Connect with us

Finans & Ekonomi

“ÜFE-TÜFE ARASINDAKİ BÜYÜK FARK, ENFLASYONLA MÜCADELEYE ENGEL”

TÜİK’in açıkladığı Mart 2022 enflasyon verilerine göre ÜFE ve TÜFE arasındaki farkın %53,83’e ulaştığına dikkat çeken Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter; bunun, “enflasyonla mücadele için devreye sokulan KDV indirimi aracını” etkisizleştirdiğini belirtti.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Mart ayında Tüketici Fiyatları Endeksi’nde (TÜFE) aylıkta yüzde 5,46, yıllıkta yüzde 61,14; Üretici Fiyatları Endeksi’ndeyse (ÜFE) aylıkta yüzde 9,19, yıllıkta da yüzde 114,97 artış meydana geldiğini açıkladı.

Doç. Dr. Atilla Çifter- Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi

ÜFE VE ENERJİ FİYATLARI, TÜFE’Yİ KÖRÜKLÜYOR…
Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter, bu verilere Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (YD-ÜFE) yüzde 106,13’lük artışı da ekleyerek; “hem ÜFE, hem YD-ÜFE ve hem de enerji fiyatlarının” TÜFE’yi ciddi boyutta körüklemeye devam ettiğinin ve “KDV indirim aracının enflasyonla mücadelede etkisizleştiğinin” altını çizdi.

“YAZ AYLARINDA GIDADAKİ TÜFE ARTIŞI DEVAM EDEBİLİR”
Gıda fiyatlarındaki yükselişte Türkiye’nin buğday ve ayçiçeği gibi bazı stratejik tarım ürünlerinde Rusya ve Ukrayna’ya bağımlı olmasının rol oynadığını da vurgulayan Doç. Dr. Çifter, “TÜFE gıda ve alkolsüz içecekler %70,33 ile genel TÜFE’nin üzerinde. Yaz aylarında sınırlı gerileme dışında gıda grubunda artış devam edebilir. Enflasyon hem Türkiye, hem de ABD ve AB dahil diğer ülkelerde öncelikli sorun olmaya devam ediyor.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir