Connect with us

Finans & Ekonomi

İŞ DÜNYASI “EYT’DE KADEME VE KIDEM TAZMİNATINDA DESTEK” İSTİYOR

Yaş engelinin ortadan kaldırılmasıyla emekliye ayrılacak EYT’lilerin sanayi sektöründeki en nitelikli personel olduğunu ve işten ayrılmalarıyla verimliliğin düşeceğini ifade eden PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, yüklü kıdem tazminatı ödemelerinin hâlihazırda işletme sermayesi sıkıntısı çeken işverenleri daha da zora sokacağına dikkat çekiyor.

 

Sigortası 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta başlayanlara yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı tanınacağının ve EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) diye bilinen problemin tümden çözüme kavuşturulacağının duyurulması sonrasında, iş dünyasından “ortaya çıkacak sorunlara ve sıkıntılara ilişkin” açıklamalar geliyor.

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, yaş engelini ortadan kaldıran söz konusu yasayla emekliye ayrılacak kesimin sanayi sektöründeki en nitelikli personel olduğunun ve işten ayrılmalarıyla verimlilikte düşüşler yaşanacağının altını çiziyor. Karadeniz öte yandan bir anda karşı karşıya kalınacak yüklü kıdem tazminatı ödemelerinin zaten işletme sermayesi sıkıntısı içindeki işverenleri bir hayli zora sokacağını belirtiyor.

Karadeniz’in açıklaması şöyle:

“EMEKLİLİK HAKKI KADEMELİ OLARAK TANINMALI”
“Ülkemizde nitelikli ara eleman konusunda genel bir sıkıntı olduğu hepimizin malumu lakin plastik sektörü gibi 300.000’in üzerinde istihdam sağlayan bir sektöre personel yetiştiren meslek liselerinin sayısının iki elin parmağı kadar olması orta ve uzun vadede sorunun çözüleceği konusundaki umutlarımızı azaltmakta. Mevcut sorunun üstüne bir de EYT dolayısıyla kısa bir zaman aralığında işgücünden çekilecek olan nitelikli ve genç personel dolayısıyla kısa vadede yaşanacak sıkıntıları da eklediğimizde daha karamsar bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Emeklilik hakkının kademeli olarak tanınması ve bu süre zarfında işbaşı eğitim programlarıyla ihtiyaç duyulan sektörlerde personel yetiştirilmesi mümkün olacaktır. Bu sayede sanayi üretimimizin ve rekabet gücümüzün düşmesi olasılığı da azalacaktır.

Ömer Karadeniz- Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı

“SANAYİCİLER KIDEM TAZMİNATI TEDİRDİĞİNLİĞİ İÇİNDE”
Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle yükselen enerji maliyetleri işletme sermayesi ihtiyacını arttırdı. Sadece enerji maliyetleri değil tüm sanayi girdi maliyetlerinde yüksek bir enflasyon söz konusu. Öyle ki geldiğimiz noktada yurtiçi üretici fiyat endeksi %100’ün oldukça üzerine çıktığını görüyoruz. Tabi bu durum ister istemez işletme sermayesi ihtiyacının artmasına sebep oluyor. Diğer yandan son yıllarda artan finansman maliyeti ve belki de daha mühimi finansmana erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle firmalarımızın potansiyellerini gerçekleştiremediklerini de söylemek gerekiyor. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanımızın yaptığı EYT açıklaması sonrasında sanayicilerin kıdem tazminatı ödemeleri konusunda tedirgin olduğunu söyleyebiliriz. Sanayi kuruluşlarımızın sıkıntı yaşamaması adına Cumhurbaşkanımızın dile getirdiği desteğin mahiyetinin ve şartlarının bir an önce açıklanmasını arzu ediyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir