Connect with us

Finans & Ekonomi

AİLE EKONOMİSİNE TASARRUF ENERJİSİ…

Basit tedbirlerle ve küçük detaylarla büyük enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Isıtma, soğutma, aydınlatma ve beyaz eşyalardaki tasarruf adımları hem bireysel bütçeler hem de insanlığın genelini ilgilendiren iklim değişikliği krizi açısından önem taşıyor. 

 

1924 yılında gerçekleşen Birinci Uluslararası Tasarruf Kongresi’nde 31 Ekim, Dünya Tasarruf Günü belirlendi. Son dönemlerde tasarruf kavramı en fazla enerji kullanımında öne çıkıyor. Elektrik tedarikçileri karşılaştırma ve değiştirme sitesi encazip.com, enerji tasarrufu konusunda fonksiyonel öneriler sıraladı.

TASARRUFLU AMPUL KULLANIMI
Floresan veya LED ampuller,akkor ampullere göre daha uzun ömürlü. 40 Watt’lık bir floresan ampul ya da 18 Watt’lık bir LED ampul, 40 Watt’lık bir akkor ampule kıyasla daha fazla ışık veriyor. Akkor ampullerin LED ampullerle değiştirilmesi halinde yılda ampul başına 100 TL’yi aşan tasarruf mümkün. 100 Watt’lık bir ampulün sağladığıışık, 15 Watt tüketen bir ampulle elde edilebiliyor.

ELEKTRİK TÜKETİM SAATLERİ…
Tarifeniz üç zamanlıysa çamaşır ya da bulaşık makinesi gece saatlerinde çalıştırıldığında elektrik daha ucuz. Bu imkandan yararlanmak için tedarikçi firmalarla anlaşma yapılması gerekiyor.

GÜNEŞ IŞIĞINDAN FAYDALANMA
Güneş ışığından faydalanmak hem aydınlatma hem de ısınma maliyetlerinin düşürülmesinde rol oynuyor. Kış aylarında bile güneş ışığının ısınmaya katkısı var. Sabahları perdeler açılmalı ve güneş ışınları eve girebilmeli. Açık renkli perdeler veya güneşlikler tercih edilmeli.

YALITIM BÜYÜK AVANTAJ SAĞLIYOR
Bina cephesine ısı yalıtımı uygulanması, özellikle yeterince güneş almayan evlerin enerji maliyetlerini ciddi boyutta azaltıyor. İçeriye soğuk havanın girmesini engelleyen pencere yalıtımı da son derece önemli. Ayrıca çift cam da elektrik faturasını düşüren unsurlardan.

YEMEK PİŞERKEN KAPILARIN KAPALI TUTULMASI
Yemek pişerken oluşan ısıyı değerlendirmek de tasarrufta kritik detaylardan biri. Mutfakta çok vakit geçirilmiyorsa buradaki petek kapatılabilir. Yemek pişirme esnasında kapıyı kapalı tutularak ocak ya da fırının ısısından yararlanılabilir.

ISITICIYA İHTİYAÇ KADAR SU KOYMAK
Çay, kahve ve bitki çayı tüketimi kış aylarında artıyor. Su ısıtıcılarında sadece ihtiyaç miktarı su kaynatılması da azımsanmayacak ölçüde enerji tasarrufu demek. Çay makineleri bekleme modundayken de göz ardı edilemeyecek kadar elektrik harcıyor. Isıtıcıda biriken kireç, suyun geç ısınmasına sebep oluyor. Kireç ve tortuları sık sık temizlenmeli.

A SINIFI BEYAZ EŞYA TERCİHİ…
Buzdolabı ile çamaşır ve bulaşık makinesi gibi beyaz eşyalar satın alınırken A enerji sınıfındakilerin tercih edilmesi elektrik faturasına asgari yüzde 25 kar olarak yansıyor.

KÜÇÜK DETAYLARLA BÜYÜK TASARRUF…
Bulaşık makinesi dolmadan çalıştırılmamalı. Çamaşır makinesinin yüksek sıcaklık ayarında olması fazladan elektrik harcanması anlamına geliyor. 30 derecede ve tam kapasiteyle kullanım öneriliyor. Yemekler iyice soğuyunca buzdolabına konulmalı. Buzdolabının kapısı gerekmedikçe açık kalmamalı. Bilgisayar ve televizyon benzeri cihazların bekleme modunda bile elektrik tükettiği unutulmamalı.

AVANTAJLI TEDARİKÇİYE GEÇİŞ…
Elektrik tedarik şirketlerinin sunduğu avantajlar takip edilmeli. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kararı doğrultusunda serbest tüketiciler istedikleri elektrik tedarikçisine geçebiliyor.

 

(Editörün notu: Bu haberde anlatılanlar “adil olmayan gelir dağılımı”,  “gerileyen ekonomilerde alım gücünün azalması” ve “yoksulluk” problemlerinden tamamen bağımsız gerçeklerdir. )

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir