Connect with us

Finans & Ekonomi

“İNŞAATTA İSTİKRARLI BÜYÜMEYİ MÜMKÜN KILACAK POLİTİKALARA İHTİYAÇ VAR”

Türkiye Hazır Beton Birliği’nce (THBB) açıklanan “Hazır Beton Endeksi” 2022 Mart Ayı Raporu’na göre; Ocak 2022’de son 20 ayın en düşük değerini gören faaliyet endeksi, Şubat’taki gibi Mart’ta da eşik değerin üstünde yer alırken, güven endeksi eşik değerde seyretti. Şubata nazaran artış kaydetse de, beklenti endeksi hala eşit değerin altında. 2020 yılının ilk yarısından itibaren 2 defa dip ve 2 defa zirve yapıldığına dikkat çeken THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “7 çeyrektir dengesiz bir büyüme sergileyen inşaat sektöründe istikrarlı büyümeyi mümkün kılacak politikalara ihtiyaç, her zamankinden daha önemli hâle gelmiştir.” dedi.

 

Türkiye Hazır Beton Birliği’nce (THBB) her ay açıklanan ve “faaliyet, güven, beklenti ve birleşik” alt başlıklarından oluşan “Hazır Beton Endeksi”, “Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri” ortaya koyuyor. Üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan kullanıma giren hazır betonla ilgili endeks, büyüme hızını gözler önüne serdiği inşaat sektörünün en temel girdilerinden biri.

FAALİYET ENDEKSİ SON 20 AYIN EN DÜŞÜK DEĞERİNDE
THBB Hazır Beton Endeksi’nin 2022 Mart Ayı Raporu’ndaki verilerle, 2022 Ocak’ta son 20 ayın en düşük değerindeki faaliyet endeksi, Şubat’taki gibi Mart’ta da eşik değerin üzerinde yer aldı. Güven endeksi eşik değer seviyesindeyken; beklenti endeksi Şubat’a kıyasla artsa da, hâlen eşik değerin altında. Birleşik Hazır Beton Endeksi, faaliyetteki yükseliş dolayısıyla yukarı yönlü hareket etti.

GÜVEN HARİCİNDEKİ ENDEKSLERDE GERİLEME VAR
20211 yılının aynı ayıyla karşılaştırıldığında Mart 2022’de güven haricindeki endekslerde gerileme var. İnşaat sektöründe beklenen mevsimsel yükseliş, Mart’ta da arzulanan düzeyde gerçekleşmedi. Beklenti ve faaliyet endeksleri Mart 2021’de daha yüksekti.

Yavuz Işık- Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı

2022’NİN İLK YARISINDAN İTİBAREN 2 DİP VE 2 ZİRVE…
THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “aylık bazdaki dalgalanmaların etkisi ortadan kaldırıldığında” sektörün, “Covid-19 salgınının etkilerinin hissedildiği 2020 yılının ilk yarısından itibaren 2 dip ve 2 zirve yaptığına” işaret etti.

İNŞAAT SEKTÖRÜ 7 ÇEYREKTİR DENGESİZ BİR BÜYÜME SERGİLİYOR
“Son 20 aydır sektörün yukarı yönlü istikrar arz eden bir yapıda faaliyet göstermediğinin net bir şekilde görüldüğün” altını çizen Işık, “Hazır beton sektörünün bağlı olduğu inşaat sektöründe de aynı zaman dilimleri için benzer yükselme ve alçalmalar görülmektedir. İnşaat sektörünün bu performansı, büyüme rakamlarına da yansımaktadır. 7 çeyrektir dengesiz bir büyüme sergileyen inşaat sektöründe istikrarlı büyümeyi mümkün kılacak politikalara ihtiyaç, her zamankinden daha önemli hâle gelmiştir.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir