Connect with us

Türkiye Gündemi

“MUHASEBE GELECEKTE EN FAZLA DEĞİŞİME UĞRAYACAK MESLEKLER LİSTESİNDE”

Türkiye Muhasebe Uzmanlığı Derneği’nce (TMUD) organize edilen “10. Türkiye Muhasebe Uzmanlığı Kongresi”, 7-8 Ekim 2021 tarihlerinde gerçekleşti. TMUD Başkanı Prof. Dr. Fatih Yılmaz, kongrede Covid-19 salgını sürecinde daha da  artan dijitalleşmenin dünya genelinde birçok mesleği temelden etkilediğine dikkat çekti. Yılmaz,  gelecekte değişime uğrayacak meslekler arasında muhasebenin üst sıralarda yer aldığını belirtti. 

10’uncusu “Pandemiyle Değişen Dünya Düzeninde Dijitalleşme, Ekonomi ve Muhasebe” temasıyla online düzenlenen Türkiye Muhasebe Uzmanlığı Kongresi’nin ilk gününde “Pandeminin Dünya Ekonomisine ve Ülkemize Etkisi”, “Yeni Normalde İş Yapma Modellerindeki Değişim” ve “Kripto Paralar ve Blockchain Teknolojileri” başlıklı oturumlar yapıldı. İkinci gün ise “Uzaktan ve Esnek Çalışmanın Muhasebe Süreçleri Üzerindeki ve Muhasebe Mesleğindeki Etkileri”, “Pandemi Sürecinde Bağımsız Denetim” ve “Pandemi ile Değişen Dünya Düzeninde Dijitalleşme, Ekonomi ve Muhasebe” konuları ele alındı.

Dr. Mehmet Muş-Ticaret Bakanı

Dr. Mehmet Muş-Ticaret Bakanı

“COVID-19 SONRASI DÖNEME UYUM SAĞLAMALIYIZ”
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, kongrenin açılış konuşmasında Covid-19 salgını sebepli ticaret savaşları yüzünden küresel ekonominin yavaşladığını belirterek “2021’de aşılamanın etkisiyle ekonomi yeniden canlanmaya başladı. Covid-19 sonrası dönemde ortaya çıkacak trendlere vaktinde uyum sağlamalıyız.” dedi.

 Prof. Dr. Fatih Yılmaz-TMUD Başkanı

Prof. Dr. Fatih Yılmaz-TMUD Başkanı

“MUHASEBE MESLEĞİ DEĞİŞİME UĞRAYACAK”
Dünya genelinde her iş alanında ve iş yapma biçimlerinde değişimler yaşandığına işaret eden TMUD Başkanı Prof. Dr. Fatih Yılmaz ise şunları söyledi:  “Bu değişimlerden kuşkusuz muhasebe mesleği de etkilenmektedir. Gelecekte değişime uğrayacak meslekler listesinde muhasebe üst sıralarda yer almaktadır. Finansal raporlama ve denetim alanındaki değişim sadece muhasebe mensuplarını değil, aynı zamanda üniversitelerdeki müfredatı da etkilemektedir.”

DİJİTALLEŞEN ÜLKELER KAZANDI
Pandeminin Dünya Ekonomisine ve Ülkemize Etkisi Oturumu’nda; Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof.Dr. Nesrin Okay, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirler Odalari Birliği (TÜRMOB) Başkanı Hüseyin Yıldız ve Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Başkanı Dr. Tamer Saka, salgının ilk döneminde sağlık ve ekonomide görülen krizlerin; “aşılamanın hız kazandığı, yeni normale adapte olabilen ve ‘dijitalleşme ve sürdürülebilirlik’ ilkesinde ilerleyen” ülkelerde etkisini yitirmeye başladığının altını çizdi.

E-ticaret ve e-ticaretle ilgili yan sektörler Covid-19 döneminde büyüdü.

E-ticaret ve e-ticaretle ilgili yan sektörler Covid-19 döneminde büyüdü.

E-TİCARET SALGINDAN OLUMLU ETKİLENDİ
Yeni Normalde İş Yapma Modellerindeki Değişim Oturumu’nda; İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Prof.Dr. Elçin Aykaç Alp, “Covid-19 salgını döneminde popülerliği artan sektörleri”; Galata Taşımacılık Kurucusu Vittorio Zagaia da “dijitalleşmenin etkisiyle lojistik sektöründeki değişimleri” anlattı. N11.com’dan Ramazan Altınay ise e-ticaret şirketlerindeki iş hacminin arttığını kaydettiği konuşmasında “ e-ticaretin ve e-ticaretle ilgili yan sektörlerin salgın döneminde büyüdüğünü” dile getirdi.

KRİPTO PARALARIN GELECEĞİ KONUŞULDU
Kripto Paralar ve Blockchain Teknolojileri Oturum’unda da  Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatma Ulucan, “Dünyada ve Türkiye’de kripto paraların ortaya çıkışı, gelişimi  ve gelecek için beklentileri“, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’inden Prof.Dr. Ümmühan Aslan “kripto paraların değerleme ve raporlanma süreçleri”, Yeminli Mali Müşavir (YMM) Hamit Öztaşkın ise “kripto varlık işlemlerinin vergilendirilme biçimleri” hakkında bilgiler paylaştı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir