Connect with us

Finans & Ekonomi

KOBİ’LERE “DOĞRU STRATEJİLERLE DOĞRU HAMLELER YAPTIRAN” MODEL: EFQM

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar, Avrupa Kalite Yönetim Vakfı’nın geliştirdiği ve 1991 yılında dünyaya duyurduğu EFQM modeli sayesinde KOBİ’lerin “ihtiyaçlarını belirleyebildiğini”, “doğru stratejilerle doğru hamleler yapabildiğini”, “üretimdeki kayıplarını en aza indirebildiğini”, “maliyetlerini düşürebildiğini”, “toplam kalitelerini artırabildiğini” ve verimliliklerini yükseltebildiğini” belirtiyor. Bayraktar, bu modelin “KOBİ’lerin kurumsal gelişimleri ve daha iyi yönetilebilir hale gelmeleri sürecinde” etkin bir araç olduğunu vurguluyor.

 

Toplam kalite yönetiminin benimsendiği stratejiler, Türkiye’deki sanayi ve girişim ekosisteminin temel yapı taşı niteliğindeki KOBİ’lerin gelişiminde ve hızla yaygınlaşan Endüstri 4.0 dönüşümüne adaptesinde itici güç fonksiyonu görüyor.

1991 YILINDA DÜNYAYA DUYURULDU
Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (European Foundation for Quality Management- EFQM) tarafından sanayici ve akademisyenlerin katılımıyla geliştirilen ve 1991 yılında dünyaya duyurulan “EFQM modeli” isimli yönetim stratejisi, KOBİ’lere “düşen maliyetler, iş hacminin büyümesi ve bununla birlikte istihdam havuzunun genişlemesi gibi” birçok fayda sağlıyor.

EFQM’un ulusal iş birliği ortağı Türkiye Kalite Derneği (KalDer), “yönetim kalitesinin sağlanması, kayıpların giderilmesi, maliyetlerin düşürülmesi, muhtemel hataların önlenerek mükemmelliğin yakalanması” ve hedeflere bu modelle ulaşılabileceği kabulüyle hareket ediyor.

Türkiye’de sanayi sektörünün ve KOBİ’lerin rekabet gücünün artırılması amacıyla projeler ortaya koyan ve “EFQM modelinin tüm KOBİ ekosistemine entegre edilmesine çabalayan” KalDer, KOBİ’lere verimlilik ve süreklilik kulvarlarında destekliyor.

Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (European Foundation for Quality Management- EFQM) tarafından sanayici ve akademisyenlerin katılımıyla geliştirilen ve 1991 yılında dünyaya duyurulan “EFQM modeli” isimli yönetim stratejisi, KOBİ’lere “düşen maliyetler, iş hacminin büyümesi ve bununla birlikte istihdam havuzunun genişlemesi gibi” birçok fayda sağlıyor.

EFQOM MODELİNİN KOBİ’LERE AVANTAJLARI…
KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar, EFQM modelinin KOBİ’lere sunduğu avantajları şöyle anlatıyor: “Bütünsel bir bakış açısı sağlayarak birçok yönetim araç ve tekniklerinin uyum içinde ve birbirini tamamlayıcı bir biçimde nasıl kullanılabileceği konusunda kuruluşa yardımcı olan dönüşüm modeli olan EFQM, kuruluşlar için yenilikçi ve sürdürülebilir bir yönetim anlayışı ortaya koyuyor. Dünya çapında tanınan ve yönetim çerçevesi oluşturan EFQM modeli, ülkemizdeki girişimlerin neredeyse tamamının KOBİ’lerden oluştuğu düşünüldüğünde ayrı bir önem kazanıyor. Bu etkin model, KOBİ’leri değişimi yönetme ve performanslarını iyileştirme konusunda destekliyor. En yalın tanımıyla EFQM, KOBİ’lere sürdürülebilir değer yaratma yolculuklarının neresinde olduğunu ölçümleme ve başarı elde etme fırsatı sunuyor. Bu noktada KalDer olarak potansiyeli ve avantajlarına rağmen küresel rekabetin gerisinde kalan KOBİ’lerin gerçek gücünü ortaya koyabilmesinin EFQM modelinin temelini oluşturan kurallar çerçevesinde mümkün olduğuna inanıyoruz. Çünkü EFQM, kanıtlanmış yöntemlerle KOBİ’lerin röntgenini çekerek firmaların neye ihtiyaçları olduğunu reçete ediyor. Doğru stratejilerle doğru hamleler yapabilen KOBİ’ler ise üretimde kayıp giderme, maliyet düşürme, kalitenin artırılması ve verimlilik gibi avantajlar elde ediyor.”

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar, EFQM modelinin “KOBİ’lerin kurumsal gelişimleri ve daha iyi yönetilebilir hale gelmeleri sürecinde” etkin bir araç olduğunu vurguluyor. 

KÜRESEL TEDARİK ZİNCİRİNE ENTEGRE OLABİLME BECERİSİ…
Bayraktar, “KOBİ’lerin kurumsal gelişimleri ve daha iyi yönetilebilir hale gelmeleri sürecinde etkin bir araç olduğunu vurguladığı” EFQM modelindeki temel yaklaşımlara ilişkin şu bilgileri aktarıyor: “EFQM modelinde önemli olan müşterinin önceliğini anlamak, uzun vadeli, paydaş odaklı bir görüş benimsemek ve bir kuruluşun yaptıklarıyla neler başardığı arasındaki sebep ve sonuç ilişkilerini görmektir. Buradaki temel amaç ise KOBİ’lerin daha kurumsal ve global arenada rekabet edebilir bir yönetim anlayışına ve idari yapıya kavuşmalarını sağlamaktır. EFQM modeli sunduğu yönetim anlayışıyla şeffaflık, etkin stratejik planlama, dijitalleşme olgunluğunun artırılması, şirketin yapılanması ne olursa olsun doğru kurumsal yapının oluşturulması için gerekli alt yapıyı oluşturuyor. KOBİ’lerin üretim süreçlerine ve pazarlara ilişkin vermeleri gereken kararlarda, teknik verimlilik kazançlarına ilişkin olarak özellikle küçük işletme yöneticilerinin farkındalıklarını artırıyor. KOBİ’lere küresel tedarik zincirlerine entegre olabilmeleri için gerekli temel beceriler konusunda rehberlik ediyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir