Connect with us

Türkiye Gündemi

KAMERUN’LU YAPIŞIK İKİZLER TÜRKİYE’DE AMELİYATLA AYRILDI…

2020 yılı temmuz ayında Kamerun’da kalçalarından yapışık halde dünyaya gelen Elizabeth ve Mary isimli Siyam ikizleri, Acıbadem Altunizade Hastanesi’nde 27 saat süren başarılı bir operasyonla birbirlerinden ayrıldı ve -ameliyat öncesi sonrası- toplamda 7 ay süren tedaviyle sağlıklarına kavuştu. 

Kamerun Cumhurbaşkanlığı’nın masraflarını üstlendiği ayırma operasyonu için yetkililerle kurulan temasların sonrasında Elizabeth ve Mary adlı yapışık ikizler, 30 Mart 2021’de Acıbadem Altunizade Hastanesi’ne getirildi.  Yaklaşık 7 aylık multidisipliner hazırlık sürecinin bitiminde hastanenin Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Burak Tander, Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek, Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Ağır, Anestezi Uzmanı Doç. Dr. Serpil Ustalar Özgen ve Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Agop Çıtak’ın önderliğinde pek çok farklı branştan sağlık profesyoneli 12 Ağustos’ta gerçekleşecek ve 27 saat sürecek zorlu ameliyat için kolları sıvadı.

Yapışık ikizleri sağlıklı biçimde kendi bedenlerine kavuşturmak ve riski en aza indirmek için 3 boyutlu maketleri tasarlandı.

Yapışık ikizleri sağlıklı biçimde kendi bedenlerine kavuşturmak ve riski en aza indirmek için 3 boyutlu maketleri tasarlandı.

3 BOYUTLU MAKETLERİ TASARLANDI
Acıbadem Üniversitesi Biyotasarım Merkezi Tasarımcıları Erdi Dirilen ve Kutalp Kurt,  olası riskleri en aza indirmek amacıyla ameliyat öncesi radyolojik ve angiografik incelemeleri baz alarak Kamerunlu yapışık ikiz bebeklerin 3 boyutlu maketlerini tasarladı. Hekimlerin detaylıca üzerinde çalıştığı maketlerin operasyon sırasında ciddi oranda katkı sağladığı belirtildi.

Richard Awke-Caroline Awke-Elizabeth ile Mary Awke'nin babası ve annesi

Richard Awke-Caroline Awke-Elizabeth ile Mary Awke’nin babası ve annesi

“HAYALİMİZ TÜRK HEKİMLERİ SAYESİNDE GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ”
Birbirine yapışık doğan ikiz bebeklerinin ayrılacağına dair “her zaman umutlu” olduklarını dile getiren Elizabeth ile Mary’nin annesi Caroline Awke ve babası Richard Awke, neler yaşadıklarını ve hissettiklerini şöyle anlattı: “Bebeklerimizin rahat hareket edemeyip canlarının yandığı düşüncesi bizi çok üzüyordu. İkisinin de sağlıklı bir şekilde birbirlerinden ayrılabileceklerine dair umudumuzu hiç kaybetmedik. Ve o hayalimiz Türk hekimlerinin olağanüstü çabası ve başarısıyla gerçeğe dönüştü. Onları kendi yataklarında, özgürce hareket ederken görünce dünyalar bizim oldu. Elizabeth ile Mary o güne kadar 13 aydır yapışık yaşadıkları için sürekli elleriyle birbirlerini yokluyor, birbirlerini arıyor, ağlıyorlardı. Yoğun bakım sonrası Elizabeth, Mary’e ilk kavuştuğu gece, sabaha dek elini Mary’nin üzerinden çekmedi. Hekimlerinden hemşirelerine, yönetimden personele güven ve moral veren tavırları nedeniyle herkese minnettarız.”

27 saatlik operasyonda görev alan hekimler konuya ilişkin şunları söyledi:

Prof. Dr. Memet Özek- Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı

Prof. Dr. Memet Özek- Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı

“İLK DEFA YAN YATAR POZİSYONDA AMELİYAT YAPTIK”
Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek: “Ayırma ameliyatına beyin cerrahisi ekibi olarak önce biz başladık. Omurilik, omurilik keseleri, omurilik zarları ve kuyruk sokumu kemikleri de ortak olduğu için bunları ayırarak kendi alanımızla ilgili cerrahi işlemleri tamamladık. Hastanın ameliyat masasında pozisyonlanması bile bir detaydır. Burada yapışık iki çocuk var ve birinin ideal pozisyonu diğerinin ameliyatını zorlaştıran bir pozisyon. Bu çocukların yapışıklığı nedeniyle belki hayatımızda ilk defa yan yatar bir pozisyonda ameliyat yapmak zorunda kaldık; çünkü yapışık ikizleri istediğiniz şekilde ameliyat masasında konumlandıramıyorduk. Bu bile çok büyük farklılık ve ameliyatı zorlaştıran bir özellikti. Ameliyatın başarıyla tamamlanmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Çocuk fizyoterapi ekibinin de emeklerini göz ardı etmemek lazım. Günde 3 kere ekip gelerek çocukları hareket ve yürümeleri yönünden geliştirdiler.”

Prof. Dr. Burak Tander-Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı

Prof. Dr. Burak Tander-Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı

“MAKET SAYESİNDE AMELİYAT AŞAMALARINI BELİRLEDİK”
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Burak Tander: “İkizlerin omurilik, idrar yolları, rektum ve bazı damarları ortaktı. Rektum tek anüs olarak açılıyordu. Dışkı yaptıran kas kompleksi de sadece bir taneydi ki en zorlu şeylerden biri de oydu. Onu ortadan ikiye bölebilmek için kolostomi ameliyatı yapıldı. İkizlerden birinin vajeni yoktu, diğerinin sorunluydu. Ameliyatta gelecekte vajen oluşturulması için alan açıldı. İkisinin de rahimleri ya yok ya da çok az gelişmişti. Sindirim ve boşaltım sistemi, genital sistem, damar ve sinir sistemi ortaktı. Ayırma işleminin kusursuz olması için hazırlattığımız üç boyutlu maketi tüm ekip beraber inceleyerek ayırma ameliyatındaki aşamaları belirledik. Ameliyattan önce Mary, sonra Elizabeth çıktı. Birbirlerini ilk gördükleri an ekip için çok duygusal bir andı.”

 

Prof. Dr. Hakan Ağır-Acıbadem Altunizade Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

Prof. Dr. Hakan Ağır-Acıbadem Altunizade Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

“BÜYÜK OPERASYON ÖNCESİNDE DERİ VE KAS DOKULARI AYRILDI”
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Ağır: “Yapışık ikizleri ayırma ameliyatı öncesindeki süreçte deri, deri altı kas dokularının ayrılmasına yönelik operasyonlar yaptık. Ayırma ameliyatının ilk safhasında yeterli doku elde edebilmek için yapışık ikizlerimizin ayrılma çevresine doku genişleticiler, yerleştirme ameliyatları gerçekleştirdik. Bu hazırlık süreci ve birinci aşama idi. İkinci aşamada ise ameliyat sırasında beyin cerrahisi ve çocuk cerrahisinin alanlarını kapatma görevini üstlendik. Ameliyat sonrası yara iyileşmesi sorunlarının üstesinden de ekip olarak geldik.”

Doç. Dr. Serpil Ustalar Özgen-Acıbadem Altunizade Hastanesi Anestezi Uzmanı

Doç. Dr. Serpil Ustalar Özgen-Acıbadem Altunizade Hastanesi Anestezi Uzmanı

“KARIŞIKLIĞI ÖNLEMEK ADINA BEBEKLERİ İKİ AYRI RENKTE KODLADIK”
Anestezi Uzmanı Doç. Dr. Serpil Ustalar Özgen: “Anestezi ekibi olarak görevimiz, operasyon boyunca bebekleri en güvenli ve cerrahların en rahat çalışabileceği şekilde uyutmak ve uyandırmaktı. Tüm ekipmanı iki bebeğe göre ve karışıklığa yol açmamak için iki ayrı renkte hazırlayıp, renklerle kodlayarak operasyona başladık; Elizabeth’çiler ve Mary’ciler olarak ikiye ayrıldık. 27 saat aslında bizim için bir saat gibi geçti; çünkü herkes son derece profesyonel şekilde bütün teknolojik imkanları kullanarak, kendi işine odaklanmış olarak çalıştı. Bebeklerin durumu şu anda çok iyi, hızla büyüyorlar. Onları başarıyla birbirinden ayıran bu ekipte olmaktan çok mutluyum.”

 

Prof. Dr. Agop Çıtak-Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı

Prof. Dr. Agop Çıtak-Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı

“OLASI TÜM SORUNLAR DÜŞÜNÜLEREK PLAN YAPILDI”
Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Agop Çıtak: “İkizlerin ameliyatla ayrılmaları, uzun, karışık ve zor bir süreçti. Cerrahi işlemin bu özelliği; ameliyat sonrası çocuk yoğun servisindeki bakım, izlem ve tedavilerinin tüm bu sürece göre yapılmasını gerektiriyordu. Olası sorunları önceden düşünülerek odalar, yataklar, bakımını yapacak hemşireler, ilaçlar, kan ürünleri ve cihazlarla ilgili tüm ihtiyaçlara göre hazırlık yaptık. Ameliyat sonrası da yoğun bakımda yataklarına alındıktan sonra ayrılan ikizlerin tüm hayati bulguları takip edildi. Cerrahinin uzun sürmesi enfeksiyon açısından bir risk olabilirdi; biz de enfeksiyon takiplerini çok sıkı yaptık. Cerrahi ekiple sürekli iletişim halindeydik. Hayati bulgularında bir sorun görünmeyince, uyandırılıp suni solunum cihazından ayrıldılar. Birkaç gün daha çocuk yoğun bakımda izlenen ikizlerimiz, iki sağlıklı bebek olarak normal servise alındılar.”

Elizabeth, Mary ve ailesi, ameliyatı gerçekleştiren Acıbadem Altunizade Hastanesi doktor ekibi ve hastane personeliyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Elizabeth, Mary ve ailesi, ameliyatı gerçekleştiren Acıbadem Altunizade Hastanesi doktor ekibi ve hastane personeliyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir