Connect with us

Gündem

“SES YALITIMI KONFORUN ÖTESİNDE SAĞLIK İÇİN ŞART”

Avrupa’da hava kirliliğinin ardından en büyük çevresel risk faktörü durumundaki gürültü kirliliğinin etkilerinin yalıtımla en aza indirileileceğini ifade eden İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, bilimsel araştırmalara göre “gürültünün, insanın sadece beyin fonksiyonlarını değil, tüm bedensel sistemlerini etkilediğine” dikkat çekti. Konforun ötesinde, sağlık için kontrolsüz seslerin yalıtımla engellenmesi gerektiğini belirten Eruslu, “Gürültü ve etkileri konusunda toplumsal farkındalığı artırmamız vatandaşlarımıza önemli katkılar sağlayacaktır.” dedi.

 

Yalıtım sektörünün çatı örgütü Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği’nin (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, ‘Uluslararası Gürültü Farkındalık Günü’ (her yıl nisan ayının son çarşambası) dolayısıyla yaptığı açıklamada, Avrupa’da hava kirliliğinin ardından en büyük çevresel risk faktörünün gürültü kirliliği olduğuna dikkat çekti.

“TÜM BEDENSEL SİSTEMLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”
Bilimsel araştırmalarda, “gürültünün insanın sadece beyin fonksiyonlarını değil, tüm bedensel sistemlerini etkilediğinin” ortaya konulduğunu belirten Eruslu, konuya ilişkin şu detayları paylaştı: “Uzun süre gürültüye maruz kalmak dikkat bozuklukları, baş ağrısı, kan basıncında yükselme, sinirlilik, yorgunluk, uyku bozuklukları, iş yapabilme yeteneğinde azalma, stres ve bunlara bağlı olarak uzun dönemde hastalık oluşması riskini artırıyor. Ses yalıtımı ile gürültü kirliliğini engellemek, günümüzde konforun ötesine geçerek sağlığımız için bir gereklilik haline gelmiştir.”

Emrullah Eruslu- İZODER Yönetim Kurulu Başkanı 

“TOPLUMSAL FARKINDALIĞI ARTIRMALIYIZ”
Gürültü kirliliğinin etkilerini yalıtımla en aza indirilebileceğini vurgulayan Eruslu, “Gürültü ve etkileri konusunda toplumsal farkındalığı artırmamız vatandaşlarımıza önemli katkılar sağlayacaktır.” dedi.

“BİNALARDA SES YALITIMI 2018’DEN BERİ ZORUNLU”
Yalıtımla hem enerji verimliliği sağlandığına, hem iklim değişikliğiyle mücadele edildiğine ve hem de “güvenli, konforlu ve sağlıklı yapılar ile yaşam alanları” oluştuğuna işaret eden Eruslu, şunları dile getirdi: “1 Haziran 2018’de yürürlüğe giren Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik’le, ses yalıtımının yeni binalarda uygulanması zorunlu hale getirildi. Bu düzenlemeye göre şehir hayatının en büyük sorunlarından biri olan gürültü kirliliğine karşı binalarda kullanılan yalıtım sistemlerinin teknik kuralları belirlendi. Yönetmelik, yapı içinde oluşan TV, müzik, konuşma gibi komşulardan gelen gürültülerin yanı sıra, darbe sesleri, mekanik sistem ve servis ekipmanlarının gürültülerinin kontrol altına alınmasına yönelik önlemleri içeriyor. Yönetmelik, konutların yanı sıra okul, hastane gibi halkın yoğun olarak bulunduğu binaları da kapsıyor. İZODER olarak toplum sağlığı için gürültü farkındalığının oluşması, gürültüye alışmamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir