Connect with us

Finans & Ekonomi

“DENİZCİLİK BAKANLIĞI KURULMALI”

“3 tarafımız denizlerle çevrili. Dünyanın en temiz koylarına sahibiz. Kendi kendini temizleyebilme özelliğine sahip körfezlerimiz var. Deniz-kum-güneş üçlemesinden tutun da dalış turizmine kadar çok ciddi avantajlarımız var. Akdeniz Çanağı’ndaki en avantajlı ülkelerden biriyiz. Karadeniz gibi eşsiz ve devasa bir hinterlanda sahip bir denizimizin olması da başlı başına bir şans. Hizmet sektöründe dünya standartlarının üstündeyiz.” diyen Camelot Maritime Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Emrah Yılmaz Çavuşoğlu, deniz turizminden hak edilen payın alınabilmesi ve koylarda oluşan çevre kirliliğinin etkin denetlenebilesi için Denizcilik Bakanlığı kurulması gerektiğini belirtti.

 

Türkiye’nin kruvaziyer turizminde büyük avantajlara sahip olduğunu belirten Camelot Maritime Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Emrah Yılmaz Çavuşoğlu “Rusya gibi bir dünya devinden tutun da Avrupa’nın en önemli ülkeleri Türkiye’yi tanıyor, biliyor ve kruvaziyer turizminde ülkemizi tercih ediyor. Ülke olarak tanıtımımızı daha profesyonel şekilde yapmalıyız.” dedi.

Camelot Maritime Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Emrah Yılmaz Çavuşoğlu, deniz turizminden hak edilen payın alınabilmesi ve koylarda oluşan çevre kirliliğinin etkin denetlenebilesi için Denizcilik Bakanlığı kurulması gerektiğini belirtti.

“DENİZCİLİK TURİZMİNDEN HAK ETTİĞİMİZ PAYI ALABİLMEK İÇİN…”
Yarımada niteliğindeki Türkiye’nin denizlerinden arzu edilen ölçüde faydalanabilmesi için mutlaka Denizcilik Bakanlığı kurulması gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, şunları söyledi: “3 tarafımız denizlerle çevrili. Dünyanın en temiz koylarına sahibiz. Kendi kendini temizleyebilme özelliğine sahip körfezlerimiz var. Deniz-kum-güneş üçlemesinden tutun da dalış turizmine kadar çok ciddi avantajlarımız var. Akdeniz Çanağı’ndaki en avantajlı ülkelerden biriyiz. Karadeniz gibi eşsiz ve devasa bir hinterlanda sahip bir denizimizin olması da başlı başına bir şans. Hizmet sektöründe dünya standartlarının üstündeyiz. Kurulacak bir Denizcilik Bakanlığı ile sektörümüz denizcilik turizminden hak ettiği payı alacaktır.”

Türkiye limanlarına 2023 yılının ilk 5 ayında 279 kruvaziyer gemisi yanaştı ve karaya 300 bin yolcu indi. Kruvaziyerle gelen turist sayısında yıl sonu hedefi  1,5 milyon. 

 “KRUVAZİYER TURİZMİNDEN DAHA FAZLA GELİR ELDE EDEBİLİRİZ”
Türkiye’ye 2021 yılında 78 kruvaziyer gemisiyle 45 bin 362 turistin geldiğini açıklayan Çavuşoğlu şu bilgileri aktardı: “2022’de kruvaziyer gemi sayısı 12 katına çıkarak 991’e yükseldi. Yolcu sayısı aynı dönemde 22 katına çıkarak 1 milyon 6 bini aştı. Ülkemiz limanlarına 2023 yılının ilk 5 ayında yanaşan kruvaziyer sayısı yüzde 43 artışla 279’a, karaya inen yolcu sayısı ise 300 bine ulaştı. Kruvaziyer turizminde yıl sonu hedefi 1,5 milyon ziyaretçiye ulaşmak. 2023 yılının ocak-mayıs döneminde Kuşadası’na 124, İstanbul’a 50, Çeşme’ye 20, Bodrum’a 19, Antalya’ya ise 8 kruvaziyer gemisi demirledi. Aynı dönemde ülkece 299 bin 377 kruvaziyer yolcusu ağırladık. En fazla konuğu 157 bin 940 ile Kuşadası ağırladı. Kuşadası’nı 71 bin 16 ile İstanbul, 14 bin 777 ile Antalya, 13 bin 886 ile Bodrum, 8 bin 418 ile Çeşme ve 7 bin 744 ile Çanakkale takip etti. İzmir ve Marmaris limanlarında da 5 binden fazla turist ağırlandı. 2023’te 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir hedefine, kruvaziyer turizminden de katkı bekliyoruz. Halk tabiriyle kruvaziyer turizminde yağımız, şekerimiz, unumuz var. Helva yapmak için her türlü malzemeye sahibiz. Artık helva yapmamız ve sahip know how’ımızı uluslararası arenada fark yaratacak şekilde kullanmamız gerekmektedir. Kruvaziyer turizminden daha fazla gelir elde edebiliriz.”

“KOYLARIMIZ YERLİ VE YABANCI TEKNELER TARAFINDAN KİRLETİLİYOR”
Yat turizminin canlandığı yaz aylarında koyların yerli ve yabancı teknelerle dolduğuna ve “buralarda çok ciddi boyutta çevre kirliliği oluştuğuna” dikkat çeken Çavuşoğlu, Denizcilik Bakanlığı’nın bu ve benzeri pek çok konunun denetlenmesinde fonksiyon göreceğinin altını çizdi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir