Connect with us

Türkiye Gündemi

İNŞAAT SEKTÖRÜ GÜVEN ARAYIŞINDA…

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Hazır Beton Endeksi’nin 2021 Kasım Ayı Raporu’nu açıkladı. İnşaat faaliyetlerinde son dört aydaki hareketliliğin yavaşladığının aktarıldığı raporda; Güven Endeksi’nin negatif yönlü hareketine devam ettiği belirtildi. 

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut duruma ilişkin gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2021 Kasım Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre; inşaat faaliyetlerinde son dört aydır süren hareketlilik yavaşlarken; gelecek döneme ilişkin beklenti de negatife döndü. Güven Endeksi’nin negatif yönlü hareketi devam ederken, Birleşik Beton Endeksi faaliyetteki gerilemeyle birlikte yönünü aşağı çevirdi.

Yavuz Işık-Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı 

“PİYASADA UZUN DÖNEMLİ GÜVEN SORUNU BAŞLADI”
Son dönemde para piyasalarındaki hareketliğin tüm sektörleri etkilediğini belirten Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, rapora ilişkin şunları söyledi: “Özellikle son dönemde para piyasalarında yaşanan hareketlilik tüm sektörleri etkiledi. Enflasyondaki yükseliş, girdi fiyatlarındaki artış, enerji maliyetlerindeki sıçrama, fiyatlama sorunu, para piyasalarına ilişkin beklentilerin tamamı hem üretici hem de tüketicinin beklentilerini şekillendirmektedir. Son Tüketici ve Sektörel Güven Endeksleri, yalnızca kısa dönemli beklentilerin değil, uzun dönemli güven sorununun piyasanın her iki tarafında başladığını göstermektedir. Geride bıraktığımız Kasım ayında inşaatın yavaşladığı görülmektedir fakat sektörün ekonominin genelinden olumlu veya olumsuz ayrıştığı henüz söylenmemektedir. Piyasa oyuncularının güvenini, motivasyonunu yukarı çekecek her türlü gelişme bu noktada önemlidir.”

Rapordan öne çıkan satır başları şöyle:

FAALİYET HARİÇ TÜM ENDEKSLER ARTTI
Geçen yılın aynı ayı baz alındığında; Ekim ayında faaliyet hariç bütün endekslerde bir artış görüldü. Faaliyetteki gerileme de sınırlı kaldı. Beklenti Endeksi’ndeki yükseliş, sektörün önümüzdeki dönemde pozitif bir beklenti içinde olduğuna işaret ediyor. Güven Endeksi’nde yükselme görülse de endeks eşik seviyenin altında kaldı.

SEKTÖRDE YAVAŞLAMA OLABİLİR
2021’in aynı ayına göre kıyaslandığında ise; Kasım’da tüm endekslerde bir artış görüldü. Faaliyette hâlen eşik değerin üzerinde olunmasına rağmen diğer üç endeks eşik değerin altında kaldı. Geçtiğimiz yıla kıyasla tüm endekslerdeki pozitif tablo, endekslerin mutlak değeri ve eğilimleriyle birlikte okunduğunda inşaatte henüz belirginleşmemiş olsa da bir yavaşlamanın yaşanabileceği öngörülüyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir