Connect with us

Türkiye Gündemi

SESSİZ KALP KRİZİ…

Kalp krizindeki klasik belirtilerin görülmediği “sessiz kalp krizi”, sinsice hayati tehlike oluşturan en önemli rahatsızlıklardan biri. İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem, sessiz kalp krizinin belirtilerini, sebeplerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Bilinen belirtileri göstermese de, hafif seyretse de ve ilk anda akla onu getirmese de kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz. Bu tür vakıalar “sessiz kalp krizi” diye adlandırıyor. İstanbul Medipol Üniversitesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem,  daha ziyade erkeklerle görülen bu rahatsızlığın uykuda veya uyanıkken ortaya çıkabildiğini belirtti.

 Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem-İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Kardiyoloji Uzmanı

Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem-İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Kardiyoloji Uzmanı

“KALBE HASAR VERİYOR”
Prof. Dr. Nurkalem, sessiz kalp krizinin “kalbin bir kısmına oksijen gitmesine engel olduğunu” ve “kalbe bariz kalp krizi kadar hasar verdiğini” vurguladı: “Kalp krizi geçirdiğinizi bilmediğinizde hasarı sınırlamak için gereken tıbbi yardımı almak mümkün olmayabilir. Örneğin kişi yorgunluk ya da fiziksel rahatsızlık hissedebilir ve bunu aşırı çalışma, yetersiz uyku ya da yaşa bağlı genel bir rahatsızlık gibi düşünür. Kimi zaman boğazda ya da göğüste ortaya çıkan hafif bir ağrı gibi tipik belirtiler mide reflüsü, hazımsızlık ya da mide ekşimesiyle karıştırılır.”

“KRİZ GEÇİRENLERİN YÜZDE 80’İ FARKINDA DEĞİL”
Çok sayıda kişinin sessiz kalp krizi geçirdiği halde bunun farkına varamadığını kaydeden Nurkalem, konuyla ilgili şu istatistikleri paylaştı: “Journal of American Medical Association’da yayınlanan, yaşları 45-84 arasında değişen ve kardiyovasküler hastalığı olmayan 1000 kadın ve 1000 erkekle yapılan araştırmaya göre; çalışma başlangıcından 10 yıl sonra bu kişilerin yüzde 8’inde kalp krizi kanıtı miyokardiyal skarlar rastlanmıştır. Bu çalışmada kalpte hasarhareketli kalp MR’ıyla kontrol edilmiştir. En şaşırtıcı olan da bu kişilerin yüzde 80’i durumun farkında değildi. Genel olarak miyokardiyal skar görülme sıklığı erkeklerde kadınlara göre 5 kat daha fazla.”

"Sessiz kalp krizinde vücudun üst kısmında, bir ya da iki kolda, boyunda, çene ya da midede rahatsızlık hissi görülüyor"

“Sessiz kalp krizinde vücudun üst kısmında, bir ya da iki kolda, boyunda, çene ya da midede rahatsızlık hissi görülüyor”

“NEFES DARLIĞI VE YORGUNLUK GÖRÜLÜYOR”
Nurkalem, sessiz kalp krizi geçiriliyorken sıklıkla “nefes darlığı”,”aşırı yorgunluk”,”genel bir rahatsızlık hissi ya da sıkıntı”,”soğuk terleme”,”hazımsızlık”,”bulantı ya da kusma”,”baş dönmesi ya da sersemlik”,”boğazda ya da göğüste hafif ağrı”, “sırtta ya da kollarda burkulan veya çekilen kas ağrısı gibi ağrı”,”göğsün ortasında birkaç dakika süren ya da gelip giden rahatsızlık hissi”,”vücudun üst kısmında, bir ya da iki kolda, boyunda, çene ya da midede rahatsızlık hissi” gibi belirtilerle karşılaşıldığını açıkladı. Bu gizli belirtileri bilmenin “hastalığın fark edilmesine yardımcı olacağını” söyleyen Nurkalem, düzenli doktor kontrollerinin aksatılmamasını tavsiye etti.

"Aşırı kilo risk faktörü"

                       “Aşırı kilo risk faktörü”

“AŞIRI KİLO RİSKLİ”
Prof. Dr. Nurkalem, hastalığa yol açan başlıca risk faktörlerini sıraladı:
-Yaş (erkekler için 45 yaş ve üstü, kadınlar için 55 yaş ve üstü veya menopozda olmalı)
-Diyabet (Şeker hastalığı)
-Aşırı kilo
-Yüksek kan basıncı (tansiyon)
-Yüksek kolesterol
-Egzersiz eksikliği (hareketsiz yaşam)
-Önceden kalp krizi geçirmiş olmak
-Tütün kullanımı
-Ailede kalp hastalığı öyküsü
-Stres
-Covid-19 geçirmek.

"Sakinleşip uzandığınızda nefes darlığı veya terleme de kalp krizi durumunda azalmaz"

“Sakinleşip uzandığınızda nefes darlığı veya terleme de kalp krizi durumunda azalmaz”

“İSTİRAHAT HALİNDE BELİRTİLER AZALMIYORSA…”
Belirtilerin bazı hastalıklarla karıştırılabildiğinin altını çizen Nurkalem,  şunları anlattı: “Yaşadığınız belirtilerin kalp krizine mi yoksa başka bir rahatsızlığa mı bağlı olduğunu anlamanın bazı yolları var. Boynunuzdaki ya da kolunuzdaki burkulma ağrısı, gerindiğinizde veya kolunuzu salladığınızda iyileşmez. Sakinleşip uzandığınızda nefes darlığı veya terleme de kalp krizi durumunda azalmaz. Eğer belirti gösterdiğinizi düşünüyorsanız onu müdahale edip edemeyeceğinize bakın. Göğse baskı uygulayabiliyor musunuz, konumunuzu değiştirebiliyor musunuz? Ayağa kalkıp oturabiliyor usunuz? Duruşunuzu değiştirdiğinizde bir fark oluyor mu? Eğer bir sorun varsa aynı belirtileri göstermeye devam edecektir. Eğer biri dinlenme sırada göğsünde bir rahatsızlık hissediyorsa ve ayağa kalkıp etrafta dolaşırsa, kalp sorunu olması durumunda belirtiler genellikle daha da kötüleşir.”

“COVID-19 RİSKLİ HASTALARDA KAN PIHTILAŞMASINI ARTIRIYOR”
Covid-19’un kanda ve vücutta oluşturduğu iltihabın, “var olan damar tıkanıklıklarını” ve “kan pıhtılaşmasını” artırdığına da işaret eden Nurkalem, “Olabildiğince çabuk bir şekilde çok daralan tıkanmış kan damarını açmak için koroner anjiyoplasti yapılabilir. Kan damarı içinde kanın akışını sağlamak için stent yerleştirebilir. Bazı durumlarda kanın tıkalı bölgede dolaşmasını sağlamak için koroner arter bypass greftine ihtiyaç olabilir.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir