Connect with us

Araştırma ve Raporlar

ENERJİLER YENİLENEBİLİRKEN, ŞEBEKELER DE YENİLENMELİ..

“Yatırımların ve politika desteğinin yenilenebilir enerjide yakalanan hızlı büyümeyi teşvik ettiğini” belirten EY Türkiye Enerji Sektör Lideri Erdem Tecer, ancak “ülkelerin net sıfır emisyona adaptasyonun devam etmesi ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılabilmesi için şebeke harcamalarının gelecek 10 yıllık dönemde yüzde 50 artırılmasının gerekebileceğini” öngördüklerini açıkladı.

 

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin (Ernst & Young) bu yıl 58’incisini hazırladığı Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi (RECAI) sonuçlarına göre; yenilenebilir enerji piyasa koşulları “destekleyici politika kararları”, “yatırımlar” ve “teknolojik gelişmelerin” etkisiyle dünya genelinde güçlenmeyi sürdürse de; sektörün, “bu hızlı büyümeyi sekteye uğratacak tehditlere karşı” hazırlıklı olması gerekiyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİ SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜÇLÜK
Değişken enerji kaynaklarındaki hacim artışının şebeke altyapılarını ciddi boyutta zorladığına dikkat çekilen endekste, “küresel çapta enerji iletim altyapılarının yenilenmesi ve geliştirilmesine yönelik yatırım ihtiyacının” yenilenebilir enerji sektörü için önemli bir güçlük meydana getirdiği belirtiliyor.

ENDEKSTE İLK 40 ÜLKE SIRALANIYOR…
Dünya genelinde “yenilenebilir enerji yatırımlarının çekiciliği ve sundukları fırsatlar bakımından” ilk 40 ülkenin sıralandığı endekste; Doğu Avrupa ülkelerinin “net sıfır emisyon hedeflerine yönelik çabalarını son zamanlarda yoğunlaştırmalarına” rağmen Batı Avrupa ekonomileriyle kıyaslandıklarında “yeşil enerji altyapısının geliştirilmesinde geri kaldıkları” kaydediliyor. Doğu Avrupa’dan yalnızca Polonya ve Macaristan 40 ülke arasında yer alıyor.

Hidrojen ve yenilenebilir enerji sektörleri arasında -özellikle Almanya, Kazakistan, Hollanda, Birleşik Krallık ve ABD’de- güçlenen bağın incelendiği RECAI’de, farklı modellerin “yatırımların fonlanması ve risklerin azaltılmasındaki kullanımı” da irdeleniyor. Türkiye, Endonezya’nın 39’uncu sıradan giriş yaptığı endekste 28’inci.

ÇSY VE YETA İTİCİ GÜÇ HALİNE GELDİ
Endekse “ÇSY (çevre, sosyal ve yönetişim) önlemlerinin şirket ve yatırımcıların gündemlerinde en üst sıraya yükselmesiyle kurumsal Yenilenebilir Enerji Tedarik Anlaşmaları’nın (YETA) temiz enerjinin büyümesinde önemli bir itici güç haline geldiğinin” altı çiziliyor.

26’NCI BM İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONFERASI DÖNÜM NOKTASI OLABİLİR
RECAI sonuçlarını değerlendirirken EY Türkiye Enerji Sektör Lideri Erdem Tecer,
Kasım 2021’deki 26’ncı Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP26) iklim kriziyle mücadelede dönüm noktası olabileceğini kaydetti.

Erdem Tecer- EY Türkiye Enerji Sektör Lideri

ŞEBEKE HARCAMALARININ 10 YILDA YÜZDE 50 ARTMASI GEREKİYOR
“Yatırımların ve politika desteğinin yenilenebilir enerjide yakalanan hızlı büyümeyi teşvik ettiğini” belirten Tecer, ancak “ülkelerin net sıfır emisyona adaptasyonun devam etmesi ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılabilmesi için şebeke harcamalarının gelecek 10 yıllık dönemde yüzde 50 artırılmasının gerekebileceğini” öngördüklerini söyledi.

BÜYÜK ÖLÇEKLİ ŞİRKETLERE BİLGİYE DAYALI KARAR ALMA DESTEĞİ..
“Tesis dışı kurumsal YETA (Yenilenebilir Enerji Tedarik Anlaşmaları) piyasasında küresel çapta kaydedilen büyümeden de görüldüğü üzere, iklim değişikliğinin getirdiği sorunların da etkisiyle ÇSY (çevre, sosyal ve yönetişim) konuları yenilenebilir enerji yatırımları kararlarında en önemli belirleyici faktör olmaya devam ediyor.” tespitini paylaşan Tecer, “RECAI’nin bu sayısı itibarıyla hazırlamaya başladığımız YETA Endeksi ile karbon emisyonlarını azaltma ve yenilebilir enerji hedefleri konusunda büyük ölçekli şirketlerin bilgiye dayalı daha iyi kararlar almalarına yardımcı olmayı hedefliyoruz.” dedi.

Değişken enerji kaynaklarındaki hacim artışının şebeke altyapılarını ciddi boyutta zorladığına dikkat çekilen endekste, “küresel çapta enerji iletim altyapılarının yenilenmesi ve geliştirilmesine yönelik yatırım ihtiyacının” yenilenebilir enerji sektörü için önemli bir güçlük meydana getirdiği belirtiliyor.

ENDEKSTEN NOTLAR…

-ABD, Çin ve Hindistan’ın ilk üçteki yerlerini koruduğu endekste dördüncülüğe yükselen Fransa, Birleşik Krallık’la yer değiştirirken onları sırasıyla Almanya, Avustralya ve Japonya izliyor.

-Almanya’nın bir basamak atlayarak 6’ncı olmasında, onshore rüzgâr piyasasında 2021 yılının ilk yarısında yaşanan gelişmeler rol oynadı. Ülke bu dönemde rüzgâr enerjisi kapasitesini 971 MW (yüzde 62) artırdı.

-Japonya, Hollanda, İspanya ve Birleşik Krallık’ta offshore rüzgâr enerjisinde dikkat çekici gelişmeler yaşandı.

Endeksteki 40 ülke ve dünya genelindeki yenilenebilir enerji gelişmelerinin analizi https://www.ey.com/en_gl/recai adresinde.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir