Connect with us

Finans & Ekonomi

ESNAF, FAHİŞ KİRA ARTIŞLARINA DAYANAMIYOR…

TÜFE’ye göre iş yeri kiralarına uygulanan yıllık zammın son zamanlarda yüzde 70-80 seviyelerinde seyrettiğine dikkat çeken Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan “Bazı bölgelerde esnafların taşınmazları devir etmeye çalışması hatta bazı işletmelerin de kapanması söz konusu. İş yerlerinde bazı düzenlemeler getirilebilir. Özellikle iş yeri kontratlarının yeniden e-Devlet sistemine aktarılması bu noktalarda takibi kolaylaştırabilir.” dedi.

 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, astronomik kira artışları sebebiyle esnafın çok zor durumda olduğuna ve bazı işletmelerin kapanmak zorunda kaldığına dikkat çekti.

İş yeri kiralarına son zamanlarda astronomik artışlar yapılıyor. TÜFE’ye göre bile artış oranı yüzde 70-80 seviyelerinde seyrediyor. 

“KİRA ARTIŞ ORANLARI TÜFE’YE GÖRE YÜZDE 70-80’LERDE SEYREDİYOR”
“Kira artışlarının genellikle TÜFE’nin (Tüketici Fiyatları Endeksi) son 12 aylık ortalamasına göre gerçekleştiğini” belirten Akdoğan, “Bu oran son zamanlarda yüzde 70-80 aralığında seyrediyor. Örneğin Mayıs ayında artış yüzde 67.20 olmuştu. Esnafın kira dışında özellikle maaşlara getirilen düzenlemeler sebebiyle personel giderleri arttı. Isınma doğal gaz elektrik gibi kalemlerdeki artışlar esnafı birçok noktada zorluyor.” dedi.

Hakan Akdoğan- Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı 

“KİRA TESPİT VE TAHLİYE DAVALARI ARTTI”
Esnafla mal sahipleri arasında resmi olmayan ödemelerin gittikçe yaygınlaştığına işaret eden Akdoğan şunları kaydetti: “Bu çerçevede stopaj nedeniyle düşük gösterilen kiralarda önemli bir problem ve iş yerlerinde de son dönemde kira tespit ve tahliye davaları artmış durumda.

“İŞ YERİ KONTRATLARI YENİDEN E-DEVLET SİSTEMİNE AKTARILMALI”
Bu çerçevede bazı bölgelerde esnafların taşınmazları devir etmeye çalışması hatta bazı işletmelerin de kapanması söz konusu. İş yerlerinde bazı düzenlemeler getirilebilir. Özellikle iş yeri kontratlarının yeniden e-Devlet sistemine aktarılması bu noktalarda takibi kolaylaştırabilir.

“ARSA KİRALARINDA TÜFE ENDEKSİ YOK”
Hatta bu problem sadece işyerleri değil. Arsa kiralarında herhangi bir TÜFE endeksi de yok. Örneğin kira kontratı yüzde 100 artar denirse o madde arsalarda bile uygulanabiliyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir