Connect with us

Finans & Ekonomi

POLİTİKA FAİZİ YÜZDE 18’DEN 16’YA İNDİRİLDİ…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, piyasada oluşan beklentinin çok üstüne çıkarak politika faizini yüzde 18’den 16’ya indirdi. Kararın kamuoyuna açıklanmasının ardından euro 11 liranın üzerini, dolar ise 9,50 lirayı test etti. Geçtiğimiz hafta sürpriz bir hamleyle TCMB ve PPK’daki üç koltukta değişikliğe gidilmişti. Görevden alınan üyelerin faiz indirimine karşı olduğu ifade edilmişti.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Piyasaları Kurulu (PPK), bu defa her zamankinden daha fazla merakla beklenen politika faizi kararını açıkladı. 200 baz puanlık indirimle oran yüzde 18’den 16’ya düşürüldü.

TALEP UNSURLARI, ÇEKİRDEK ENFLASYON GELİŞMELERİ VE ARZ ŞOKLARI…
TCMB, karara ilişkin açıklamasında “Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede politika faizi 200 baz puan indirilerek yüzde 16 olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı Kurul tarafından değerlendirilmiştir. ” ifadesine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu geçtiğimiz hafta basına kapalı bir görüşme gerçekleştirmişti.

KARAR ÖNCESİ KRİTİK GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu geçtiğimiz hafta basına kapalı bir görüşme gerçekleştirmiş; sonrasında “mevcut şartlarda faiz indirimine karşı olduğu ifade edilen” TCMB Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Semih Tümen ve Dr. Uğur Namık Küçük ile PPK Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş görevden alınmış; BDDK Başkan Yardımcısı Taha Çakmak, TCMB Başkan Yardımcılığına, Prof. Dr. Yusuf Tuna da PPK üyeliğine getirilmişti.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir