Connect with us

Türkiye Gündemi

MAVİ YAKALILARIN SADECE YÜZDE 17’Sİ KADIN…

İnsan kaynakları ve yönetim danışmanlığı firması Mercer Türkiye, mavi yakalı çalışanlar için gerçekleştirdiği “2021 Mavi Yaka Ücret Artışı ve Yan Haklar Politika & Uygulama Araştırması’nın” sonuçlarını açıkladı. Buna göre; mavi yakalıların sadece yüzde 17’si kadın.  

221 şirketin baz alındığı Mercer Türkiye “2021 Mavi Yaka Ücret Artışı ve Yan Haklar Politika & Uygulama Araştırması” sonuçlarına göre mavi yakalı çalışanlara “şehir ve bölge farklılıklarını göz önüne alarak piyasa / ücret karşılaştırma analizleri yapmaları ve ücret politikalarını yeniden gözden geçirmeleri” tavsiye ediliyor.  Araştırma raporunda, sendikalı şirketlerin “özellikle kıdem teşvik ile ikramiye ödeneği ve gece vardiyası fark ödeme primine yönelik” uygulamaları kullanarak ücretlendirmede sendikasızlara nazaran fark oluşturduğu belirtiliyor.

Şadiye Azışık Kılcıgil-Mercer Türkiye Kariyer Bölümü Ülke Lideri

Şadiye Azışık Kılcıgil-Mercer Türkiye Kariyer Bölümü Ülke Lideri

“KADIN İSTİHDAMINA YÖNELİK SOMUT ADIMLAR GEREKİYOR”
Mercer Türkiye Kariyer Bölümü Ülke Lideri Şadiye Azışık Kılcıgil, araştırma sonuçlarına göre mavi yakalı çalışanların yüzde 83 gibi ezici bir çoğunluğunun erkek olduğuna dikkati çekiyor: “Mavi yakada cinsiyet eşitliğinin sağlanması için iş dünyası yeni politikalar geliştirmeli ve somut adımlar atmalı.”

“MAVİ YAKA İŞ POLİTİKALARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
Kılcıgil, mavi yakalı çalışanların en çok baz ücret sebebiyle işten ayrıldığının altını çiziyor: “Sendikalı şirketlerdeki çalışanların işten ayrılma oranı yüzde 2.2 iken, sendikasız şirketlerde bu oran yüzde 4.5 olarak belirleniyor. Aradaki farkın nedenlerini anlamak için işten ayrılmaya etki eden faktörler incelendiğinde; sendikasız şirketler içerisindeki temel işten ayrılma sebebinin yüzde 54.7’lik bir oranla baz ücret olduğu gözlemleniyor. Şirketlerin içerisinde bulunduğumuz yeni dünyaya hızlı adaptasyonu için mavi yaka işgücünü; hem ücret ve yan haklar hem de çalışma ortamı, çeşitlilik ve kapsayıcılık başlıklarında piyasa verilerinin yanı sıra şehir ve bölge farklılıklarını da göz önünde bulundurarak gözden geçirmeleri gerekiyor.”

Araştırmada öne çıkan veriler: 

Türkiye’de mavi yaka çalışan istihdamında 36 yaş ortalamasıyla genç bir profil ortaya çıkıyor.

Türkiye’de mavi yaka çalışan istihdamında 36 yaş ortalamasıyla genç bir profil ortaya çıkıyor.

MAVİ YAKALI ÇALIŞANLARIN YAŞ ORTALAMASI 36
Türkiye’de mavi yakalı çalışan istihdamında yaş ortalaması 36. Yüzde 83’ü erkek, yüzde 17’si ise kadın. Kadın istihdamı oranı teknik rollerin yoğun olduğu maden-metal sektöründe yüzde 5,6, teknolojide yüzde 6,9, otomotiv yan sanayide yüzde 8.7, kimyada yüzde 11.1 ve üretimde ise yüzde 13.7. Yüzde 33,9’la hizmet, yüzde 34,6’yla bankacılık ve finansal hizmetler ve yüzde 34,6’yla ilaç ve sağlık en fazla kadın istihdamı olan sektörler. Mayi yakalı iş gücünün teknolojide yüzde 66’sı, otomotiv yan sanayinde yüzde 51,3’ü, maden metal sektörünün ise yüzde 43.8’i meslek lisesi ya da teknik lise mezunu.

Sendikalı çalışanlar, sendikasızlara kıyasla daha fazla yan haklara sahip.

Sendikalı çalışanlar, sendikasızlara kıyasla daha fazla yan haklara sahip.

SENDİKALILAR DAHA FAZLA YAN HAKKA SAHİP
Sendikalı mavi yakalılar ücretlendirmede “kıdem teşvik ödeneği, ikramiye ödeneği ve gece vardiyası fark ödeme primi” avantajlarından sendikasızlara göre daha fazla istifade edebiliyor. Sendikalı şirketlerin yüzde 50’sinde kıdem teşvik ödeneği uygulaması bulunurken, sendikasız şirketlerdeki oran yüzde 24.1. Sendikalı şirketlerin yüzde 93’ü mavi yakalı çalışanlara ikramiye ödeneği uygularken; bu oran sendikasız şirketlerde yüzde 47.3. Sendikasız şirketlerin yalnızca yüzde 24.1’i gece vardiyası fark ödeme primi varken, sendikalı şirketlerdeki oran yüzde 90.7. Sendikalı ve sendikasız şirketlerde yan hak uygulamaları benzerlik gösteriyor. Sendikalı şirketlerde cenaze yardımı, çocuk yardımı, çalışan çocukları için eğitim yardımı, giyim yardımının daha yüksek. Bireysel emeklilik uygulaması sendikasız şirketlerde yüzde 11,1 iken  sendikalı şirketlerde yüzde 16 civarında.

SENDİKASIZLARDA BİRİNCİL İŞTEN AYRILMA SEBEBİ BAZ ÜCRET
Sendikalı şirketlerdeki çalışanların işten ayrılma oranı yüzde 2.2’yken, sendikasız şirketlerde yüzde 4.5. Sendikasız şirketlerdeki temel işten ayrılma sebebi yüzde 54.7’yle baz ücret.

Mavi yakalı çalışanların yüzde 43’ü ise bir özel sağlık sigortasından faydalanmıyor.

Mavi yakalı çalışanların yüzde 43’ü ise bir özel sağlık sigortasından faydalanmıyor.

YÜZDE 43’ÜNÜN ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI YOK
Araştırmanın sonuçlarına göre tüm şirketlerdeki mavi yakalıların yüzde 25,5’i özel, yüzde 31,5’i ise tamamlayıcı sağlık sigortalı. Yüzde 43’ü özel sağlık sigortasından faydalanmıyor. Şirketlerin yüzde 21.9’u mavi yaka çalışanları için sağlık sigortası yapmayı düşünürken, yüzde 78.1’inin böyle bir planı yok. Mavi yakalılar, işletmelerin yüzde 27.2’sinde hayat sigortası uygulamasından yararlanabiliyor. Şirketlerin yalnızca yüzde 47,6’sında ferdi kaza sigortası uygulaması var.

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir