Connect with us

Türkiye Gündemi

UNUTKANLIKTA TEHLİKE SİNYALLERİ…

Unutkanlık kişinin iş ve sosyal yaşamını etkileyen en önemli sorunların başında geliyor. “Her unutkanlığın hastalık olmadığını” belirten Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Aksu, unutkanlık hakkında bilinmesi gereken önemli noktaları anlattı.

Unutkanlık günlük hayatta sıkça karşılaşılan problemler arasında yer alıyor. Özellikle “yoğun ve stresli ortamda çalışmanın bilgi işleme sürecini olumsuz etkileyip unutkanlığa yol açabildiğini” belirten Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı ve Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksu, hafızayı güçlendirme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Murat Aksu-Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı ve Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Nöroloji Uzmanı

Prof. Dr. Murat Aksu-Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı ve Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Nöroloji Uzmanı

“HAREKETSİZLİK UNUTKANLIĞA NEDEN OLUYOR”
Prof. Dr. Murat Aksu, “Yaşam koşullarındaki olumsuzluklar”, “hareketsizlik”, “sağlıksız beslenme alışkanlıkları”, “aşırı kilo”, “sigara”, “alkol tüketimi” ve “yetersiz uykunun” unutkanlığı artıran önemli nedenler arasında yer aldığını söyledi.

“UNUTKANLIK BİR BELİRTİDİR”
Unutkanlığın “bir belirti olduğunu” hatırlatan Prof. Dr. Aksu, konuyu şöyle detaylandırdı: “Her unutkanlık Alzheimer’e işaret etmez. Unutkanlık bir yakınmadır ve belirtidir. Dolayısıyla öncelikle ‘unutkanlık’ belirtisinin bir hastalık olup olmadığının tespit edilmesi gerekir. Eğer unutkanlık bir hastalık belirtisi olarak kabul edilirse; ikinci yapılacak şey, bunun ne tür bir hastalığa bağlı ortaya çıktığını belirlemektir. Sonraki adımda ise tedavi planlamasının yapılır. Burada hastalığın ilerlemesinin engellenmesi, eğer olanaklı ise hastalığın tedavi edilmesi, mevcut kapasitenin en iyi şekilde kullanılmasını sağlayacak rehabilitasyon programları ve aileyle bakım yapacak kişilerin eğitimi, yine aileye sosyal ve tıbbi destek, oluşturulması gereken tedavi planlamasıdır.”

“EN ÇOK ALZHEIMER’LA İLİŞKİLENDİRİLİR”
Aksu, en çok Alzheimer hastalığıyla ilişkilendirilen unutkanlığın bunun dışında; “damar tıkanmalarında”, “tiroit bozukluklarında”, “B12 vitamini, folik asit gibi bazı vitaminlerin veya maddelerin eksikliklerinde”, “kalp hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı gibi başka organların hastalıklarının beyni etkilemesi durumunda” “Parkinson hastalığında” ve “genetik veya santral sinir sisteminin yıkımına yol açan bazı nadir hastalıklarda” erken belirtilerinden biri olarak görülebildiğini kaydetti.

“HER UNUTKANLIK MASUM DEĞİLDİR”
Her unutkanlığın “masum olmadığına” dikkat çeken Aksu, “evin yolunu bulamamak, çok yakın arkadaşın adını sık sık unutmak, kaybolma sorunu yaşamak, günlük bakım işlerini unutmak gibi sorunların tehlikeye işaret ettiğini” vurgulayarak, bu gibi durumlarla karşılaşıldığında mutlaka tıbbi değerlendirme yapılmasını önerdi.

“TUZU KISIN, ALKOL TÜKETMEYİN”
Aksu, unutkanlığın yanı sıra beyin sağlığı için şunları önerdi: “Diyette tuzun kısıtlanması, damar sertliğine yol açacak gıdalardan kaçınılması, alkol ve tütün kullanılmaması, özellikle B vitaminleri, demir, magnezyum olmak üzere beynimiz için gerekli elementlerin yeterli miktarda alınması vb. sinir sistemimizin sağlıklı olması için uygundur.”

“ALIŞILAGELMİŞ RUTİNLERDEN UZAKLAŞIN”
Aksu, hafızayı güçlendirmenin etkili yollarını şöyle sıraladı:
-Sağlıklı ve dengeli beslenmek
-Sigara ve tütün ürünlerinden kaçınmak
-Alkolden uzak durmak
-Egzersizi günlük yaşam alışkanlıkları arasına katmak
-Yeterli miktarda ve kaliteli uyumak
-Satranç oynamak, bulmaca çözmek, farklı bir dil öğrenmeye çalışmak
-Alışılagelmiş rutin alışkanlıklardan sıyrılıp, bazı küçük değişikliklerle beyni şaşırtmak
-Stresi yönetmeyi öğrenmek
-Derin ve doğru nefes alıp vermek
-Sağlıklı diyetle aşırı kilolardan kurtulmak

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir