Connect with us

Finans & Ekonomi

KRİPTO PARALAR NEDEN YASTIK ALTINDA?

Bitcoin’den sonra en yaygın kullanıma sahip kripto para Ethereum’u (ETH) yatırımcılar ‘dijital dünyanın petrolü’ diye niteliyor. Yüksek işlem hacimli kripto para borsalarından Paritex’in CEO’su Özgür Serkan Uslu, “Dolaşımdaki ETH ‘lerin yüzde 78’i likit halde değil! Yani Bitcoin gibi, ETH arzının da geneli yastık altında toplanmış bulunuyor.” diyor. Peki neden?

 

Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve diğerleri… Kripto para piyasası “güvenlik boşluğu iddiaları ve dolandırıcılık olaylarına rağmen” her geçen gün daha da hareketleniyor. Coinler, altcoinler, tokenler… Bunların işlem gördüğü borsalar… Çoğu kişiye göre gizemli bir para piyasası bu. Öte yandan insanlar konu hakkında yeterince bilgi sahibi değil. Sürekli “zahmetsiz ve yüksek kazanç” vurgusu yapılıyor.

Yüksek işlem hacimli kripto para borsalarından Paritex’in CEO’su Özgür Serkan Uslu’nun anlattıkları piyasaya ilgi duyanlar için önem taşıyor.

Özgür Serkan Uslu-Kripto para borsalarından Paritex’in CEO’su

“PEK ÇOK TOKEN, ETHEREUM TABANLI ÇALIŞIYOR”
“Bitcoin’den sonra en yaygın kullanılan kripto paraların başında ise şüphesiz Ether (ETH) geliyor. Ethereum bir akıllı sözleşme platformu olarak, geliştiricilere kendi blockchaini üzerinde merkeziyetsiz uygulama (DApp) geliştirme olanağı sunuyor. Bu sayede kendi blockchain alt yapısı olmayan pek çok kripto para projesine Erc20 akıllı sözleşme özelliği ile ana kaynak olma özelliği gösteriyor. Yani token olarak piyasaya sürülen pek çok kripto para projesi Ethereum tabanlı çalışıyor. İşte tam da bu sebeple ethereum günlük hayatta kullandığımız pek çok ürüne ham madde olma özelliği gösteren petrole benzetiliyor ve ‘dijital dünyanın petrolü’ olarak nitelendiriliyor.” bilgilerini aktaran Uslu, ardından şunları kaydediyor: “Ethereum arzının 8.1 milyon adedi, yani yüzde 6,85’i 2.0 güncellemesi için stake edilmiş durumda. Ayrıca tüm kripto para borsalarındaki toplam rezerv ise 17.9 milyon adet, yani arzın sadece yüzde 15,13’ü. Dolaşımdaki ETH ‘lerin yüzde 78’i ise likit halde değil! Ether’in yükseliş trendi ve yeni rekor fiyatlanması, Eth 2.0 stake sözleşmesinde kilitlenen coin miktarının ilk kez 8 milyonu aşmasının ardından geldi. Bu süreç, dolaşımdaki mevcut arzı azaltmaya devam ediyor ve fiyat üzerinde yukarı yönlü pozitif baskı oluşturuyor.”

Tüm kripto para borsalarındaki toplam Ethereum rezervi 17.9 milyon adet. Başka bir ifadeyle  arzın sadece yüzde 15,13’ü likit halde piyasada dolaşıyor. Uzun vadeli yatırımcılarca arzın yüzde 6,85’i 2.0 güncellemesi için stake edilmiş durumda. O halde geriye kalan ETH’ler nerede tutuluyor?

ETH’LER NEREDE TUTULUYOR?
Tüm kripto para borsalarındaki toplam Ethereum rezervi 17.9 milyon adet. Başka bir ifadeyle arzın sadece yüzde 15,13’ü likit halde piyasada dolaşıyor. Uzun vadeli yatırımcılarca arzın yüzde 6,85’i 2.0 güncellemesi için stake edilmiş durumda. O halde geriye kalan ETH’ler nerede tutuluyor? Paritex CEO’su Uslu, konuya şöyle açıklık getiriyor: “Temeli sağlam, kendini devamlı güncelleyip geliştiren ve kripto ekosistemine katkı sağlayacak köklü projeler kurumsal yatırımcıların ilgisini daima çekiyor. Kurumsal yatırımcılar ise yüklü miktarda ETH satın alıp soğuk cüzdanlara taşıyarak dolaşımda olan arzı azaltıyor. Madenciler ise kazandıkları ETH’ları doğrudan piyasaya sürmeyerek yastık altı ediyor. Soğuk cüzdanlarda yüklü miktarda ETH bulunduran balina diye tabir edilen büyük yatırımcılar da likiditeyi kısıtlayan üçüncü ana aktör.”

ETHEREUM 2.0’LA NELER DEĞİŞİYOR?
Ethereum 1.0’dan 2.0’a geçiş sürecindeki her adımın projenin değerlenmesini sağladığı görülüyor. Ethereum 1.0, “iki şeritli, gidiş dönüş, işlek bir yola” benzetiliyor. Arabalar, yoğun saatlerde akmayan bir trafikte gitmek zorunda kalabiliyor. Ethereum 2.0’la bölümleme özelliği geliyor. Yol onlarca şeritli bir otobana dönüşüyor. Aynı anda yapılabilen işlem sayısı artıyor. Ayıca PoW’dan PoS’e geçişin büyük faydalarından biri de enerji verimliliği. İş ispatı sistemi (PoW) çok ciddi enerjiye ihtiyaç duyuyor. Öyle ki Bitcoin blockchain’indeki tek bir işlemin karbon ayak izi, 667.551 VISA işlemine denk. Ethereum 1.0 üzerindeki tek bir ödemede, standart bir ABD hanesinde bir günde tüketilen enerjiden fazlası sarf ediliyor. Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) hesaplamalarına göre ETH 2.0 geçişle enerji tüketimi yüzde 99 azalacak. Böylelikle blockchain’in, finansal özgürlüğü sağlama yolculuğunda çevresel bir felaket olması önlenecek.

Kripto para borsalarından Paritex’in CEO’su Özgür Serkan Uslu: “Yüksek PR bütçesi ile şişirilerek inanan bir kitleye pazarlanan sözde projeleri kripto ekosistemine ihanet olarak değerlendiriyoruz. Squid Game kripto parasında büyük bir vurgun yaşandı, bu tür olaylar kriptoya olan güveni sarsmasının yanı sıra yatırımcıları da ciddi oranda mağdur ediyor.”

SQUID GAME’LE BÜYÜK VURGUN GERÇEKLEŞTİ…
Az önce okuduğunuz bilgileri sıralayan Uslu, temeli sağlam olmayan projelere karşı uyarıyor: “Yüksek PR bütçesi ile şişirilerek inanan bir kitleye pazarlanan sözde projeleri kripto ekosistemine ihanet olarak değerlendiriyoruz. Squid Game kripto parasında büyük bir vurgun yaşandı, bu tür olaylar kriptoya olan güveni sarsmasının yanı sıra yatırımcıları da ciddi oranda mağdur ediyor. Bu yüzden Paritex’te listelenecek projeleri çok ince detayına kadar inceliyoruz. Blockchain ekosistemine katkısı neler olur enine boyuna değerlendiriyoruz. Türkiye’de en az sayıda kripto para ile işlem yapılan borsa olmamızda da bu sorumluluk bilinci yatıyor. Teknik alt yapısı sağlam gelecek vadeden yerli projelere hem kurumsal hem de yazılım olarak destek olup küresel kripto para piyasalarına yerli aktörler kazandırma amacıyla hareket ediyoruz. Yatırımcılarımızı korumak adına Bitcoin, Ethereum, Ripple gibi 9 adet belli başlı projenin yer aldığı Paritex işlem hacmi ile Coinmarketcap verilerinde en üst sıralarda yer almayı başarmıştır. Kripto para yatırımcıları kısa sürede çok kazanç sağlama içgüdüsü yerine sağlam projeler ile emin adımlarla yol almalıdır.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir