Connect with us

Türkiye Gündemi

“DÜNYADA HER SAAT 468 BİN KİŞİ ÇATIŞMA RİSKİ YÜZÜNDEN YER DEĞİŞTİRİYOR”

Bu yıl ilk kez 7-8 Aralık 2021’de düzenlenen “Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi – DLSS” savunma sanayisini ve lojistik firmalarını Ankara’da buluşturdu. Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) ve Uluslararası Risklere Hazırlık Bilimsel Komitesi (ICORP) Başkan Yardımcılığıyla birlikte Türkiye Komitesi Başkanlığını da yürüten Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, silahlı çatışma ortamlarında “kültürel mirasın korunmasında askeri lojistiğin etkisine” dikkat çekti.

Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi’nde “Silahlı Çatışma Durumunda Kültürel Mirasın Korunması” konulu sunum gerçekleştiren Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS), Uluslararası Risklere Hazırlık Bilimsel Komitesi (ICORP) Başkan Yardımcısı ve Türkiye Komitesi Başkanı Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, dünyada her saat içinde 468 kişinin “çatışma nedeniyle yer değiştirmek zorunda kaldığını” ve “birçoğunun ülkelerine uzun süre dönemediğini” açıkladı.

Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal,-Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) , Uluslararası Risklere Hazırlık Bilimsel Komitesi (ICORP) Başkan Yardımcısı ve Türkiye Komitesi Başkanı

Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal-Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) , Uluslararası Risklere Hazırlık Bilimsel Komitesi (ICORP) Başkan Yardımcısı ve Türkiye Komitesi Başkanı

“TOPLUM BİRLİĞİNİ BOZMAYI AMAÇLIYORLAR”
Son yıllarda yaşanan çatışmalarda; “somut ve somut olmayan değerleri kapsayan kültür mirasının hedef alındığı” olayların sayısındaki artışa işaret eden Ünal, “kültürün bulunduğu yerdeki izlerini yok etmek”, “güç gösterisi”, “yasa dışı eski eser trafiğine bağlı finans kaynağını oluşturmak” ve “toplumun birliğini bozmak” amacıyla saldırdıklarını ifade etti.

“ASKERİ LOJİSTİK GEREKLİ DURUMLARDA KÜLTÜR VARLIKLARININ KORUNMASINI DESTEKLEYEBİLİR”
Kültür varlıklarının korunmasının “uluslararası güvenlik sorunu” kabul edildiğini vurgulayan Ünal, devamında şunları dile getirdi: “Çatışma Durumlarında Kültür Varlıklarının Korunması’na ilişkin 1954 Lahey (Hague) Sözleşmesi içinde; lojistikte konuşlanacağınız bölge, ağır zırhlı araçlarınızın kullanacağı güzergah gibi birçok konuyla ilgili kurallar tanımlanmıştır. Buna göre uluslararası antlaşmalar kapsamında; kültürel mirasın yakınında ya da kendisinin askeri amaçlarla kullanılmaması gerekiyor. Bunun yanı sıra bazı durumlarda kullandığınız araçlar, kültürel mirasın korunmasını desteklemek ve tahliyesi için faydalı olabiliyor. Bu açıdan askeri lojistik gerekli hallerde tanımlı koşullar içinde kültür varlıklarının korunmasıyla ilgili çalışmalarda önemli destekler sağlayabilir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir