Connect with us

Finans & Ekonomi

TURKTRADE’DE DÖRDÜNCÜ HAYRETTİN ÇAYCI DÖNEMİ…

Türkiye’nin yıllık ihracatının yüzde 13’ü, TİM’in ilk 1000 ihracatçı listesindeki firmaların imza attığı ihracatın da yüzde 23’ü üyelerince gerçekleştirilen TURKTRADE’de, Hayrettin Çaycı dördüncü kez Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirildi.

Etkin sivil toplum kuruluşlarından Türkiye Dış Ticaret Derneği’nin (TURKTRADE) 7 Haziran 2022 tarihinde yapılan 25’inci Olağan Genel Kurulu’nda, Hayrettin Çaycı dördüncü defa Yönetim Kurulu Başkanı seçildi.

37 YILDIR DIŞ TİCARETE YÖN VERİYOR…
1983’te “Dış Ticaret Derneği” adıyla kurulan ve 19 Eylül 1986 tarihli Bakanlar Kurulu Kararıyla “Türkiye” ön ekini kullanma hakkını kazanan TURKTRADE, bu adla 37 yıldır faaliyet yürüten etkin bir sivil toplum kuruluşu. Dış ticaret sektörünün değişen gündemini takip eden dernek; geliştirdiği stratejiler ve çözüm önerilerini paylaşıyor ve hayata geçmesi için çaba gösteriyor.

TÜRKİYE İHRACATININ YÜZDE 13’ÜNE İMZA ATIYOR…
2020 yılı TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) verileriyle “ilk 1000 ihracatçı listesindeki” Türkiye birincisi Ford ve 9 ana sektörün (Otomotiv Endüstrisi, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Hazır Giyim ve Konfeksiyon, Demir ve Demir Dışı Metaller, Elektrik Elektronik ve Hizmet, Çelik, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri ve Tekstil ve Ham Maddeleri, Deri ve Deri Mamulleri) ihracat liderleri TURKTRADE üyesi. Türkiye’nin yıllık ihracatının yüzde 13’ü, ilk 1000’in imza attığı ihracatın da yüzde 23’ü dernek üyeleri tarafından gerçekleştiriliyor.

Hayrettin Çaycı, 25’i Olağan Genel Kurul’da dördüncü defa TURKTRADE Yönetim Kurulu Başkanı seçildi.

TURKTRADE’İN YENİ YÖNETİCİLERİ…
TURKTRADE’in yeni yönetimi şu isimlerden oluşuyor:
Yönetim Kurulu Başkanı: Hayrettin Çaycı (Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı)
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı: Serdar Koçtürk (Kibar Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Kibar Dış Ticaret Genel Müdürü)
Sayman Üye: Haluk Giray (Sarten Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.)
Yönetim Kurulu Üyeleri: Cüneyt Başbakkal (Yaşar Holding Dış Ticaret Başkan Yardımcısı,
Fatih Özkadı (Arçelik A.Ş. Kalite, Sürdürülebilirlik ve Resmi İşler Direktörü), Hakan Ateş (Denizbank A.Ş. Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi), Necat Altın ( Zorlu Holding A.Ş. Tekstil Grubu Başkanı), Şafak Duran (Eleks Dış Ticaret A.Ş. Genel Müdürü), Turan Erdoğan (Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı), Yusuf Bulut Öztürk (Ünsped Gümrük Müşavirliği ve Lojistik Hizmetleri A.Ş. Hissedarı) ve Zeynep Kuman (Ram Dış Ticaret A.Ş. Genel Müdürü)

 

Türkiye’nin yıllık ihracatının yüzde 13’ü, TİM’in ilk 1000 ihracatçı listesindeki firmaların imza attığı ihracatın da yüzde 23’ü üyelerince gerçekleştirilen TURKTRADE’in yeni yönetim ekibi. 

TURKTRADE’İN GÜNCEL ÇALIŞMA KONULARI…
-İhracat/İthalat rejimleri, dahilde işleme rejimi, gümrük kanunu ve dış ticareti ilgilendiren tüm diğer yasal düzenlemeler.
-Dış ticaret süreçlerinin kolaylaştırılması ve maliyetlerin düşürülmesi ile ilgili tüm konular.
-Kambiyo rejimi, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara ilişkin değişiklikler ve bu kapsamda ihracat bedellerinin getirilmesinin koşullarını belirleyen İhracat Genelgesi’ne ilişkin düzenlemeler.
-Eximbank ürünleri ve uygulamaları, dış ticaretin finansmanı ve risk yönetimi,
-Devlet yardımları, markalaşma, Ar-Ge çalışmaları.
-Avrupa Birliği (AB) ve Gümrük Birliği (GB) süreçleri, Gümrük Birliği Ortak Komite -GBOK Toplantı gündemlerinin oluşturulması ve aksayan kısımlara ilişkin alternatif görüşler iletilmesi.
-Türkiye’nin dış ticaretini ilgilendiren diğer bölgesel ekonomik kümelenmeler, Brexit, serbest ticaret anlaşmaları, bölgesel ticaret anlaşmaları ve bunun gibi anlaşmalar.
-Yeşil Mutabakat’la ilgili oluşturulan Çalışma Grubu eliyle; Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda oluşturulan Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu’nun asıl üyesi kimliğiyle alt ihtisas çalışma gruplarında sürece aktif destek vermek ve üyelerinin konuya dair farkındalığını artırarak sürece dahil etmek.

TURKTRADE’İN YÜRÜTTÜĞÜ TEMEL FAALİYETLER…
-Türkiye’nin izlemesi gereken dış ticaret politikasına ilişkin öneriler geliştirmek ve mevcut politikaların Türkiye’nin uzun dönemli sanayileşme hedefleri ve farklı sektörlerin dünya piyasalarındaki rekabet gücüyle tutarlılığını test etmek.
-Dış ticaretin hukuksal ve kurumsal ortamını iyileştirmek ve geliştirmek üzere çalışmalar yürütmek, bu konuda kamu kurum ve kuruluşlarına gerekli görülen önerileri götürmek.
-Üye görüş ve değerlendirmelerinden hareketle AB (Avrupa Birliği) ev DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü) organlarında Türkiye’yi temsil eden müzakere heyet ve komitelerinin yararlanacağı pozisyon raporları hazırlamak ve uluslararası ticaret sistemindeki muhtemel gelişmeler açısından üyeleri için bir erken uyarı sistemi oluşturmak.
-Üniversite öğretim üyeleri, kamu ve özel sektör yöneticileri ve Türkiye’de bulunan yabancı temsilciliklerin fikri katkılarıyla “Dış Ticarette DURUM” dergisini yayınlatmak.

37 yıldır Türk dış ticaretine yön veren sivil toplum kuruluşu TURKTRADE’in 25’inci Olağan Genel Kurulu, 7 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşti.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir