Connect with us

Finans & Ekonomi

“SANAYİ ÜRETİMİ CİDDİ BOYUTTA SEKTEYE UĞRAYABİLİR” UYARISI…

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, 2024 yılı itibariyle “KKDİK (Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması) nihai kaydı yapılmamış kimyasalların ithalatının durması ve buna bağlı olarak ülkemizin sanayi üretiminin ciddi boyutta sekteye uğraması” ihtimaline dikkat çekti. Gülsün, “üretimdeki kimyasalların nihai kayıtlarının henüz gerçekleştirilmediğini gören yurt dışı firmalarının tedarik zincirlerini gözden geçirebileceklerinin ve risk almamak adına farklı ülkelere yönelebileceklerinin” altını çizdi.

 

Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması (KKDİK) uygulaması gereği, 2023 yılı sonunda nihai kayıt yükümlülüğü zorunlu hale gelecek.

Sanayi üretiminin tamamında kimyasal girdiler kullanıldığına işaret eden Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, 2024 yılı itibariyle KKDİK nihai kaydı yapılmamış olan kimyasalların ithalatının durması ve buna bağlı olarak ülkemizin sanayi üretiminin ciddi sekteye uğraması ihtimali söz konusudur. Böylesi bir sonuçla karşılaşılmaması adına söz konusu uygulama takviminin gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, 2024 yılı itibariyle “KKDİK nihai kaydı yapılmamış kimyasalların ithalatının durması ve buna bağlı olarak ülkemizin sanayi üretiminin ciddi boyutta sekteye uğraması” ihtimaline dikkat çekti.

“YURT DIŞI FİRMALAR BAŞKA ÜLKELERE YÖNELEBİLİR”
Üretimdeki kimyasalların nihai kayıtlarının henüz gerçekleştirilmediğini gören yurt dışı firmaların tedarik zincirlerini gözden geçirebileceklerine ve risk almamak adına farklı ülkelere yönelebileceklerine dikkat çeken Gülsün, şu ifadelerle uyardı: “Malum nitelikli üretim yapan iş kollarımızın birçoğunda ihracat uzun vadeli kontratlarla gerçekleşiyor. Bu kapsamda ihracat yaptığımız ülkelerdeki alıcıların da bizlerin üretim kapasitesine ve yeterliliğine güven duyması da büyük önem arz ediyor. Mevcut durumun sürmesi ve yıl sonunda da nihai kaydı yapılmış kimyasal sayısının yetersiz olması durumunda ihracat kontratlarının yenilenmesi zora girecektir.

“HAM MADDELERİN ÖNEMLİ KISMINI İTHAL EDİYORUZ”
Malum ülkemiz sanayisi tarafından ham madde olarak kullanılan ürünlerin önemli bir kısmının ülkemizde üretimi yok ve bunları ithalat yoluyla temin ediyoruz. Katma değerli üretim için kritik önemi haiz bazı kimyasallar ise ülkemize çok düşük miktarlarda gelmekte ve bu sebeple yurt dışı tedarikçilerimiz söz konusu az miktardaki ürün için KKDİK maliyetlerine katlanmak istememektedir.

“TÜRKİYE’DE KKDİK TEST ALTYAPISI OLUŞTURULMALI”
Diğer bir konu ise KKDİK için gerekli testlerin ülkemizde yapılamaması ve Türk firmaları kayıt yapmak için Avrupa’daki konsorsiyumlardan ilgili kimyasalın kayıt dosyasını satın almak istediğinde karşılarına çıkarılan zorluklardır. Bu sürecin sorunsuz geçebilmesi adına düzenlemelerin gözden geçirilmesi, ülkemizde test altyapısı oluşturulması ve konsorsiyumlarda yaşanan zorlukların aşılması adına devletler arası girişimlerde bulunulması önem arz ediyor.”

“BAKANLIK SÜRECİN SAĞLIKLI YÜRÜMESİ İÇİN ÇABA SARF EDİYOR”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sektörün tüm paydaşlarıyla mevcut ve olası sorunların tartışıldığı toplantılar düzenlemesini çok olumlu bulduğunu kaydeden Gülsün şunları söyledi: “Başta Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan olmak üzere Bakanlıkta konu hakkında çalışan herkese teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten sürecin sağlıklı yürümesi adına büyük bir çaba içerisindeler ve tüm paydaşları bu çalışmalara dahil ederek ilerliyorlar. Tüm tarafların iyi niyetli ve özverili çalışmaları neticesinde konunun çözüme kavuşacağını ümit ediyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir