Connect with us

Faruk Bangir

YÜRÜYEN KÖŞK…

1930 yazında Atatürk, Yalova Millet Çiftliği’ndeki köşküne gelir. Köşkün hemen yanındaki ulu çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvanla karşılaşır. Dalların binanın çatısına ve duvarına dayandığını öğrenince şu meşhur emri verir: “Dal kesilmeyecek, köşk kaydırılacak! ” Köşk, raylar üzerinde 4 metre 80 santim doğuya taşınır. Böylelikle köşk yıkılmaktan, çınarın dalları da kesilmekten kurtulur. Çevre bilinçlenmesi adına bir ilk niteliğindeki bu örnek olayın ardından yapının adı “Yürüyen Köşk” olur.

Mustafa Kemal Atatürk, 21 Ağustos 1929 tarihinde İstanbul’dan Bursa’ya gitmek üzere yola çıkar. Ertuğrul Yatı’yla Yalova açıklarından geçerken sahilde gördüğü ulu çınar onu çok etkiler. Tekneyle kıyıya çıkıp ağacın gölgesinde oturur ve yanına kendisi için küçük bir ev yapılmasını ister. İnşa aşaması 22 gün süren iki katlı ahşap ev (köşk) 12 Eylül 1929’da tamamlanır.

Mustafa Kemal Atatürk, birçok devlet adamını ağırladığı ve önemli kararlar aldığı Yalova’daki Yürüyen Köşk’te incelemelerde bulunurken.

“DALLAR KESİLMEYECEK, KÖŞK KAYDIRILACAK!”
Tam bir yıl sonra 1930 yılının yaz aylarında Atatürk, Millet Çiftliği’ndeki köşküne gelir. Köşkün hemen yanındaki ulu çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvanla karşılaşır. Dalların binanın çatısına ve duvarına dayandığını öğrenince şu meşhur emri verir: “Dal kesilmeyecek, köşk kaydırılacak! ”

Yalova’daki köşk, Atatürk’ün emri doğrultusunda raylar üzerinde 4 metre 80 santimetre doğu yönünde kaydırıldı.

BİNA 4 METRE 80 SANTİMETRE DOĞUYA TAŞINIR…
8 Ağustos 1930’da Yalova’ya gelen İstanbul Fen İşleri Yollar ve Köprüler Şubesi mimar ve mühendisleri konuyla ilgili çalışma başlatır. Köşkün etrafı temel seviyesine kadar kazılır ve temelin altına tramvay rayları yerleştirilir. Öncelikle köşkün teras bölümü bir günde kaydırılır. Sonraki iki günde de ana bina raylar üzerinde yürütülür. Bina 4 metre 80 santimetre doğuya taşınır. Böylelikle köşk yıkılmaktan, çınarın dalları da kesilmekten kurtulur. Çevre bilinçlenmesi adına bir ilk niteliğindeki bu örnek olayın ardından yapının adı “Yürüyen Köşk” olur.

2006’da restore edilerek halkın ziyaretine açılan köşk bugün Yalova’nın en gözde mekanı durumundadır. Köşkü yılda yaklaşık 50 bin kişi ziyaret etmektedir.

DEVLET ADAMLARI AĞIRLANIR, TARİHİ KARARLAR ALINIR…
Atatürk, 1930-1937 yılları arasında belirli periyotlarla gelip gittiği köşkte
dönemin önemli Türk ve yabancı devlet adamlarını ağırlamış; Türkiye’nin siyasi ve toplumsal tarihine yön verecek önemli kararları almıştır.

KORUNMASI GEREKLİ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIĞI…
Köşk, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun kararıyla ‘korunması gerekli kültür ve tabiat varlığı’ olarak tescillenmiştir. 2015 yılında hazırlanan raporda ‘Doğu Çınarı’ türündeki köşkün yanındaki ağacın 390 yaşında ve sağlıklı olduğu belirtilmiştir.

YILDA 50 BİN KİŞİ ZİYARET EDİYOR…
2006’da restore edilerek halkın ziyaretine açılan köşk bugün Yalova’nın en gözde mekanı durumundadır. Köşkü yılda yaklaşık 50 bin kişi ziyaret etmektedir.

Bu güzel köşkü mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir