Connect with us

Finans & Ekonomi

ESKİ VE YIPRANMIŞ POMPALARIN ENERJİ VE İKLİME FATURASI!

“İklim kriziyle mücadelede pompa sistemlerinin rolüne ve alınacak önlemlerle sağlanacak avantajlara” dikkat çeken Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, “Araştırmalar, ideal verimlilik seviyesinin yüzde 20 altında çalışan eski ve yıpranmış bir pompanın, aynı hacimde su pompalamak için yüzde 40 daha fazla enerji tüketeceğini ve bu nedenle yüzde 20 daha fazla karbondioksit üreteceğini gösteriyor. Endüstriyel tesislerde mekanik sistemlerin kalbi kabul edilen pompalar, bir fabrikanın enerji tüketiminin ortalama yüzde 30’undan sorumlu tutuluyor. Sanayideki enerji kullanımında önemli bir paya sahip olan pompalar, doğru yönetilmediğinde hem işletmelere hem de ülke ekonomisine büyük bir külfet getiriyor.” dedi.

 

Dünya genelindeki elektrik sarfiyatının yüzde 20’sinin gerçekleştiği pompaların yüzde 90’ı düşük verimlilikte çalışıyor ve bu yüzden her yıl milyonlarca dolar enerjinin boşa harcanmasına ve karbon salınımının artmasına sebep oluyor.

“İKLİM KRİZİYLE MÜCADELE KAPSAMINDAKİ KONULARDAN BİRİ”
Yüzde 100 yerli sermayeyle kurulan ve 1977 yılından bu yana pompa teknolojileri alanında faaliyet gösteren Masdaf’ın Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, “binalarda, endüstride ve altyapı uygulamalarında, ısıtma, soğutma, havalandırma sistemlerinde ve atık su uygulamalarında” kullanılan pompa sistemlerinin, “iklim kriziyle mücadele kapsamındaki” konulardan biri olduğunun altını çizdi.

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ TÜM SÜREÇLERİN MERKEZİNDE”
“Türkiye, Paris Anlaşması kapsamında emisyon artışını 2030 itibarıyla yüzde 41 azaltma taahhüdünde bulundu. Yüzde 41 emisyon azaltım hedefi 2030 yılına kadar yaklaşık 500 milyon ton sera gazı azaltımı anlamına geliyor.” bilgisini aktaran Yırtmaç, “Bu kapsamda Türkiye’de birçok sektör enerji verimliliğini tüm süreçlerinin merkezine taşımış durumda. Pompa sektörü de bu sektörler arasında ilk sıralarda yer alıyor; çünkü dünyada sarf edilen elektriğin yüzde 20’si su temini sistemlerinde yani suyu pompalamak için tüketiliyor.” dedi.

ESKİ VE YIPRANMIŞ POMPANIN FATURASI!
“İklim kriziyle mücadelede pompa sistemlerinin rolüne ve alınacak önlemlerle sağlanacak avantajlara” dikkat çeken Yırtmaç, şunları dile getirdi: “Araştırmalar, ideal verimlilik seviyesinin yüzde 20 altında çalışan eski ve yıpranmış bir pompanın, aynı hacimde su pompalamak için yüzde 40 daha fazla enerji tüketeceğini ve bu nedenle yüzde 20 daha fazla karbondioksit üreteceğini gösteriyor.

Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, “ Sanayideki enerji kullanımında önemli bir paya sahip olan pompalar, doğru yönetilmediğinde hem işletmelere hem de ülke ekonomisine büyük bir külfet getiriyor.” dedi.

“BİR FABRİKANIN ENERJİ TÜKETİMİNİN YÜZDE 30’UNDAN SORUMLU”
Pompa sektörünün önemli gündem maddeleri arasındaki enerji tasarrufu, sanayinin de önem verdiği konulardan biri. Çünkü endüstriyel tesislerde mekanik sistemlerin kalbi kabul edilen pompalar, bir fabrikanın enerji tüketiminin ortalama yüzde 30’undan sorumlu tutuluyor. Sanayideki enerji kullanımında önemli bir paya sahip olan pompalar, doğru yönetilmediğinde hem işletmelere hem de ülke ekonomisine büyük bir külfet getiriyor.

“DÜNYADAKİ POMPALARIN YÜZDE 90’I DÜŞÜK VERİMLİLİKLE ÇALIŞIYOR”
Ancak ne yazık ki dünyadaki pompaların yüzde 90’ı düşük verimlilikte çalışıyor ve her yıl milyonlarca dolar enerji harcıyor. Milyonlarca dolar enerji ise milyonlarca ton karbon salınımı anlamına geliyor. Bu durumla mücadele etmek yani yıpranmış pompa sistemlerinin kullanım ömrü boyunca çevresel etkisini en aza indirmek için pompa değişimi öneriyoruz.”

“ENERJİ MALİYETLERİNİ VE KARBON EMİSYONLARINI AZALTMAYI HEDEFLİYORUZ”
Masdaf’ın iklim kriziyle mücadele için Ar-Ge yatırımlarına devam etiğini açıklayan Yırtmaç, “geliştirdikleri akıllı ve yüksek verimli pompa teknolojileriyle ilkim kriziyle mücadelede önemli rol oynadıklarını”; “endüstriyel tesislerdeki eski ve verimsiz pompalar için reel tüketim ölçümleri yaparak sistemin yenilenmesi durumunda işletmenin sağlayacağı enerji tasarrufunu ve amortisman sürelerini rapor halinde sunduklarını” ve “böylelikle işletmelerin enerji sarfiyatını düşürüp hem işletme maliyetlerini hem de karbon emisyonlarını azaltmayı hedeflediklerini” söyledi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir