Connect with us

Türkiye Gündemi

ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ’NİN KALBİNDE KADIN EMEĞİ İMZASI…

Türkiye’de kültür-sanat yaşamının en önemli simgeleri arasında yer alan Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) -resmi açılışı Cumhuriyet’in ilan edilişinin 98’inci yıldönümünün kutlandığı 29 Ekim 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından  gerçekleştirilen- görkemli yeni binasındaki Kırmız Küre, Kaleseramik’in “kadın istihdamına katkı sağlamak amacıyla kurduğu” “Atölye Kale’de” hayat buldu.

İçinde 2 bin 38 kişilik opera salonu bulunan  Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yeni simgesi Kırmızı Küre’de kullanılan 15 bin adet seramik karo; Kaleseramik’in kadın istihdamına desteklemek için Çanakkale’nin Çan ilçesindeki fabrikasında açtığı Atölye Kale’de üretildi. Karoların modelleme, kalıplama, sırlama, pişirim, ambalaj ve kalite kontrol işlemlerine özel kurulan 18 kişilik bir ekip yaklaşık 3,5 ay çalıştı.

İstanbul Taksim Meydanı’ndaki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yeni binası, Cumhuriyet’in 98’inci yıldönümünün kutlandığı 29 Ekim 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı.

Altuğ Akbaş-Kaleseramik Genel Müdürü

Altuğ Akbaş-Kaleseramik Genel Müdürü

“SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK İÇİN
ETKİ ODAKLI PROJELERE YATIRIM YAPIYORUZ”

Türkiye’nin gelişimine katkı sunmayı amaçladıklarının altını çizen Kaleseramik Genel Müdürü Altuğ Akbaş, “etki odaklı döngüsel projelere” yatırım yaparak, “gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya” bırakmak istediklerini ifade etti: “Kaleseramik olarak, kurulduğumuz günden beri ülkemizin ve insanımızın her alanda gelişimine katkı sunmaya çalışıyoruz. Sürdürülebilir gelecek için etki odaklı döngüsel projelere yatırımı yaparak ve #İyiBakDünyana diyerek, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünyayı miras bırakmak istiyoruz. Bugün de geleceğin büyük sanatçılarının yetişmesine ve ülkemizin kültür, sanat hayatının gelişimine önemli katkılar yapacağına inandığımız, AKM’nin kalbinde eşsiz bir eserle yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Seramiğin sanata dönüşümünün en can alıcı örneklerinden biri olan bu kürenin, her bir karosu kadın istihdamına destek amacıyla kurduğumuz Atölye Kale’de tek tek el emeğiyle üretildi. Bu muhteşem eserin ortaya çıkmasında emeği olan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

KÜREYE RENGİNİ VEREN ÖZEL REÇETE
Üretim aşamasında uzun ve titiz işlemlerden geçirilen üç boyutlu seramik karolar Atölye Kale’de yüzey kontrolleri sonrası ince bir zımpara işlemiyle temizlendi. Küreye kırmızı rengini ise; İtalyan seramik sanatçısı Alexandra Khuen-Belasi verdi. Khuen-Belasi’nin geliştirdiği özel bir reçeteyle üretilen sır, tüm karolara tek tek uygulanarak kırmızı rengi almaları sağlandı. Yüzeyleri sırlanan seramik karoları daha sonra her biri 2 metreküp büyüklüğündeki 4 Kamara fırında 1.000 °C üzerindeki sıcaklıkta pişirildi.

İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yeni binası.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir