Connect with us

Türkiye Gündemi

SU ALTI DRONELAR HAYAT KURTARIYOR…

Arama kurtarma birlikleri ile deniz emniyetinin “sağladığı kolaylık ve imkanlar dolayısıyla” sıklıkla kullandığı su altı droneları, özellikle “derin ve karanlık deniz altındaki olaylara hızla müdahale edilmesi gerektiğinde ve dalgıçlar açısından risk barındıran durumlarda” bir hayli işe yarıyor. 

1950’lerde askeri araştırmalar için geliştirilen su altı droneları, 1960’larda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Donanması tarafından kayıpları bulmak ve enkazları keşfetmek amacıyla kullanılmaya başlandı. 1970’lerde bir denizaltı enkazındaki mürettebatın kurtarılması ve 1985’te Titanik’in enkazının bulunması olaylarındaki fonksiyonelliği sebebiyle önemi daha da arttı. Dalgıçlardan daha kısa sürede dalış yapabilen bu cihazlar, acil durumlardaki ve tehlikeli bölgelerdeki arama çalışmalarında büyük kolaylık sağlıyor.

Serhan Yaldız-Dronmarket Genel Müdürü

Serhan Yaldız-Dronmarket Genel Müdürü

“DALGIÇLARIN HAYATININ RİSKE EDİLMESİNİ ÖNLÜYOR”
Türkiye’nin ilk drone teknolojileri platformu Dronmarket Genel Müdürü Serhan Yaldız, sualtı dronelarının dalgıçlar açısından hayati tehlike oluşturan ve hız gerektiren vakalarda devreye girdiğini belirterek şunları dile getirdi: “Dronelar su altı arama ve kurtarma; acil durumlarda çok dar veya tehlikeli bölgelerde dalgıçlar tarafından ulaşılması zor alanlarda oldukça faydalı. Ayrıca, dalgıçlardan çok daha kısa sürelerde dalış yapabilirler. Zamanla yarışılan arama kurtarma çalışmalarında su altı dronelar; çektikleri video ve fotoğrafları eş zamanlı göndererek kurtarılması gereken canlıya kolayca ulaşılmasını da sağlıyor. Dalgıçların tehlikeli bölgelerde hayatını riske etmesini önlemesi, hızlı hareket etmesi, kolay yer tespiti yapması ve eş zamanlı görüntü alma özellikleriyle arama kurtarma çalışmalarında önümüzdeki günlerde daha da fazla kullanılacağını düşünüyorum.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir