Connect with us

Finans & Ekonomi

WORLDFOOD İSTANBUL’LA 1 MİLYAR EUROLUK İŞ HACMİ…

1-4 Eylül 2022 tarihleri arasında 30’uncusu gerçekleşen ve 25 ülkeden yaklaşık 800 katılımcıya yeni iş birliği anlaşması fırsatı sunan Uluslararası Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı – WorldFood İstanbul’un, toplamda 1 milyar euroluk iş hacmi meydana getireceği öngörülüyor.

 

Hyve Group tarafından “Yerli üreticilerin ve girişimcilerin desteklenmesine öncülük etme misyonuyla” bu yıl 30’uncusu organize edilen Uluslararası Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı – WorldFood İstanbul’da, sektördeki son ürün, hizmet ve teknolojiler gözler önüne serildi.

77 ÜLKEDEN 600’DEN FAZLA SATIN ALMA PROFESYONELİ AĞIRLANDI
1-4 Eylül tarihleri arasında TÜYAP’ta gerçekleşen WorldFood Istanbul 2022’de, İHBİR’le güçlü iş birliği ve ihracatta etkin bir rol oynayan Alım Heyeti Programı çerçevesinde; ağırlıkla Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri (MENA), Balkan ülkeleri, CIS ülkeleri, Güney & Kuzey Amerika ülkeleri, Güneydoğu Asya gibi önemli bölgelerdeki 77 ülkeden 600’den fazla davetli satın alma profesyoneli ağırlandı.

1-4 Eylül 2022 tarihleri arasında 30’uncusu gerçekleşen ve 25 ülkeden yaklaşık 800 katılımcıya yeni iş birliği anlaşması fırsatı sunan Uluslararası Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı – WorldFood İstanbul’un, toplamda 1 milyar euroluk iş hacmi meydana getireceği öngörülüyor.

EWA PROGRAMININ KADIN GİRİŞİMCİLERİ PROJE VE HİKAYELERİNİ ANLATTI…
Fuar organizasyondaki etkinlikte; Avrupa Birliği ve European Institute of Innovation and Technology (EIT Food – Avrupa Teknoloji ve İnovasyon Enstitüsü) tarafından desteklenen “Impact Hub Istanbul, Foodback.co ve Topraktan.co” iş birliğiyle hayata geçen “Empowering Women in Agrifood – EWA” programının 2020-2021-2022 kadın girişimcileri, Food Tech Garage alanında sektöre özel teknolojik çözümlerini içeren yenilikçi projelerini ve hikayelerini dinleyicilere aktardı.

Empowering Women in Agrifood – EWA” programının 2020-2021-2022 kadın girişimcileri, Food Tech Garage alanında sektöre özel teknolojik çözümlerini içeren yenilikçi projelerini ve hikayelerini dinleyicilere aktardı.

PİRİNA VE KARASU ATIKLARI…
Zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan pirina ve karasu atıklarının toprak için yüksek tehdit oluşturduğunu belirten Anadolive Kurucusu Aysu Gürman, şunları söyledi: “Bu ürünleri nasıl yeniden tüketilebilir hale getirebiliriz diye düşündük ve TUBİTAK desteği alarak bir süreç geliştirdik. Bu süreç, atıkları azaltıyor ve katma değerli ürünlere dönüştürüyoruz; toz zeytin üretiyoruz. Hem seçtiğimiz hammadde hem de uyguladığımız teknoloji ile çok daha yüksek bitkisel protein ve lif içeriği sağlıyor. Aynı zamanda kalorimiz ve tuz oranımız düşük, ürün fonksiyonel beslenme kısmında kullanabilecek alternatif bir çeşni olmuş oluyor.”

AZALAN ARI POPÜLASYONU
Tabiattaki yaşamsal dengede kritik öneme sahip arı popülasyonunun 10 yılda yüzde 60 oranında azaldığını vurgulayan T2B Kurucusu Dilara Üzünlü, “Ürünümüzde yapay zekâ algoritmaları ile kovan içi ortamındaki verilerin takibi ve kontrolü, bal ağırlık durum tespiti, hastalık ve bunun gibi olumsuz etkenlerin tespiti ile arıcılara destek oluyoruz.” dedi.

ŞARAP MOBİL UYGULAMASI
SARAPP Kurucusu Ece Cankat ise şöyle konuştu: “Günümüzün vazgeçilmez parçası mobil uygulamalar ile gastronomi dünyasının vazgeçilmezlerinden şarabı bir araya getirdik; şarap mobil uygulamasını oluşturduk. Fikrimizin çıkış temeli şarap tüketicilerin şarap içmek istediğinde, hangisini içmeliyiz sorusuna çözüm önerisi sunmak. Mobil uygulamamız sayesinde üreticiyi ve tüketiciyi bir araya getiriyoruz. Hedefimiz hem şarap üreticisine hem de tüketicisine dokunmak ve Türk şarapçılığına değer katmak.”

AKILLI SULAMA TEKNOLOJİLERİ
Esular Teknolojiden Sorumlu Başkan Fatma Aktaş, erişilebilir su kaynakların hızla tükenmesinin başta tarım suyun kullanıldığı bütün sektörleri doğrudan tehdit ettiğine işaret ederek, “Esular olarak damla başına ürün üretimini arttırmak için verimli su kontrol teknolojileri geliştiriyoruz. Amacımız akıllı sulama teknolojilerine herkesin ulaşması. Bunun için olabildiğince anlaşılır, esnek ve pratik akıllı su kontrol çözümleri üzerine çalışıyoruz.” bilgisini aktardı.

FARKLILAŞAN TÜKETİCİ BEKLENTİLERİ
Tüketici beklentilerinin farklılaştığına dikkat çeken Malty Snacks Kurucu Ortağı Merve Yetiş, “Öğünlerimize uzun süreler ayıramıyoruz. Raftaki ürünlere baktığımızda ise beslenme ihtiyacımızı karşılayacak, tok tutacak ürünlere rastlayamıyoruz. Malty olarak bizi tok tutacak besleyici özellikte yüksek lif ve protein değerinde olan atıştırmalık ürünler üretiyoruz.” dedi.

YENİ NESİL ATIŞTIRMALIKLAR
Freeze Dry yöntemiyle yeni nesil gıda atıştırmalıkları ürettiklerini kaydeden Farmhood Kurucusu Selin Arslan, konuya ilişkin şu detayları paylaştı: “Hem atıştırmalıklar hem de sağlıklı ürünler geliştiriyoruz. Bizim çıkış noktamız son zamanlarda artan gıda fiyatlarından yola çıkarak hazırladığımız yeni ürünlerle amacımız, tarımsal kaynaklarımızı koruyup geliştirmek, tarımsal üretim değerini arttırmak ve gıda israfını azaltmak.”

GIDA VE MEYVE ATIKLARINDAN BİYO-SELÜLOZ
Sumatrix Kurucusu & CEO Dr. Semra Ünal Yıldırım ise çalışmalarına dair şunları anlattı: “Sumatrix Biotech olarak gıda atıklarını özellikle meyve atıklarını biyo-selüloza dönüştürüyoruz. Biz bunu yaparken bitkileri değil bakterileri kullanıyoruz. Bakterileri aslında bir işçi olarak kullanarak onlara biyoselüloz dediğimiz atıklarını elde ediyoruz. Onları çeşitli sektörlerde kullanılmak üzere hazırlıyoruz. Bunu yaparken de yüzde 90 oranında parayı kurtarmış oluyoruz.”

GIDA İSRAFININ ÖNLENMESİ
Gıda israfı konusunda proje ürettiklerini dile getiren Biopols Kurucu Ortağı & Genel Müdürü Sena Tarım, “Bizim çıkış noktamız, kırmızı etlerin özellikle tüketiciye ulaştığı noktada çöpe gidiyor olması. ‘Biz bu sorunu raflarda nasıl çözebiliriz?’ yaklaşımıyla yeni malzemeleri kullanarak bir çözüm ürettik. Ürettiğimiz teknoloji, bir yılda 500 bin ton çöpe gitmesini engelleyebilir ve etlerin raf ömrünü 20 güne kadar uzatabilir. Mantarlardan ekstrakt ettiğimiz biyopolimerimiz var. Bunu kekik, ada çayı, biberiye özleriyle zenginleştiriyoruz. Daha sonra kâğıt, kumaş, biyoplastik gibi yüzeylere bu kaplamayı uyguluyoruz. Hedefimiz dünyada et atığını azaltmak ve ambalaj malzemelerine yeni bir çözüm bulmak.” diye konuştu.

FONKSİYONEL BESLENME
Fonksiyonel beslenmenin önemine işaret eden NFS Fonksiyonel Gıda Kurucu Ortağı Tuğba Özbek, “1970’li yıllarda yani bundan 50 yıl önce elma 400mg C vitamini içeriyorken bugün sadece 4 mg C vitamini içeriyor. Bu işin çözümü fonksiyonel beslenmededir. Fonksiyonel beslenme, vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ve hastalıklardan koruyucu gıdalarla beslenmek anlamına geliyor. Biz NFS olarak bu fonksiyonel gıdaları üretiyoruz ve ürünlerimizi 3 ana markada ve 3 ana ürün grubu altında topluyoruz.” dedi.

BİTKİYE ÖZGÜ MİKROBİYAL PREPARATLAR
Kimyasal gübre sorununu ele aldıklarını ifade eden Soilbiome Girişimci Deniz Sapaz da çalışmalarını “Kimyasal gübre problemine bitkiye özgü mikrobiyal preparatlar ile çözüm bulduk. Çay üzerinde çalışmaya başladık. Yaptığımız çalışmalar sonrasında %30-35 oranında çayın verim, renk, koku ve tadında kalite artışları bekliyoruz; kaybı yüzde 15 ile yüzde 30 arasında sınırlamaya çalışıyoruz.” ifadeleriyle özetledi.

WORLDFOOD İSTANBUL SADAKAT ÖDÜLLERİ…
WorldFood Istanbul’da, organizasyonun uzun soluklu iş ortakları ödüllendirdi.

SADAKAT ÖDÜLÜ ALAN FİRMALAR
AKHİSAR TİCARET VE SANAYİ ODASI AKHİSAR TİCARET BORSASI
AKİL PAZARLAMA GIDA SAN VE TİC. İTH. İHR. LTD. ŞTİ.
ARMADA FOODS
BAŞHAN TARIMSAL ÜRÜNLERİ PAZARLAMA SAN. VE DIŞ TİC. A.Ş.
BİTAT DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.
CONSULATE GENERAL OF BRAZIL IN ISTANBUL
BURCU GIDA KONSERVECİLİK VE SALÇA SAN. A.Ş.
AYCA SÜT
CENKCİ TURŞUCULUK GIDA TURİZM VE NAKLİYAT SANAYİ VE TİC. LTD ŞTİ.
ÇİÇEK SALAMURA SAN. TİC. A.Ş.
EVLİYA CHOCOLATE & CANDY
EXPORT SUPPORT CENTER OF THE NON PROFIT ORGANIZATION “THE ALTAI FUND OF SMALL AND MEDIUM ENTERPRISES DEVELOPMENT”
GÖKNUR GIDA MAD. ENERJİ İML. İTH. TİC. VE SAN. A.Ş.
GÜNEYLİLER GIDA
KADOOĞLU YAĞ SAN. VE TİC. A.Ş.
KÜÇÜKBAY YAĞ VE DETERJAN SAN. TİC. A.Ş. / ORKİDE
LOLLİBONİ GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.
MEMİŞOĞLU TARIM ÜRÜNLERİ TİC. LTD. ŞTİ. (TAT BAKLİYAT)
MUTLU MAKARNACILIK SAN. VE TİC. A.S.
PAMYAĞ GIDA VE KİMYA SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
PEYBA GIDA AŞ.
S.S. TARİŞ ÜZÜM TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ
GORAL KURUYEMİS
SAYINLAR GIDA MADDELERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SUPPLE TEK INDUSTRIES PVT LTD
UNAT YAĞ GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.
VERDE YAĞ BESİN MADDELERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
VNZ PAZ. AMB. TEKS. İÇ VE DIŞ. TİC. SAN. A.Ş.
YILDIRIMOĞLU FERMANTASYON GIDA SAN.VE TİC. A.Ş.
ZER YAĞ SAN. VE TİCARET A.Ş.
ZEYADA GIDA

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir