Connect with us

Finans & Ekonomi

2022’NİN İLK YARISINDA 2,7 MİLYAR DOLARLIK MÜCEVHER İHRAÇ EDİLDİ…

Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Burak Yakın, Türk mücevherinin “yeni pazarlara ulaşması ve hak ettiği konuma erişmesi hedefiyle” çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Sektörün yaklaşık 2,7 milyar dolarlık ihracata imza attığı 2022’in ilk altı aylık bölümünde, en fazla satış ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Hong Kong, Irak ve İsrail’e gerçekleşti.

 

Burak Yakın- Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı

Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB), sektörün 2022 yılının ilk altı ayında, 2021’in aynı dönemine göre yüzde 8,95’lik artışla 2 milyar 697 milyon 836 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini; ancak 2022 Haziran’daki ihracatın 2021 Haziran’a kıyasla yüzde 9,8 azaldığını açıkladı.

“SEKTÖRÜN TABANININ DA GELİŞMESİ GEREKİYOR”
2022’nin ilk yarısındaki performanslarını değerlendirdiği açıklamasında ürünlerindeki katma değeri artırmaya çabaladıklarını ifade eden MİB Başkanı Burak Yakın, “İhracatımızın artması için sektörün tabanının da gelişmesi gerektiğine inanıyor, bunun için önemli adımlar atıyoruz. Türk mücevherinin yeni pazarlara ulaşması ve hak ettiği konuma erişmesi hedefiyle de girişimlerde bulunuyoruz. Yılın ikinci yarısında daha güçlü sonuçlar almayı hedefliyoruz.” dedi.

EN FAZLA İŞLENMİŞ ALTIN İHRAÇ EDİLDİ…
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verileriyle, 2022’nin birinci altı aylık bölümünde mücevher sektörünce en çok ‘altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası’ ihraç edildi. ‘İşlenmemiş veya yarı işlenmiş altın’ ikinci; ‘pırlantalı altından mücevherci eşyası ve aksamı’ ise üçüncü sırada yer aldı. Onları ‘gümüşten mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası’ izledi.

TÜRKİYE’NİN MÜCEVHER İHRACATINDAKİ İLK 5 ÜLKE…
Haziran 2022’de en fazla mücevher ihracatı Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Hong Kong, Irak ve Kırgızistan’a yapıldı. Yılın ilk altı aylık bölümündeki ihracat sıralaması ise şöyle: ABD, BAE, Hong Kong, Irak ve İsrail.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir