Connect with us

Türkiye Gündemi

ARIZA SEBEPLİ ELEKTRİK KESİNTİLERİNE YAPAY ZEKA ÖNLEMİ…

Türkiye’deki enerji piyasalarının yönetilmesi, işletilmesi ve geliştirilmesinden sorumlu Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), “Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli International Business Machines’in (IBM) geliştirdiği yapay zeka destekli kurumsal gözlemlenebilirlik yazılımı ve özel bulut tabanlı fizibilite takip sistemini” operasyonlarında hayata geçirdi.

IBM’in geliştirdiği “IBM Observability by Instana” sağladığı uygulama görünürlüğü ve bağlamsal içgörülerle tahmin edilemeyen BT sorunlarını önlemeye yardımcı oluyor. EPİAŞ, yapay zeka destekli otomasyon yazılımıyla “karmaşık uygulama ve yazılımların performansını yönetilmesi”, sistem kesintisi yaşandığında da “kesintinin hangi aşamada olduğunu tespit edebilmesi” ve “son kullanıcılarına kesintisiz hizmet sağlayabilmesi” hususunda şirket performansını artırmaya devam ediyor.

Konuya ilişkin şunlar dile getirildi:

 Mehmet Uçansoy-EPİAŞ Bilgi Teknolojileri Direktörü

Mehmet Uçansoy-EPİAŞ Bilgi Teknolojileri Direktörü

“BT ALTYAPISI KESİNTİSİZ ÇALIŞMALI”
EPİAŞ Bilgi Teknolojileri Direktörü Mehmet Uçansoy: “Enerji arz talep akışının sürekli devam ettiği EPİAŞ’ın BT altyapısının da kesintisiz bir şekilde çalışması gerekiyor. Bu yüzden karmaşık BT uygulamalarına sahip kurumumuzda sorunlarının hızlı tespiti ve son tüketiciye yansımadan çözüme ulaşması hayati önem taşıyor. IBM Observability by Instana’nın sunduğu hizmetler sayesinde, altyapıdaki teknik sorunlara müdahale hızımızı daha da artırıyoruz. Uygulamaların sunduğu performansı kolaylıkla gözlemleyebilmemiz de sistemin ihtiyaç duyduğu gerekli güncelleme ve düzenlemeleri tespit edebilmemize imkân sağlıyor.”

Volkan Sözmen-IBM Türkiye Genel Müdürü

Volkan Sözmen-IBM Türkiye Genel Müdürü

“OLASI SORUNLAR ÖNLENEBİLECEK”
IBM Türkiye Genel Müdürü Volkan Sözmen: “BT departmanlarının en önemli zorluklarından biri, birden çok bileşene ve katmandan oluşan mimariden kaynaklı karmaşıklıkların yol açtığı kesintileri tespit etmek ve çözmektir. Enerji piyasalarının merkezinde yer alan EPİAŞ, IBM Observability by Instana’yı hayata geçirerek olası sorunları proaktif biçimde önleyebilecek.”

KURUMSAL GÖZLEMLENBİLİRLİK YAPAY ZEKAYLA BİRLEŞİYOR
Gözlemlenebilirlik (Observability) kavramı; karmaşık bir sistemin iç durumu hakkında yalnızca o sistemin harici çıktılarına ilişkin bilinenlere dayanarak bilgi sağlayabilme ölçüsü diye nitelendiriliyor. Instana, uygulama performansını iyileştirmek üzere işletmelere uygulamanın bulunduğu yerden bağımsız kurumsal gözlemlenebilirlik sağlayarak DevOps ekiplerinin CI/CD (sürekli entegrasyon/sürekli teslim) veri hatlarını hızlandırmasına olanak tanıyor. Uygulamalar ise genel bulutta, özel bulutta, hibrit bulutta, şirket içinde, IBM Z veya başka sunucularda bulunuyor. Kullanıcılar Instana’yı kullandığı zaman kurumsal gözlemlenebilirliği yapay zekâ destekli otomasyon yetenekleriyle birleştirebiliyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir