekler.” dedi.

“Her bir bireyin her bir liralık tasarrufunu yatırım araçlarında değerlendirilmesinin” bireysel gelirin ve finansal özgürlüğün artmasını sağladığını ifade eden Öztop, şunları söyledi: “ Aynı zamanda şirketler ve ülke ekonomimizin uzun vadeli sürdürülebilir büyümesi için ihtiyaç duyulan finansmanı sağlar. TSPB olarak ülkemizde finansal okuryazarlığın artırılmasını öncelikli hedefimiz olarak görüyor ve iletişimden, eğitime çok yönlü etkinlikler gerçekleştiriyoruz.

“FİNANSAL PLANLAMA ÜNİVERSİTE ÇAĞLARINDA BAŞLAMALI”
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Yağız Oral ise yarışmanın amacını “Bu yarışmayı düzenlememizin amacı finansal planlamanın üniversite çağlarında başlamasına katkıda bulunmak; üniversite öğrencilerini, uzun vadeli bir bakış açısıyla farklı varlık sınıfları arasındaki risk getiri dengesini kurmaları yönünde teşvik etmek ve TEFAS alt yapısını öğrencilere tanıtmak.” ifadeleriyle özetledi. Oral, “Öğrenciler gün geçtikçe önemi artan çevre, sürdürülebilirlik ve etki yatırımları temaları ve bu temalara yatırım yapan fonları tanıyacaklar ve bu şekilde daha çevreci yatırım yapıp geleceğimize katkıda bulunabilecekler.” değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıntılı bilgi için:https://altinyumurta.org.tr/
https://www.instagram.com/altinyumurtafonsepeti/
http://www.linkedin.com/company/altın-yumurta-üniversiteli-fon-sepetim/

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir